Analyse
Læsetid: 4 min.

Pandemien kan ryste den politiske kabale i Kina forud for den store partikongres

Kommunistpartiets insisteren på nultolerancer over for selv mildere coronavarianter har ramt økonomien hårdt. Det kan rykke ved magtbalancen forud for efterårets store partikongres og blive afgørende for valget af Kinas næste premierminister
Et boligområde i Shanghai bliver desinficeret. Fra WHO lyder vurderingen, at det ikke længere er muligt helt at udrydde coronasmitten i det kinesiske samfund, men den kinesiske ledelse holder stædigt fast i sin nultolerancepolitik.

Et boligområde i Shanghai bliver desinficeret. Fra WHO lyder vurderingen, at det ikke længere er muligt helt at udrydde coronasmitten i det kinesiske samfund, men den kinesiske ledelse holder stædigt fast i sin nultolerancepolitik.

Aly Song

Udland
2. juni 2022

Hvad der længe var en politisk vindersag lugter nu fælt af det modsatte. Ledelsen i Kinas Kommunistiske Parti udråbte sejren over pandemien for tidligt og kæmper nu med at begrænse de økonomiske, sundhedsmæssige og politiske tab. De seneste økonomiske nøgletal er dyster læsning. Både eksporten, industriproduktionen og detailsalget er kraftigt påvirket af de mange nedlukninger, der det seneste stykke tid er blevet tvunget igennem for at holde virussen nede.

I Shanghai, Kinas mest moderne og internationale storby og et nationalt vækstcentrum, har 25 millioner mennesker i to måneder været forvist til deres hjem i en nedlukning, der først nu bliver løftet. Flere hundrede millioner kinesere er derudover underlagt restriktioner af forskellig grad. Det fremstår mere og mere tydeligt, at partitoppen havde for travlt med at klappe sig selv på skulderen over to år uden corona til at forberede ankomsten af mildere og mere smitsomme varianter. En giftig kombination af ineffektive kinesiske vacciner, lav vaccinationsrate blandt ældre og et meget begrænset omfang af naturlig immunitet fra smitte i befolkningen har svækket den kinesiske indsats.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her