Interview
Læsetid: 11 min.

Ole Wæver: Finsk NATO-medlemskab er politisk fornuftigt, men kan føre til militær ustabilitet

Finland som medlem af NATO vil skabe større sikkerhed i Baltikum, men det vil også rykke på den militære balance. Det kan føre til militær paranoia langs grænsen mellem øst og vest. Derfor skal vi være meget opmærksomme på, hvordan Finland bliver NATO-medlem, siger Ole Wæver
Efter Ruslands invasion af Ukraine bakker et flertal i den finske befolkning nu for første gang nogensinde op om et NATO-medlemskab. Billedet er fra Taipalsaari i det sydøstlige Findland, hvor den finske hær træner til en lokal forsvarsoperation i tilfælde af, at det skulle blive nødvendigt.

Efter Ruslands invasion af Ukraine bakker et flertal i den finske befolkning nu for første gang nogensinde op om et NATO-medlemskab. Billedet er fra Taipalsaari i det sydøstlige Findland, hvor den finske hær træner til en lokal forsvarsoperation i tilfælde af, at det skulle blive nødvendigt.

Lauri Heino/Lehtikuva/Ritzau Scanpix

Udland
7. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Finland nærmer sig en endelig beslutning om et muligt NATO-medlemskab efter flere ugers politisk debat.

Den finske statsminister, Sanna Marin, forklarede på et pressemøde 15. april, at Finland ville tage en beslutningen inden for de »kommende uger«. Få dage senere, den 20. april, tog det finske parlament hul på en officiel diskussion om fordele og ulemper ved at ansøge om NATO-medlemskab.

Nu nærmer beslutningen sig. Det finske medie Iltalehti kunne mandag på baggrund af udenrigs- og sikkerhedspolitiske kilder rapportere, at præsident Sauli Niinistö den 12. maj officielt vil bakke op om medlemskabet, og flere partier vil samme dag støtte præsidentens udmelding.

Når et finsk NATO-medlemskab overhovedet er kommet på tale, skyldes det Ruslands invasion af Ukraine. Et flertal i den finske befolkning bakker nu for første gang nogensinde op om et NATO-medlemskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Ja, militær paranoia - svært at se andet end vi må lære at leve med det fænomen, et sted derude vil vi møde en grænse til en anden forsvarsalliance end vores egen. Det kan ikke undgås hverken i Arktis eller i Sydhavet. Russiske jagerfly og ubåde, der krænker suveræne territorier, kan endda trække på vores smilebånd. Uindbudte missiler og militærkøretøjer ind over statsgrænser er en anden sag.

Steffen Gliese

Det er jo den kunstige grænse mellem øst og vest, der er det største problem. Rusland må afskaffe sit zardømme og uddanne sin befolkning - eller måske ligefrem opgive sine interne kolonier og blive en konføderation med udstrakt selvstyre?
Det, der favoriserede en stor stat, er jo ikke længere af betydning.

Ruben Christiansen, Jacob Nielsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Peter Hansen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Historisk er Putin regimet en parentes. Rusland bliver vel sagtens en dag til et normalt fredeligt samfund, hvad flertallet af russerne med 100 pct garanti længes efter.
Så længe må Finland og vi andre gøre, hvad vi kan, for at historien ikke bliver skruet baglæns af forbryderiske elementer.

Mads Kjærgård

Finland er jo gammelt naziområde og man må formode, at de nu øjner det lispund kød de ikke fik i Fortsættelseskrigen! For de der ikke ved det, så var Finland allerede med Nazityskland og faktisk i krig med England!

Alvin Jensen

Det passer ikke helt, Mads. Nazi støttet Finland under deres kamp for frihed mod rusland, men finderne var ikke glade for nazi. Nazi støttet jo magt og maget for at svække deres modstandere.

Eva Schwanenflügel og Martin Kristensen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Alle demokratiske lande i Ruslands nærhed bør søge fællesskab i militæret for at undgå at et at et nazi lignende Rusland overfalder dem

De baltiske lande er udmærket klar over dette.

Andre lande uden for NATO, som Finland og Sverige, begynder at fatte det krigeriske nazi Ruslands intentioner.

Nils Bøjden

"Rusland bliver vel sagtens en dag til et normalt fredeligt samfund, hvad flertallet af russerne med 100 pct garanti længes efter."

Hvorfor tror du det?

Nils Bøjden

"g blive en konføderation med udstrakt selvstyre?"

Det er hvad de forsøger. Med Ukraine, Tjetjenien og andre lande som en del af føderationen. Uanset hvad befolkningerne måtte ønske.

Steen Voigt

'militær ustabilitet'. Mon det er det, vi ser nu?

Ruben Christiansen

Det er måske nok Sverige og Finlands medlemskab af NATO som er vigtige i nuværende stund, og ikke så meget om Danmark afskaffer sit forsvarsforbehold i EU.