Ret til abort
Læsetid: 5 min.

Tilbagerulning af amerikanske kvinders ret til abort udstiller højesterets legitimitetskrise

Et lækket dokument viser, at den amerikanske højesteret sandsynligvis vil sløjfe 49 år gammel afgørelse, der sikrer retten til abort, og det har skabt stor debat i USA. Sagen er ifølge eksperter et billede på, at højesteret er blevet en mere politisk aktør
Tilhængere af retten til abort demonstrerer i Tucson, Arizona foran den deltstatens retsbygning Evo A. DeConci. øjesteret i Et lækket notat viser, at et flertal af dommerne i den amerikanske højesteret er parat til af lade det være op til de enkelte stater at lovgive om retten til fri abort.

Tilhængere af retten til abort demonstrerer i Tucson, Arizona foran den deltstatens retsbygning Evo A. DeConci. øjesteret i Et lækket notat viser, at et flertal af dommerne i den amerikanske højesteret er parat til af lade det være op til de enkelte stater at lovgive om retten til fri abort.

Rebecca Noble

Udland
5. maj 2022

En 49 år gammel amerikansk højesteretsafgørelse, der sikrer kvinder retten til abort, står sandsynligvis til at blive omgjort. Det viser et dokument, som er lækket til mediet Politico. Dokumentet, hvis autenticitet er blevet bekræftet af højesteret, afslører en indledende afstemning om afgørelsen fra 1973, der går under navnet Roe v. Wade, og viser et flertal for at afskaffe den forfatningssikrede ret til abort.

Lækken har skabt stor debat i USA, og en omgørelse af Roe v. Wade vil ifølge The New York Times betyde, at 28 stater med al sandsynlighed enten vil forbyde eller begrænse muligheden for at få abort betydeligt.

De ni højesteretsdommeres tilkendegivelser, som stammer fra februar måned, er ikke endelige, og de kan stemme anderledes ved afstemningen i juni eller juli, det er sket før.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Damskier

*underkende, ikke overrule

Jens Skov, David Zennaro og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er et evigt tilbagevendende spørgsmål, hvorfor højreorienterede bekæmper kvinders frihed og lighed - og hvordan de lykkes med at blande kristendommen, der er totalt tavs om sagen, ind i det.

Eva Schwanenflügel, Frederik Schwane, Jacob Johansen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Det vil være brud på trosfriheden, hvis den amerikanske højesteret fratager kvinder retten til at bestemme over egen krop når det tydeligt fremgår, at begrundelsen er funderet i konservatives trosopfattelse.

Den amerikanske forfatning garanter alles ret til trosfrihed og - forbyder direkte staterne at praktisere en bestemt statsreligion. Bestemmer Højesteret sig for at tillade staterne at indskrænke muligheden for abort, så indfører man derved det forfatningen forbyder - statsreligion.

Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar