Nyhed
Læsetid: 4 min.

Rusland fastholder blokade af ukrainske havne og puster til den globale fødevarekrise

Mens den globale fødevarekrise rammer store dele af verden, blokerer Rusland lige nu Ukraines havne og forhindrer, at 25 millioner ton hvede bliver fragtet ud af landet. FN og vestlige statsledere presser på for at få åbnet havnene, men det skal ikke være gratis, lyder beskeden fra Rusland
Rusland har i månedsvis blokeret ukrainske havne i Sortehavet og det Azovske Hav, det betyder, at Ukraine står med næsten 25 millioner ton korn, der kunne eksporteres, men som ikke kan komme ud af landet på grund af mangelfuld infrastruktur og blokaden af havnene. Her er det landmænd tilbage i 2019, der læsser byg af.

Rusland har i månedsvis blokeret ukrainske havne i Sortehavet og det Azovske Hav, det betyder, at Ukraine står med næsten 25 millioner ton korn, der kunne eksporteres, men som ikke kan komme ud af landet på grund af mangelfuld infrastruktur og blokaden af havnene. Her er det landmænd tilbage i 2019, der læsser byg af.

Brendan Hoffman

Udland
21. maj 2022

Mindst 276 millioner mennesker står over for fødevareusikkerhed sammenlignet med 135 millioner før pandemien.

Samtidig sidder 25 millioner ton korn ifølge FN fast i Ukraine, og kan ikke fragtes ud af landet for at brødføde verdens befolkning.

Det skyldes blandt andet Ruslands blokade af flere ukrainske havne.

»Det er nærmest en grotesk situation, vi ser i øjeblikket i Ukraine med næsten 25 millioner ton korn, der kunne eksporteres, men som ikke kan komme ud landet på grund af mangelfuld infrastruktur og blokaden af havnene,« siger vicedirektør for FN’s fødevareorganisation Josef Schmidhuber ifølge Reuters.

Han frygter også, at der vil mangle lagerkapacitet til næste høst i juli og august, da mange kornsiloer er fyldt op.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Gratis! Russiske statsledere har historisk aldrig bekymret sig om menneskers ve og vel! Så, hvorfor nu?

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Frederik Schwane, Franz Nitschke, Lasse Schmidt og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Jeg ved godt, det kan være besværligt og nok ikke er en 100% løsning, men man kunne vel prøve at få bare noget af kornet ud gennem f.eks. Polen.

Kornet lastes formentlig alligevel på togvogne inden det kommer til en havn, hvorfra det kan udskibes. Så hvorfor ikke prøve en Polsk havn?

Når man kan få våben ind med tog, burde man vel også kunne få - bare noget - korn ud med tog. Togene kunne måske bemandes med frivillige, civile vestlige borgere?

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

Jeg glæder mig allerede til at se, hvor mange af de putin-venlige debattører her på Information, der vil æde Budenkos kommentar ("I første omgang er det disse sanktioner, som er blevet pålagt Rusland af USA og EU, der forstyrrer normal frihandel, som omfatter fødevarer, herunder hvede og gødning") råt.

Jeg tænker, at hvis man allerede er faldet for nazi-vrøvl og CIA-konspirationsteorier, så ligger det da lige til højrebenet at tro på det der også.

Og point til Peter Beck-Lauritzen for ovenstående kommentar. Hovedet på sømmet!

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Frederik Schwane, Peter Beck-Lauritzen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Man må gå ud fra at de der losser våben i Ukraine også tager noget korn med tilbage og regnestykket er enkelt nok: jo flere våben, jo mere korn.

Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar