abort
Læsetid: 8 min.

Truende højesteretsdom får kampen om abort til at rase i USA mellem delstater, klinikker og ngo’er

Delstater, organisationer og abortklinikker forbereder sig på, hvad de skal stille op, hvis retten til abort afskaffes eller indskrænkes i halvdelen af USA. Det sker efter sidste uges nyhed om, at den amerikanske højesteret tilsyneladende vil omgøre en 49 år gammel dom, der sikrer kvinder ret til abort
Demonstranter, der kæmper for kvinders ret til abort, protesterer foran USAs højesteret. Tilhængere af retten til abort frygter, at et flertal af højesteretsdommerne vil ophæve den såkaldte Roe v. Wade-afgørelse, der vil give amerikanske delstater mulighed for at forbyde abort.

Demonstranter, der kæmper for kvinders ret til abort, protesterer foran USAs højesteret. Tilhængere af retten til abort frygter, at et flertal af højesteretsdommerne vil ophæve den såkaldte Roe v. Wade-afgørelse, der vil give amerikanske delstater mulighed for at forbyde abort.

Stefani Reynolds

Udland
12. maj 2022

Omkring 33,6 millioner amerikanske kvinder i den reproduktive alder risikerer at miste retten til abort helt eller delvist.

Det stod klart, efter at det i sidste uge kom frem, at den amerikanske højesteret formentlig har til hensigt at omgøre en tidligere afgørelse, Roe v. Wade, der siden 1973 har sikret amerikanske kvinder ret til abort.

Den endelige afstemning i højesteret ventes at finde sted i slutningen af juni eller juli, og bliver resultatet som forventet, vil det betyde, at Roe V. Wade ikke længere står i vejen for, at de enkelte delstater kan afskaffe eller begrænse retten til abort.

Oplysningerne er fra et dokument lækket til mediet Politico, som afslører, hvordan de ni højesteretsdommere forholder sig til en eventuel omgørelse af den 49 år gamle dom. Ifølge dokumentet, hvis autenticitet er bekræftet af højesteret, ønsker et flertal af dommerne at omgøre Roe v. Wade og dermed afskaffe den føderale ret til abort.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Pedersen

Hvor bliver man dog glad for måden, man i Danmark udnævner dommere til højesteret.
https://domstol.dk/dommerudnaevnelsesraadet/om-dur/

Jeg kan knap nok genkende navnene på de danske dommere i højesteret, for deres personligheder er mig som sådan ligegyldigt. De tjener en funktion og det er det. Smukt.
USA er virkelig decideret underudviklet på det punkt, når der i den grad spekuleres i den enkelte dommers politiske/religiøse overbevisning. Alene det faktum at de er kendt, burde underkende dem som dommere.

Torben Arendal, Rolf Andersen, Inge ambrosius, Per Kortegaard og Ove Junne anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Obama lovede “The first thing I’ll do as President is sign the Freedom of Choice Act.” Det gjorde han selvfølgelig ikke. For amerikanske politikere kan man ikke stole på. Det må komme fra pres fra bevægelser.

Kvindemarcherne i 2017, der kunne havde blevet en ny politisk (mod-)bevægelse og en betydelig magtfaktor i det amerikanske samfundsliv, forvandlede sig hurtigt til det værste russiagateri. Der jo senere førte lige lukt til, at ethvert amerikansk politiker, som ville/skulle vise sin uafhængighed af Putin og Rusland, måtte godkende læssevis af våben til Ukraine. Og der vi er i dag....

Russiagate-forvandlingen, og dermed kvindebevægelsens forlis, blev ført an af Hillary Clinton og de de store amerikansk medier med Rachel Maddow i spidsen.

Hillary Clinton er i øvrigt den type demokratisk politiker, som på spørgsmål om abort ville svare “I’m personally opposed to abortion, but…”. Biden ligeså.

Nike Forsander Lorentsen

Citat: Your body is a battleground.
Artisten/Feministen og Aktivisten Barbara Kruger, og det er sådan stadigvæk for kvinder over hele denne klode.

Espen Bøgh

- Tja...., og ak ja, hvad sker der dog for dette land, er de blevet vandvittige, eller har de sat udviklingen / fremskridtet i bakgear for mennesker og friheden for mennesker - den frihed de er så stolte af deres land er bannerfører for?!

Efter over 20 års krig i Afghanistan for demokrati, rettigheder for individet, frihed il lærdom og frihed for religiøs undertrykkelse, af hysteriske gamle religiøse galninge, der med tvang, terror, tortur, og drab ville fastholde undertrykke befolkningen i deres religiøse vanvid.

Nu indfører de selv denne ufrihedskultur for kvinder i deres eget land ud fra religiøse motiver, så de ikke selv kan bestemmer over deres eget liv og muligheder, helt på linje med Taleban, - et Taleban der i dag fornægter kvinder som selvstændige personer med ret til egenbestemmelse over egne krop, - det samme gør man nu i Amerika som Taleban gør.

- Hvad er det for en frihed, udvikling og fremskridt man dyrker for mennesker og menneskers liv i Amerika, - når det alligevel er religiøse fanatikere der kan løbe afsted med friheden - vel og mærke kun for kvinder.

Disse religiøse tosser kan sammenlignes med Taleban, for når det forbud der åbenbart er på vej alene omhandler kvinders rettigheder i religiøs betydning, så er det vores forståelsesramme - med Adam og Eva i Paradiset, - så er Eva der bryder gud bud om ikke at spise æblet, Eva er synderen - djævelen om man vil, og skal bære steaffen for sin syndighed.

Kvinden skal så i dagens Amerika bære synden - synligt, og til skue, som straf for sin syndighed, - nå ja, manden har jo ingen skyld i situationen.

Det er helt samme mønster vi ser Taleban anvender i deres religiøse fortolkning af og indsnævring af kvinder liv, - alle ulykker kan henføres til kvinden som skyldig.

Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Den amerikanske forfatning garanterer alles ret til trosfrihed og forbyder direkte staterne at begunstige en bestemt religion, såkaldt statsreligion. Bestemmer Højesteret sig for, at tillade staterne at indskrænke muligheden for abort, så indfører man derved det forfatningen forbyder nemlig - statsreligion. Begrundelsen for opfattelsen hos flertallet i Højesteret er jo tydeligt funderet i en bestemt trosopfattelse.

Gennemføres forbuddet/indskrænkningerne af kvinders ret til abort i de enkelte stater er vejen åben for en uendelig række sagsanlæg mod staterne for - brud på forfatningen.

Poul Genefke-Thye, Eva Schwanenflügel og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Tillad mig at gøre opmærksom på, at her i rigsfællesskabet har Færøerne ikke fri abort, og færøske kvinder må derfor rejse til Danmark, hvis de ønsker denne frihed. Hvor er den velbegrundede indignation angående dette?

Poul Genefke-Thye, Sven Elming, Eva Schwanenflügel og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er rædselsfuldt, bogstaveligt talt.
At få frataget en så møjsommeligt tilkæmpet rettighed er dybt tragisk, og USA er på direkte kurs mod Gilead, for det er kun det første punkt på dagsordenen for tilbagerulning.

Det vil, som det nævnes i den glimrende artikel, få enorm social slagside, for i samme åndedrag kvinder tvinges til at føde børn de ikke vil have, bliver de efterfølgende stigmatiseret, og der er ingen hjælp at hente som gravid eller enlig mor.

@ Steen Obel

"Enhedslisten og De Radikale har foreslået at bruge 20 millioner kroner over fire år på at hjælpe polske kvinder med at få en abort i Danmark. Det handler om at sende et signal, siger Enhedslistens sundhedsordfører Pernille Skipper, der er klar til at lave samme tiltag for kvinder fra Færøerne, hvor man heller ikke har fri abort."

www.information.dk/moti/2021/07/enhedslisten-klar-hjaelpe-faeroeske-kvin...

Men det er der selvfølgelig 'ikke råd til'..

Steen Obel, Mogens Holme og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Skal vi lige tage et lille kig på dobbeltmoralen hos den rige religiøse klasse, der vil have indført begrænsningen af abort for kvinder overalt ,i Amerika, - det er helt de samme der selv og deres døtre der tager udenfor Amerikas grænser for selv, at få foretaget en abort.

- Det hedder sig vel de er på reakreation efter den depresion, for loven gælder jo for andre ikke for den rige religiøse klasse.

Poul Genefke-Thye

"Land of the free"???
Teksten til USA's nationalsang skal vist revideres!