Analyse
Læsetid: 3 min.

Sri Lanka blev første dominobrik, der faldt i den globale gældskrise

Sri Lanka er kastet ud i politisk tumult, der har tvunget dets premierminister til at gå af – østaten blev dermed det første land, der bukkede under for det stigende økonomiske pres, som krigen i Ukraine har udløst
Demonstration nær paralamentsbygningen i Colombo. Mandag trådte Sri Lankas premierminister tilbage som den foreløbige kulmination på protesterne i landet.

Demonstration nær paralamentsbygningen i Colombo. Mandag trådte Sri Lankas premierminister tilbage som den foreløbige kulmination på protesterne i landet.

Ishara S. KODIKARA

Udland
11. maj 2022

Mandag måtte Sri Lankas premierminister, Mahinda Rajapaksa, træde tilbage som den foreløbige kulmination på ugelange protester og en stadigt dybere økonomisk krise. Hvis der fandtes et konkurssystem for stater, ville det sydasiatiske land – som i sin valutareservebeholdning er nede på sine sidste 50 millioner dollar – stå først i køen til at gøre brug af det.

Et økonomhold fra Den Internationale Valutafond (IMF) er sammen med regeringsembedsmænd i Colombo i denne uge gået sammen om at udarbejde en redningspakke, der vil omfatte barske reformer til gengæld for økonomisk støtte. Men som valutafonden og dens søsterorganisation, Verdensbanken, så udmærket ved, står der mere på spil her end dårlig økonomisk styring af et enkelt land. Med god grund frygter de, at Sri Lanka er ’kanariefuglen i kulminen’.

Over hele verden kæmper lav- og mellemindkomstlande med en tredobbelt krise: pandemien, stigende gældsomkostninger og de globale stigninger i fødevare- og brændstofpriserne, som Ruslands invasion af nabolandet Ukraine har forårsaget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Har vi en global gældskrise. Det har jeg ikke hørt om tidligere . Gældet det USA, Europa, Kina, Japan?