Analyse
Læsetid: 4 min.

Orbán vil have milliarder for at kvitte oliepusheren Putin

Ungarns Orbán anklager Vesten for »selvmordsvanvid« og forsøger at presse flere støttemidler ud af EU for at stemme for en ny oliesanktionspakke. Imens forsøger energiselskaberne i EU at finde en model for stadig at købe russisk gas. EU’s udfasning af russisk energi bliver ikke en kold tyrker, men et langt sejt træk
I en tale mandag den 16. maj i det ungarske parlament gik den genvalgte ungarske premierminister Viktor Orbán til angreb på Vesten og beskyldte den for at være grebet af »selvmordsvanvid«.

I en tale mandag den 16. maj i det ungarske parlament gik den genvalgte ungarske premierminister Viktor Orbán til angreb på Vesten og beskyldte den for at være grebet af »selvmordsvanvid«.

Joe Klamar

Udland
18. maj 2022

»Økonomisk selvmord.« Sådan betegnede den russiske præsident Vladimir Putin tirsdag EU’s sanktionspolitik på energiområdet mod Rusland. EU-landene forhandler nemlig videre på vej mod en olieembargo mod Rusland for at straffe landet for invasionen af nabolandet Ukraine.

Det kan komme til at koste EU-landene dyrt at få oliesanktionspakken, som skal stoppe den europæiske afhængighed af det russiske sorte guld, på plads. For Ungarn, som er fuldstændig afhængig af russisk olie, kræver store økonomiske indrømmelser fra resten af medlemslandene for at stemme for en udfasning, selv om landet på forhånd havde fået længere tid til at slukke for oliestrømmen i Kommissionens udspil.

I en tale mandag i det ungarske parlament gik den genvalgte ungarske premierminister Viktor Orbán til angreb på Vesten og beskyldte den for at være grebet af »selvmordsvanvid«.

»Det næste årti vil blive en æra af fare, usikkerhed og krig,« sagde han ifølge Corriere della Serra.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Typisk Information at rette skytset mod Orban, som de ikke kan lide. Først længere nede i artiklen finder man en begravet hund:
'..Fredag fandt EU-landene tilsyneladende en model for køb af russisk gas, som indebærer, at de ikke bryder sanktionerne, men kan fortsætte med at købe russisk gas i lange baner. .'
Selv Polen, der kæmper så heroisk for sanktionerne udaftil, tilgodeser indaftil polske havne og det polske skvovbrug med masser af russisk olie.
Og mindsanten om ikke lille Villumsen fra et af de hjemlige, små tilskudspartier lægger sig i kølvandet på van der Leyen og kræver enstemmighed, hurtige beslutninger og masser af sanktioner.
EU er nu som før en interesseorganisation for den europæiske kapitaltunge industri og storlandbrugere specitikt i Frankrig og Tyskland. De tænker kun i penge og på penge. Resten klarer deres lobbyister og spin-folk.

Holger Nielsen, Alan Frederiksen, Kim Folke Knudsen, Hans Aagaard, erik jensen, Arne Albatros Olsen og Steen Ole Rasmussen anbefalede denne kommentar
Martin Christensen

"I det seneste årti er den tidligere liberale kommunistmodstander Orbán blevet en hårdnakket forsvarer for Putin i EU. I modsætning til nabolandet Polen og resten af landene i Visegrád-gruppen, som fører en helt anden linje."
Tore Keller laver tilsyneladende fortsat den samme fejlslutning som mange andre, at det nuværende Rusland er som Sovjetunionen og at Vladimir Putin er kommunist.

Holger Nielsen, Dennis Tomsen, Steffen Gliese, Hans Aagaard, Mogens Holme, Ole Olesen, Torben Bruhn Andersen, Hans Larsen, Alvin Jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Jeg tror Hr. Orbán Og Ungarn skal til at passe på de ikke selv ender i en boycot af deres vare og tjenester blandt os almindelige dødelige i EU.

Svend-Erik Runberg, Holger Nielsen, Per Kortegaard, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Inger Pedersen, Alvin Jensen og Per Langholz anbefalede denne kommentar
Steen Voigt

Siger det gerne igen og igen: Ungarn skal tage sig sammen og melde sig ud af EU. Polens situation har ændret sig - måske til det bedre. Men Orban kan spise sin kirsebærsuppe sammen med sin ven.

Svend-Erik Runberg, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steen Voigt

Martin Christensen. They are from the Soviet Union: How Putin's elite nomenklatura origins led to war. Interessant forskning, som en anden læser lagde op for et stykke tid siden. Kommunister eller ej. Det gælder om at beherske, rage til sig og ikke sakke bagud. I øvrigt flasher russerne jo hellere end gerne nu Sovjet-fanen, Jeg håber, du orker at læse: https://theins.ru/en/opinion/maria-snegovaya/250988

Kim Folke Knudsen

@Ungarn

Vi ligger som vi selv har redt. Der er aldrig i EU taget stilling til at et demokrati kan føre til valget af en autoritær person.

Vi kigger tilbage i Historien. Var DE blevet optaget i EU i 1932, så var DE på det tidspunkt et demokrati Weimar Republikken. Så bliver Adolf Hitler Rigskansler i koalitionsregeringen med Franz von Papen.

og ja ifølge EU reglerne vil Adolf Hitlers DE nu være et uadskilleligt medlem af EU

Det er jo det russerne har gennemskuet: installer de rette protestpartier og kuriøse ledere i det europæiske demokrati så kommer overtagelsen af magten over Europa helt af sig selv. Bare spark til hoveddøren så styrter hele EU Korthuset sammen.

Vi skal indtil nu glæde os over, at Ungarn rent faktisk ikke har blokeret endnu for Sverige og Finlands optagelse i EU

Vi skal oprigtigt glæde os over, at Viktor Orban ikke smækkede grænsen i mod Ukraine, da de første civile ukrainere kom myldrende efter krigens udbrud. Ungarerne har ydet en prisværdig indsats med at hjælpe de mange ukrainske flygtninge, som er ankommet til Ungarn. Det er fakta som tæller for min bedømmelse af Ungarn.

Vi skal derfor hjælpe den ungarske regering med brug af diplomatisk overtalelse men også med en konkret økonomisk hjælpepakke, så Ungarn reelt på længere sigt kan træffe det valg at afvikle gasimporten fra Rusland. Det kan ikke nytte noget med den tyske moralisering overfor Ungarn, for ungarerne er godt tosset over den forrige kansler som havde travlt med at invitere det halve Mellemøsten ind tværs over Ungarns, Slovakiets, Serbiens, Kroatiens, Østrigs og Tjekkiets grænser. Det er ikke glemt den tyske arrogance fra Angela Merkel.

Den samme kansler Angela Merkel havde vældig travlt med at hjælpe Vladimir Putin til at spinde hele EU ind i hans energi imperium medens hun selv holdt skåltaler om demokrati og menneskerettigheder. Det er uudholdeligt at høre på dette tyske hykleri. For hver eneste EURO forærede til Ukraine med de skrappeste formaninger om at militærhjælp det måtte Ukraine under ingen omstændigheder modtage ifølge DE regeringer og erhvervsliv flød der 100.000 EURO lige lukt ned i den russiske krigsmaskine.

Derfor drop alle de moralske forbehold overfor Ungarn. Den ungarske leder Viktor Orban er valgt ved et demokratisk valg og genvalgt af det ungarske folk her i År 2022. Det må EU og herunder Danmark tage til efterretning og så er der ikke mere at komme efter punktum.

De morer sig i Kreml over det her, for de ved, at de allerede nu har skovlen under adskillige naive europæiske nationer, som valgte guld og mammon fra russisk gas fremfor at tænke over de mulige konsekvenser af at blive afhængig af Vladimir Putin.

Ungarn er og forbliver et ligeværdigt og værdifuldt medlem af EU og NATO uanset om Regeringen hedder Viktor Orban eller en anden ungarsk Regering.

VH
KFK

Steen Voigt

Illiberalt demokrati. Så er det vist på plads.