valg i filippinerne
Læsetid: 5 min.

Efter Marcos Jr.’s jordskredssejr i Filippinerne: ’Det var det værste, der kunne ske’

Det satte gang i en lavine af følelser, da valgresultatet i Filippinerne stod klart. For tilhængerne af Marcos-Duterte-arvtagerne var det en triumf – og for modstanderne var det ikke skuffelse, men snarere en tidsindstillet bombe, der venter på at springe
Studerende og aktivister samles den 10. maj i Manila, Filippinerne, uden for Valgkommisionen for at demonstrere mod uoficielle stemmer ved valget den 9. maj.

Studerende og aktivister samles den 10. maj i Manila, Filippinerne, uden for Valgkommisionen for at demonstrere mod uoficielle stemmer ved valget den 9. maj.

Eloisa Lopez/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
12. maj 2022

»Der var gang i virkelig mange følelser på en gang. Vrede var helt klart en af dem. Da jeg første gang så, at han førte stort, tænkte jeg: Det er løgn … Men på valgdagen vidste vi jo godt, hvad der ville ske,« fortæller Jackie Luzy Hansen.

Hun gik i seng med dundrende hovedpine efter at have siddet klistret til computer og telefon hele mandagen, indtil det stod klart, at Filippinernes næste præsident hedder Ferdinand Marcos Jr. Med 98 procent af stemmerne talt op onsdag kunne Marcos Jr. notere 31 millioner stemmer mod 14 millioner til hans kritiker og nærmeste modkandidat, den afgående vicepræsident og menneskeretsadvokat Leni Robredo.

En ’jordskredssejr’ til Marcos lød meldingen, da resultatet stod klart. Dermed er Marcos-familien tilbage i præsidentpaladset, 36 år efter at en folkelig opstand tvang juniors far, den daværende præsident Ferdinand Marcos senior, fra posten og siden i eksil. Marcos Jr. overtager præsidentposten i juli og får som vicepræsident Sara Duterte, den afgående præsident Rodrigo Dutertes datter.

Jackie Luzy Hansens mormor kom til Danmark fra Filippinerne kort efter den daværende præsident havde indført militær undtagelsestilstand. Siden fulgte Jackies mor. De blev en del af et voksende filippinsk samfund i Danmark, hvoraf de første generationer i 1960’erne og starten af 1970’erne blev rekrutteret som ’gæstearbejdere’ til servicesektoren, mens de senere generationer blev en del af et stadigt større system af arbejdskrafteksport, der også fungerede som en ventil for politisk dissidens.

Det er gået helt galt

Fra 1972 var det ikke kun politisk undertrykkelse og forfølgelse, der blev intensiveret, det samme gjorde en gælds- og arbejdsløshedskrise. Der var strukturelt lagt til rette for en masseeksodus, der aldrig sluttede. Jackie Luzy Hansen frygter, at valget kan presse endnu flere af »de gode folk, som ellers havde ønsket at bruge deres evner og kreativitet i Filippinerne« til at forlade landet.

Jackie Luzy Hansens mødrene ophav nåede ikke at opleve undertrykkelsen på egen krop – mormoren tog til Danmark, da det begyndte at gå hårdt for sig, og moren var for ung til at være politisk aktiv, inden hun fulgte efter. Men Jackie er vokset op med fortællingerne om regimets forbrydelser, og da hun i 2009 var i praktik hos Amnesty International i Filippinerne, var hendes chef en af de tusinder, der havde været fængslet for sine politiske holdninger i Marcos-tiden.

»Man var stolt af people power revolution dengang,« siger Jackie Luzy Hansen med henvisning til den folkelige opstand, der tvang Marcos-familien i eksil i 1986. »I de år, jeg boede i Filippinerne, var det hele det univers af Marcos-modstand, som blev min introduktion til landet og de politiske forhold. Så er det bare gået helt galt siden.«

Fra fakta til mavefornemmelser

Selv om Jackie Luzy Hansen er født og opvokset i Danmark, har hun gennem socialt entreprenørskab og kulturelle projekter – heriblandt virksomheden Roots Food og P-NOiSE Festival – skabt et stort netværk blandt filippinere fra hendes egen generation. Hun har også stadig familie i landet, og nogle af dem har været med til at bringe Marcos-dynastiet tilbage i præsidentpaladset.

»Jeg har en del venner i Filippinerne, der mener det samme som mig – at valget af Marcos Jr. var det værste, der kunne ske. Men jeg har også familie, der har stemt på ham,« fortæller hun.

»Det er et chok, at folk kan stemme på arvtageren til et regime, der torterede og stjal og lukkede ned for al ytringsfrihed,« siger hun og peger på massiv påvirkning fra sociale medier som en af forklaringerne.

»Der er så meget fake news og så mange falske profiler. Det foregår i mange lag. Historien er blevet omskrevet opslag for opslag. Det er sket så hurtigt og så intenst – vi er på telefonen og på nettet hele tiden, og nu er der en hel generation i Filippinerne, som tænker på Imelda Marcos i flotte kjoler og The Golden Era og hele den polerede overflade, og som ikke tror på historiske fakta.«

Det er blevet op til folks mavefornemmelse, hvilken version de tror på, mener Jackie Luzy Hansen.

»Der er ikke noget at sige til, at det er svært for de unge at navigere i alle de historier og modhistorier og dokumentation og beviser og komplekse magtspil. Folk har ikke kunnet se forbindelserne.«

Død og latter

Også den filippinske historiker Vicente Rafael havde en hård mandag denne uge.

»Jeg er skrækslagen for at være ærlig,« siger han om valgresultatet.

»Vi står over for et hybridautoritært regime, som vil trække på elementer fra både Marcos-æraen og Dutertes nye variant.«

Vicente Rafael har netop udgivet bogen The Sovereign Trickster. Death and Laughter in the Age of Duterte, som er en indføring i den historiske baggrund for Filippinernes dybe demokratiske problemer og en analyse af, hvordan den afgående præsident Rodrigo Duterte har regeret gennem frygt og massedrab pakket ind i groteske vittigheder.

»Marcos Jr. og Sara Duterte vil omgive sig med gamle og nye magtfulde forbrydere. De vil intensivere den korruption, der aldrig er forsvundet. De vil sikre straffrihed, og de vil fortsætte den narkokrig, der har normaliseret udenomsretlige drab,« vurderer Vicente Rafael.

Han fremhæver også den antikommunistiske kampagne, som den første Ferdinand Marcos brugte til at legitimere politisk forfølgelse, og som er blevet genaktiveret med fornyet styrke under Duterte.

»Den forfølgelse af politisk dissidens, der kaldes red-tagging – at beskylde alle kritikere for at være farlige kommunister og gøre dem til mål for blandt andet likvidering – vil fortsætte og formentlig blive optrappet,« siger Vicente Rafael og tilføjer:

»Mulighedsrummet for at protestere vil blive dramatisk indsnævret. Folk vil være meget påpasselige med, hvad de siger og gør, fordi det kan koste dem deres frihed og deres liv.«

Game of Thrones

Samtidig forudser Vicente Rafael, at en åben konflikt mellem de to magtfulde dynastier Marcos og Duterte kan være nært forestående.

»Jeg er spændt på at se, hvordan kongressen vil håndtere situationen. Under Marcos og under Duterte var der én stærk mand, og kongressen fulgte hans taktslag. Men nu har vi to dynastier, der skal regere sammen, og det bliver interessant at se, hvilken friktion det kommer til at skabe,« siger Vicente Rafael.

Men selv om det kan skabe sprækker i magten, er det ikke noget at glæde sig til, advarer han.

»Inden for få år kan vi have rent Game of Thrones i Filippinerne, og taberne vil blive befolkningen. Både dem, der stemte på Robredo, og dem, der stemte på Marcos og Duterte.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Palle Kousgaard

P.S.
Hvor springer bomben hen?