højreekstremisme
Læsetid: 15 min.

Teenagere med håndvåben og katte med Mein Kampf: Sådan ser den nye højreekstremisme ud

To 9.-klassedrenge fra Vestsjælland er blevet sigtet for at lade sig hverve til en højreekstrem terrororganisation. Højreradikale onlinefællesskaber med meget unge medlemmer bekymrer i stigende grad myndighederne og har i flere lande været omdrejningspunkt for terrorsager. Danske Peter tilbragte selv sine teenageår i et højreekstremt onlinefællesskab. Han ved, hvad der er på spil
Fælles for flere af de nye højreekstremistiske grupper er, at de består af teenagere, der lever online. Her ses medlemmer af terrorgruppen Atomwaffen Division, der er aktiv i flere lande og advokerer for såkaldt White Jihad. Gruppens medlemmer er sat i forbindelse med fem drab.

Fælles for flere af de nye højreekstremistiske grupper er, at de består af teenagere, der lever online. Her ses medlemmer af terrorgruppen Atomwaffen Division, der er aktiv i flere lande og advokerer for såkaldt White Jihad. Gruppens medlemmer er sat i forbindelse med fem drab.

Foto fra sociale medier

Udland
27. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den morgen mødte de to teenagedrenge ikke op til undervisning på deres folkeskole, som de plejede.  

De to drenge fra 9. klasse var blevet anholdt af kampklædt politi klokken 6.48 og 6.56 om morgenen – den ene var blevet overrasket af politiet i sit hjem på en rolig parcelhusvej i den vestsjællandske stationsby Høng.  

Mens klassekammeraterne som sædvanlig sad og modtog undervisning i et klasselokale torsdag den 7. april, sad de to teenagedrenge som hovedpersoner i et grundlovsforhør og blev afhørt om terrorsympatier.  

Deres forskrækkede familier var også kørt til Retten i Holbæk ligesom pressen, der godt kunne lugte, at en spektakulær sag udspillede sig bag lukkede døre i retslokalet.  

Den 15-årige og den 16-årige dreng er sigtet for at lade sig hverve til den nynazistiske gruppe Feuerkrieg Division, og den 15-årige også for at fremme en organisation, hvis hensigt er at begå terror. Forbillederne i Feuerkrieg Division tæller blandt andet Anders Breivik og Adolf Hitler, og gruppen er ifølge anklagemyndigheden en terrororganisation. Drengene nægter sig skyldige. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

-Jeg kan ikke lade være med, at spekulere på, hvad det er for et miljø de to drenge er vokset op i..
.
Hvis man omgivet af racistiske udtalelser i hjemmet og os-og-dem-tilgange, så falder æblet nok ikke så langt fra stammen og barnet er tilbøjelig til, at adoptere de logikker som sine egne...

Jeg siger IKKE, at det er dét, der er tilfældet her, men jeg spekulerer.

Jeg har arbejdet som pædagog, og det er meget tydeligt, selv ved små børn, når de kommer fra et hjem hvor intolerancen overfor 'de andre' er den fremherskende.

-Man kan ikke løbe fra den indre svinehund - børns adfærd 'afslører' forældrene.

Jeg kommer selv fra Vestsjælland - der er desværre et meget stort DF-segment her og en generel modstand og mistro mod dem, der ikke er 'ligesom os'.

Hvordan skal børnene blive mere tolerante og rummelige, hvis det ikke er dét, de lærer derhjemme?

-Rent hypotetisk, hvis far og mor legitimere had - hvem har så ansvaret ?

Kenneth Krabat, Fie Ankjer Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Franz Nitschke, Carsten Wienholtz, Ete Forchhammer , Inge Lehmann, Kim Morten Nissen, Inger Pedersen, erik pedersen, Søren Fosberg, Alvin Jensen, Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Gitte Loeyche

Uhyggelig læsning!

Ete Forchhammer , Inger Pedersen, erik pedersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Jan Damskier anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Her i Danmark burde situationen være sådan at.man er forberedt og kan vide lidt om hvad der kan gøres for så vidt muligt at komme det i forkøbet.

Martin Kristensen

Jeg må indrømme at jeg ikke er specielt forarget eller skræmt.

Vi har i årevis haft diverse voldsparate grupperinger blandt unge på venstrefløjen (de automonotome) og langt de fleste i disse grupper er vokset fra det og blevet velfungerende samfundsmedlemmer.

Mon ikke det er det samme på den anden fløj?

Direkte aktionstrusler skal politiet selvfølgelig holde øje med, og det har de så også gjort her.

Jan Henrik Wegener

Den med at man "bare vokser fra det" og bliver velfungerende må afhænge af de nærmere omstændigheder og hvad ens voldsparathed omfattede. Den holder som jeg ser det ikke ved overlagt drab og nok en del andre alvorlige forhold.

Torben Bruhn Andersen, Ete Forchhammer , Inge Lehmann, erik pedersen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
ingemaje lange

Et noget underbelyst tema i artiklen er, at medlemmerne af disse fora - ud over at være fremmedhadende og voldsparate og homofobe - tillige også oftest er kvinde-hadende. Som det fremgår fx hos Everydaysexismproject, var de første linjer i Breiviks manifest ikke rettet mod muslimer, men mod feminister. Som skulle slås ihjel, fordi 'de selv havde valgt at være feminister'.

Eva Schwanenflügel, Fie Ankjer Nielsen, Franz Nitschke, Ete Forchhammer og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Ingemaje Lange sjovt, det har også været et gennemgående fællestræk for muslimske terrorister.

Det er så gennemgående et træk, at det er blevet foreslået som hovedsignal for om vedkommende er til fare for at begå terror og hvor fokus for overvågning er mest velanbragt.

Eva Schwanenflügel, Fie Ankjer Nielsen, Birgitte Simonsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar