Analyse
Læsetid: 4 min.

Tyske socialdemokrater taber ’det lille forbundsdagsvalg’: Seks lærestreger til Scholz

Olaf Scholz‘ regering står svækket efter et historisk nederlag søndag i den største tyske delstat Nordrhein-Westfalen. Men det skyldes ikke kun kanslerens ukraineslinger. Her er seks lærestreger fra søndagens vigtige delstatsvalg
Henrik Wüst er et klart politisk stortalent, der – hvis CDU kommer til at lede regeringen i NRW – nu kan køre sig i stilling som CDU’s kanslerkandidat i 2025.

Henrik Wüst er et klart politisk stortalent, der – hvis CDU kommer til at lede regeringen i NRW – nu kan køre sig i stilling som CDU’s kanslerkandidat i 2025.

Thilo Schmuelgen

Udland
16. maj 2022

Valg til Forbundsdagen er valg til Forbundsdagen, og delstatsvalg er delstatsvalg.

Men tallene taler for sig selv, efter at 18 millioner tyskere i delstaten Nordrhein-Westfalen søndag skulle vælge en ny regering: Med godt 26 procent har det socialdemokratiske SPD fået et historisk dårligt resultat i den tidligere kul- og industridominerede delstat, der i årtier har været SPD’s ’hjertekammer’ og kerneland.

Samtidig blev det liberale FDP, der regerer med Scholz i Berlin, mere end halveret til 6,7 procent. Det ligner altså en kæmpe ørefigen til Scholz’ lyskrydsregering – bare ikke for De Grønne, der fik 18 procent og nu er kongemagere i Tysklands største delstat, hvor valgaftenen blev en sand gyser i forhold til regeringsmulighederne: Trods sin triumf kan det kristendemokratiske CDU ikke fortsætte sin regering med FDP, men må finde nye regeringspartnere. Det spil afgør sejrherrerne/-kvinderne fra De Grønne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her