Krig i Ukraine
Læsetid: 6 min.

Russisk militærekspert for åben skærm: Vi har næsten hele verden imod os

Trods afslutningen på kampene i Mariupol er russerne trængte flere steder i Ukraine. I en udsendelse på russisk stats-tv påpeger militæranalytiker den svære situation, og det får observatører til at spekulere i, om man enten forbereder russerne på tilbagetrækning eller større krigsindsats
En ukrainsk politimand står i en sportshal, hvor russiske soldater havde base, indtil byen Vilkhivka nær Kharkiv blev tilbageerobret af Ukraine.

En ukrainsk politimand står i en sportshal, hvor russiske soldater havde base, indtil byen Vilkhivka nær Kharkiv blev tilbageerobret af Ukraine.

DIMITAR DILKOFF

Udland
18. maj 2022

Det lød ikke som de interview, der normalt bliver vist på russisk stats-tv, da den russiske militæranalytiker og pensionerede oberst Mikhail Khodaryonok deltog i en paneldebat.

»Den største mangel ved vores militærpolitiske situation er, at vi på en måde er fuldstændig geopolitisk isolerede. Uanset hvor nødigt vi vil indrømme det, har vi næsten hele verden imod os. Det er den situation, vi skal undslippe,« lød det fra Khodaryonok.

Til at begynde med gik snakken på de ukrainske styrkers udfordringer, hvor det tog tv-værten Olga Skabeyeva hele 40 sekunder at bryde ind.

»Hvis adskillige enheder allerede har sagt, at de mangler finansiering og våben, er det vel også væsentligt? Du kan ikke udelade den faktor,« siger hun henvendt til Khodaryonok.

»Men fra et overordnet strategisk perspektiv er situationen, at de ukrainske styrker kan bevæbne en million mennesker,« påpeger Khodaryonok.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Det er ganske rigtigt et opsigtsvækkende interview i russisk statsfjernsyn, som dokumenterer, at russiske mililtærfolk er klar over, hvad den militære situation er. Denne realitet vil inden længe indhente Putin.

Torben Bruhn Andersen, Tommy Clausen, René Arestrup, Kim Folke Knudsen, Lars Hansen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Peter Hansen, Ole Olesen, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Interessant nyt for Putin. Khodaryonok bliver nok snart inviteret til hyggesnak med eftermiddags the og polonium i præsidentpaladset.

Tommy Clausen, Kim Folke Knudsen, søren ploug, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Peter Hansen, Holger Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Så må man håbe, at Khodaryonok ser sit snit til at bytte om på kopperne

Torben Bruhn Andersen, Tommy Clausen, Kim Folke Knudsen, søren ploug, Willy Johannsen, Per Klüver, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Danny Hedegaard, Holger Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nok er nok. Venlig hilsen Khodaroynok.

Kim Folke Knudsen, Per Klüver, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Peter Hansen, Holger Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Putin konstaterer vel bare, at det er alle de andre, det er galt med! Putin har en "skyhøj" selvforståelse!

Tommy Clausen, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Putin har samme forhold til sine generaler, som Hitler havde til sine generaler.

Generel mistillid, og en overvurdering af egne evner, hvor når det går godt er det Putins fortjeneste, mens det er generalernes ansvar når det går skidt.

Blot med den forskel at Hitler havde kompetente generaler, mens det russiske militær fra top til bund er gennemført inkompetent.

Man kan så håbe på, at der i sidste ende i modsætning til under Hitler, i dag består en kompetent elite i systemet, der vil kunne vælte Putin, hvis de vælger at gøre det.

Spørgsmålet er så bare, om en sådan elite virkelig uanset udsigten til et totalt nederlag.
Vil forholde sig passiv, og dermed pådrage sig en skæbne som de forpasser muligheden for selv at påvirke, ved at handle i tide.

Eller om kræfter der vitterligt vil kunne stoppe alt denne vanvid, på et tidspunkt hvor de endnu kan påvirke egen skæbne ved at handle mens tiden endnu er til det.
De også kan og vil handle, og gøre en ende på denne krig.

Hvis ikke kan vi kun håbe på at de øverste chefer for Ruslands atomvåben styrker, i det alleryderste scenarie, vil nægte at trykke på knappen, hvis de får ordren.

Som i sin tid Alber Speer der saboterede Hitlers ordre om total ødelæggelse af et Tyskland, der efter Hitlers opfattelse skulle gå under, sammen med at han selv begik selvmord.

Eksempelvis fulgte den tyske kommandant i Paris ikke Hitlers ordre om at brænde Paris ned til grunden, men erklærede Paris for åben by året inden Tysklands endelige nederlag.

Man kan i sit stille sind håbe på at der et sted i Ruslands dybe stat, udvikler sig en vilje, som i Tysklands sidste krigsmåneder, til at modarbejder at nationen endegyldigt går under.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Torben Bruhn Andersen, Inge Lehmann, søren ploug, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Danny Hedegaard - glimrende iagtagelse af Vladimir Putins rolle

Derfor skal den vestlige politik gå på to ben.

1. Lige nu fastholde presset på den røde hær og sørge for at dens militære kapacitet reduceres via krigen i Ukraine.

2. Massiv handelsboykot af Rusland for at ødelægge finansieringsgrundlaget for det nuværende russiske militærindustrielle kompleks ikke for at ødelægge livsgrundlaget for det russiske folk.

Men det skal slås fast, at vi ikke har nogen ambition om at trampe Rusland ned i ydmygelse. Målet må være, at Den Russiske Konføderation består men med tiden omformes til en reel føderation med selvstyre til de mange folkeslag og med en udvikling væk fra forestillingen om at alle nabo nationer står på spring for at ødelægge og løbe Rusland over ende for bestandigt. Denne forestilling skal på længere sigt nedbrydes ved tillidsskabende foranstaltninger nedrustning på begge sider af den nye kolde grænse. Det kommer til at tage lang tid men det er en nødvendighed for ingen i Verden har råd til en 3 Verdenskrig med Kernevåben.

Der bliver vi alle tabere og Rusland ja store dele af hele civilisationen bliver udslettet for bestandigt.

Døren til Rusland og til det russiske folk må aldrig smækkes helt i. Kampen og den hårde kurs gælder regimet omkring Vladimir Putin og den hårde kerne af Den Røde Hær. Det er et meget sundt tegn, at den russiske pensionerede oberst Mikhail Khodaryonok udtaler sig som ovenfor. Et tydeligt tegn på, at der findes fornuftige og mere lydhøre folk i Den Røde hær.

Når jeg nu går ind for den hårde kurs, er det et resultat af Vladimir Putins voldsomme valg med overfaldet på Ukraine den 24 Februar 2022.

I dagene før overfaldet var jeg selv af den overbevisning at der måtte søges en fredelig løsning mellem Ukraine og Rusland.

som indebar.

At Krim halvøen kunne stemme om at komme tilbage til Rusland. Krim halvøen har før 1954 været en del af Rusland og ikke Ukraine.

At der ligeså kunne afholdes afstemning i de områder af Donetsk, som russerne kontrollerede før den 24 Februar 2022.

Men at Den russiske Konføderation selvfølgelig som modydelse anerkendte den ukrainske stat som værende en suveræn og selvstændig nation. De to broderfolk deler religion, historie gennem århundreder og familiære bånd, som nu er iturevet af den vanvittige russiske krigsførelse.

Men med overfaldet og den grusomme krigsførelse tager Rusland sig nu ud som en paria der ikke under nogen omstændigheder skal tilgodeses for så bliver appetitten på at fortære andre selvstændige nationer endnu større.

Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet at russerne kunne finde på, at ty til en så grusom krigsførelse smæk fyldt med krigsforbrydelser mod den ukrainske civilbefolkning, men det er nu den triste realitet. Krigsførelsen fra vinteren 1944-1945 gentager sig nu ødelæggelse og død og voldtægter over civilbefolkningen. Et kapitel vi troede trods alt var forbi.

Vi så igennem fingre med, hvad der hændte det stakkels syriske folk, da Den russiske krigsmaskine skulle hjælpe Vestmagterne USA, GB og Frankrig med at udrydde IS og oveni store dele af civile og demokratiske samfund i Syrien. Vi rørte nærmest ikke en finger, da Aleppo blev bombet sønder og sammen og der blev brugt kemiske våben mod civilbefolkningen. Vi havde meget travlt herhjemme med at vægre for os og undgå syriske flygtninge, og vi havde og har ligeså travlt med at hjemsende de flygtninge lige lukt ned til Assads terrorregime, der hviler på russisk militær tilstedeværelse og russisk økonomisk støtte.

Jeg havde heller ikke troet at russerne kunne omtale Kernevåben, som var det en høtyv de kunne hente frem ude fra laden. Det er helt vildt og helt udenfor al diskussion, hvis en nation skal kunne kalde sig en del af Verdenssamfundet.

Den russiske italesættelse af Kernevåben berører ikke kun Rusland forhold til Vesten og de frie og demokratiske nationer, det berører forholdet til næsten alle Jordklodens nationer. Rusland isoleres på grund af deres letsindige udtalelser.

Kom til fornuft russere-kom til fornuft Den Røde Hær

I har fået 42 nationer på nakken og hver ny krigsforbrydelse begået i Ukraine vokser modstanden og indtrykket af en nation, som er ved at gå amok i selvdestruktion.

VH
KFK

Torben Bruhn Andersen, Søren Kristensen, Lasse Schmidt og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Mikhail Khodaryonok konstaterer vel blot hvad der er helt åbenlyst - måske i et forsøg på at trænge igennem til Putin og hans inderkreds, som synes fanget i en osteklokke af frygt, virkelighedsfornægtelse og selvbedrag.

Torben Bruhn Andersen, Danny Hedegaard og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Den Russiske Konføderation- Europas største nation

@Danny Hedegaard - glimrende iagtagelse af Vladimir Putins rolle, tak for dit gode indlæg

Derfor skal den vestlige politik gå på to ben.

1. Lige nu fastholde presset på Den Røde Hær og sørge for at dens militære kapacitet reduceres via krigen i Ukraine.

2. Massiv handelsboykot af Rusland for at ødelægge finansieringsgrundlaget for det nuværende russiske militærindustrielle kompleks ikke for at ødelægge livsgrundlaget for det russiske folk.

Men det skal slås fast, at vi ikke har nogen ambition om at trampe Rusland ned i ydmygelse. Målet må være, at Den Russiske Konføderation består men med tiden omformes til en reel føderation med selvstyre til de mange folkeslag og med en udvikling væk fra forestillingen om at alle nabo nationer står på spring for at ødelægge og løbe Rusland over ende for bestandigt.

Denne forestilling skal på længere sigt nedbrydes ved tillidsskabende foranstaltninger nedrustning på begge sider af den nye kolde grænse. Det kommer til at tage lang tid men det er en nødvendighed for ingen i Verden har råd til en 3 Verdenskrig med Kernevåben.

Der bliver vi alle tabere og Rusland ja store dele af hele civilisationen bliver udslettet for bestandigt.

Døren til Rusland og til det russiske folk må aldrig smækkes helt i. Kampen og den hårde kurs gælder regimet omkring Vladimir Putin og den hårde kerne af Den Røde Hær. Det er et meget sundt tegn, at den russiske pensionerede oberst Mikhail Khodaryonok udtaler sig som ovenfor. Et tydeligt tegn på, at der findes fornuftige og mere lydhøre folk i Den Røde hær.

Når jeg nu går ind for den hårde kurs, er det et resultat af Vladimir Putins voldsomme valg med overfaldet på Ukraine den 24. Februar 2022.

I dagene før overfaldet var jeg selv af den overbevisning at der måtte søges en fredelig løsning mellem Ukraine og Rusland.
som indebar.

At Krim halvøen kunne stemme om at komme tilbage til Rusland. Krim halvøen har før 1954 været en del af Rusland og ikke Ukraine.
At der ligeså kunne afholdes afstemning i de områder af Donetsk, som russerne kontrollerede før den 24. Februar 2022.

Men at Den russiske Konføderation selvfølgelig som modydelse anerkendte den ukrainske stat som værende en suveræn og selvstændig nation. De to broderfolk deler religion, historie gennem århundreder og familiære bånd, som nu er iturevet af den vanvittige russiske krigsførelse.

Men med overfaldet og den grusomme krigsførelse tager Rusland sig nu ud som en paria der ikke under nogen omstændigheder skal tilgodeses for så bliver appetitten på at fortære andre selvstændige nationer endnu større.

Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet at russerne kunne finde på, at ty til en så grusom krigsførelse smæk fyldt med krigsforbrydelser mod den ukrainske civilbefolkning, men det er nu den triste realitet. Krigsførelsen fra vinteren 1944-1945 gentager sig nu ødelæggelse og død og voldtægter over civilbefolkningen. Et kapitel vi troede trods alt var forbi.

Vi så igennem fingre med, hvad der hændte det stakkels syriske folk, da Den russiske krigsmaskine skulle hjælpe Vestmagterne USA, GB og Frankrig med at udrydde IS og oveni store dele af civile og demokratiske samfund i Syrien. Vi rørte nærmest ikke en finger, da Aleppo blev bombet sønder og sammen og der blev brugt kemiske våben mod civilbefolkningen. Vi havde meget travlt herhjemme med at vægre for os og undgå syriske flygtninge, og vi havde og har ligeså travlt med at hjemsende de flygtninge lige lukt ned til Assads terrorregime, der hviler på russisk militær tilstedeværelse og russisk økonomisk støtte.

Jeg havde heller ikke troet at russerne kunne omtale Kernevåben, som var det en høtyv de kunne hente frem ude fra laden. Det er helt vildt og helt udenfor al diskussion, hvis en nation skal kunne kalde sig en del af Verdenssamfundet.

Den russiske italesættelse af Kernevåben berører ikke kun Rusland forhold til Vesten og de frie og demokratiske nationer, det berører forholdet til næsten alle Jordklodens nationer. Rusland isoleres på grund af deres letsindige udtalelser.
Kom til fornuft russere-kom til fornuft Den Røde Hær.

I har fået 42 nationer på nakken og hver ny krigsforbrydelse begået i Ukraine vokser modstanden og indtrykket af en nation, som er ved at gå amok i selvdestruktion.

VH
KFK

Danny Hedegaard

@Kim Folke Knudsen

Glimrende analyse, men det er med forbehold at jeg har liket.

For jeg mener ikke at tiden er til nedrustning i vest, efter et russisk nederlag.

Tanken er besnærende, da Rusland jo netop ikke længere vil kunne udgøre en trussel, som kan begrunde vestlig oprustning på den korte bane.

Men USA ønsker helt tydelig.
At omsætte den nye europæiske vilje til at opruste, til at USA selv kan trække sig tilbage fra et Europa der i højere grad kan stå på egne ben.

For at kunne koncentrere sig helt og holdent om Kina.

Jeg er i den forbindelse ikke blind for, at USA har en egen interesse i at kunne øge våben og energi eksporten til Europa.
Men det er ikke den primære begrundelse for et amerikansk ønske, om at kunne trække styrker hjem fra Europa.

Kina udgør en rationel og mere forudsigelig ny modstander end Rusland.
Og heri består alene en grund til at ønske sig Kina som modpart, i stedet for Rusland.

Kina ønsker helt givet under de rette omstændigheder, og på det rette tidspunkt at invadere og indlemme Taiwan i Kina.

Det er Kina ikke stærk nok til at kunne.
Og Kina må givet langsigtet opruste og planlægge ud fra et scenarie, hvor de kan angribe Taiwan i en situation hvor USA måtte skulle føre krig på 2 fronter.

Med Ruslands kommende nederlag til Ukraine, forpasser Kina denne mulighed i årtier ud i fremtiden.
Med udsigt til at USA vil kunne koncentrere sig alene om Kina.

I denne kontekst må Europa opruste, alene for at gøre det klart for Kina at vi kan klare os uden USA.

Men det er alt sammen at foretrække, fremfor et uberegneligt og til stadighed livsfarligt Rusland.
Kina forstår og accepterer modparters styrke, men slår også modsat til hvis vi er svage.

I det lys kan vi forvente at der kun er en regning i penge at betale, for at afskrække et Kina, som vi kan regne med grundlæggende er lige så fornuftig som vi selv.

Det er i sig selv beroligende i modsætning til Rusland.

Men vesten må erkende at vi fejlede, da vi rådgav Rusland i overgangen fra planøkonomi til kapitalisme.
Det tyveri af statens værdier der fulgte, den armod og sult det førte med sig.
Må ikke gentage sig, når Rusland igen skal rejse sig fra ruinen.

Tiden er nok ikke på kort sigt til efter en sejr til Ukraine, at lade mindretal stemme om nationale tilhørsforhold.
Men langsigtet bør det udgøre en mulighed, at stemme om nationalt tilhørsforhold.

Her kunne det udgøre en mulighed, at det danske og det tyske mindretal går sammen om at hjælpe Ukraine og de baltiske lande, med at leve fredeligt med deres russiske mindretal.
Efter årtiers had har tiden læget de værste sår på hver side af den dansk tyske grænse.

Det kan andre lande lære af.

Men vi bliver nødt til at have en forståelse for at store russiske mindretal.
Beror på Ruslands tvangs russificering i sovjettiden, og at Ukraine.
Og de baltiske lande derfor ikke bare kan acceptere, at de kan stemme sig hjem til Rusland.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Torben Bruhn Andersen, Inge Lehmann og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

3 uger før invasionen skrev Mikhail Mikhailovich Khodaryonok en artikel, som Putin kunne have læst.
Og han kunne have inviteret på te uden gift, og have valgt at lytte.

Havde Putin gjort det, kunne han fornuftmæssigt have undladt at invadere Ukraine.

Nu kan vi bare krydse fingre for at Khodaryonok ikke komme ud for en pludselig ulykke, eller får uforklarlige problemer med helbredet.

Desværre ser det ud til, at han kan være blevet presset til at udtale sig tåbeligt til vestlige medier?

Ham kunne vi godt bruge som kupmager i Rusland!

Mikhail Khodaryonok
https://en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Khodaryonok

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Jørgen Mathiasen

Mikhail Khodaryonok er blevet sat under pres af regimet, og i sin anden optræden på TV har han forklaret, at det hele "går efter planen".
Det er der ikke mange, som tager alvorligt, men regimet sætter hele repressionsapparatet ind på at ensrette opinionen.

Danny Hedegaard

Så er der åbenbart en tysk, fransk og italiensk akse, der er mere optaget af få afsluttet krigen, end hvordan krigen slutter.

Om så med Putin fortsættende ved magten, og afgivelse af Krim og Donbas til Rusland:-(

Heldigvis er den stærkeste akse USA, Storbritannien, Polen og Baltikum, med dansk opbakning.

Vi må ikke ryste på hånden nu!

Betingelsesløs russisk kapitulation er eneste acceptable udgang.

Det er en linje som Tyskland, Frankrig og Italien ikke kan hindre os i at føre til ende.
Hvis bare vi står fast.

Krim i 2014 viste at vesten fejlede, som vesten fejlede i München i 1938!

Hitler kunne være stoppet af Frankrig allerede i 1936, dan han gik ind i den demilitariserede zone i Rheinland.

Samme kun Putin være blevet det i 2014 da han tog Krim.

24 februar 2022 er vor tids 1 september 1939!

Som at Tyskland måtte lide det totale nederlag i 1945, så må også Rusland lide det totale nederlag i 2022.

Ellers vil historien gentage sig, når og hvis Rusland får chancen igen:-(

Berlingske.dk
Kampen for »Putins ære« kan blive dyr. Et afgørende spørgsmål splitter Vesten
Det sendte en chokbølge gennem Ukraine, da den franske præsident opfordrede til ikke at ydmyge Rusland. Men udmeldingen dækker over det spørgsmål, der har potentiale til at klare præcis det, Putin ikke har magten hidtil - at splitte Vesten.
https://www.berlingske.dk/europa/kampen-for-putins-aere-kan-blive-dyr-et...

Venlig hilsen
Danny Hedegaard