Krigen i Ukraine
Læsetid: 8 min.

Efter »ubemærkelsesværdig« sejrsdagstale fra Putin er vi ikke blevet meget klogere på Ruslands næste træk

Hverken paven eller den britiske forsvarsminister fik ret i deres forudsigelser, da Putin holdt sin tale på den russiske sejrsdag. Mens talen på den ene side kan tolkes som, at Putin sænker ambitionerne, frygter andre, at han blot holder kortene tæt til kroppen, og at en mere diskret mobilisering af styrkerne kan være på vej
Det årlige sejrsdagsoptog gennem Moskva den 9. maj er substantielt. Dette billede er fra den tilsyneladende lige så substantielle generalprøve på optoget få dage inden.

Det årlige sejrsdagsoptog gennem Moskva den 9. maj er substantielt. Dette billede er fra den tilsyneladende lige så substantielle generalprøve på optoget få dage inden.

Getty Images

Udland
10. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Omkring 11.000 militærklædte mænd og langt færre kvinder var mandag morgen samlet på Den Røde Plads i Moskva for at markere den 77’ende russiske sejrsdag. Med Vasilij-katedralens farverige kirkekupler i baggrunden blev den årlige militærparade indledt af den russiske forsvarsminister, Sergei Shoigu, der blev kørt rundt på pladsen for at hilse på soldaterne.

Køreturen endte ved et podium, hvor Shoigu tog plads over for præsident Vladimir Putin, der få minutter efter indledte sin tale til nationen. En tale, der nok fik større international opmærksomhed end nogen anden tale, den russiske præsident førhen har holdt på sejrsdagen.

Den russiske sejrsdag har i år været omgærdet af mange spekulationer. Dagen, der markerer sejren over Nazityskland, kunne blive Putins anledning til at erklære sejr over Ukraine og simpelthen afslutte krigen, mente blandt andre pave Frans, som skulle have fået beskeden fra den ungarske premierminister, Viktor Orbán.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Omkring 11.000 militærklædte mænd og langt færre kvinder var mandag morgen samlet på Den Røde Plads i Moskva for at markere den 77’ende russiske sejrsdag."

Der var også mange helt små drenge tilstede, udklædt fra top til tå i militæruniformer.

Det starter tidligt.

Lillian Larsen, Espen Bøgh, Holger Nielsen, Tommy Clausen, Kim Houmøller, Willy Johannsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Tydeligvis havde han hele nationens øjne rettet mod sig. Så han havde muligheden for at annoncere noget stort, men i stedet gentog han det velkendte narrativ om, hvorfor Rusland kæmper, hvis skyld det er, og hvorfor militæroperationen er nødvendig,« siger hun."

Nu kan Putin holde gryden i kog så lang tid han orker, eller har råd til, for det blev sagt, at Ukraine/Vesten/Nato forsøger at angribe Rusland.

Dermed legitimerer han en langstrakt 'specialoperation', der nu ikke mere udelukkende handler om at komme nazisterne til livs, men faktisk mest skal forsvare den russiske grænse mod Vestens aggressioner, og det spiller jo perfekt i koncerten "Fædrelandets historiske sejrsgang på jord", som både de mest hårdkogte patrioter og resten af de livegne kan tilslutte sig..

På denne lumske facon kan man heller aldrig lide nederlag, så længe Rusland formår at holde de frådende horder ude af Rusland ;)

Espen Bøgh, Lillian Larsen, René Arestrup, Holger Nielsen, Tommy Clausen, Kim Houmøller, Willy Johannsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Putin siger et og gør noget andet. Så vesten må nok forberede sig på lidt af hvert!
Interessant som Putin kan jonglere med historiske fakta! Zelensky er et befriende kontrapunkt.
Håber det lykkes Ukraine og vesten, at holde de frådende russiske horder indenfor de russiske grænser.

Lillian Larsen, Holger Nielsen, Elisabeth Andersen, Tommy Clausen, Herdis Weins, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Willy Johannsen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Bortset fra nogle ældre mennesker, som muligvis troede på det, der blev sagt, var alle andre inklusive Putin klar over, at det var løgn.
Jeg har det med at lægge mærke til ansigtsudtryk.
De fleste tilhørere - Shoigu eksempelvis - fortrak ikke en mine, deres ansigter var helt udtryksløse.
En syg nation.

Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Tommy Clausen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Willy Johannsen

Det stemmer dog ikke overens med de interviews der blev lavet med de yngre deltagere til paraden.
Tværtimod var de fyr og flamme over hvordan 'fascisterne' skulle stoppes i deres angreb på Rusland.

Suk.

Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Tommy Clausen, Herdis Weins og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Koreografien for 9. maj i Moskva er fuldstændig, som den plejer.
Kvinde regimenter i korte skørter, misillastbiler, børn i uniformer.
Rusland fejrer sejren over nazi regimet 1945 og viser sig frem.
Som de nu har gjort i 77 år

Lidt ligesom fejringen i Danmark af genforeningen med Sønderjylland i 1920.
Militærparader, musikkorps, spejdere i uniformer, dronningen på plads, osv.
Som Danmark har gjort nu i 81 år
Kun formatet er forskelligt.

Men den nationalistiske tankegang er sådan set ens.

Men nu er der så frit løb på at kloge sig på, hvorfor det ikke helt gik som forudsagt.
Det hører vi nok mere om..

Kim Houmøller

Troede ikke det blev nødvendigt at køre Putin og hans regime helt ned økonomisk. Vi kommer til at fryse til vinter og russerne sulte. Gale mænd!

Peter Beck-Lauritzen, René Arestrup, Bent Larsen, Holger Nielsen, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Ups..
Danmark har fejret i 101 år..

Eva Schwanenflügel

@ William Mannicke

Trods alt kører hendes kongelige højhed ikke flagende rundt i sin bil, mens lange potensforlængende missiler bliver fremvist for befolkningen ;)

Eva Schwanenflügel

Nå nej, ups, jeg mente selvfølgelig hendes majestæt dronningen :O

Inger Pedersen

Jamen...

Vi må vel desværre konstare, at medie-krigen - den vandt Putin (og det var vel også det, han ønskede allermest: at blive set og hørt og taget alvorligt...)

ALLE medier sender, analyserer og konkluderer derfra.

MEN HVEM sender det mindste lille pip fra Europa-dagen samme dag?
Med noget, der kunne ligne samme formål...
HVEM ved overhovedet, hvad dagen drejer sig om - selv om den har ligget det siden 1950???

https://da.wikipedia.org/wiki/Europadagen

Jeg havde aldrig hørt om den, før jeg tilfældigt faldt over en notits - og vil gætte på, at jeg ikke er den eneste.

Kunne det være en ide at "oppe" egne mærkedage, frem for at problematisere andres?

Eva Kjeldsen

Kære alle.

Hermed et link til fortiden, som altid er forbundet til nutiden, og dermed også til fremtiden:

https://youtu.be/M7zR5CNtg0o

'

William Mannicke

Nej, dronningen har pt. ikke så meget der kan forlænge "den royale " militære potens.

Dog har en af de danske fregatter, lige affyret et meget potent sm-2 missil.

https://www.navalnews.com/naval-news/2022/05/danish-navy-test-fires-sm-2...

Og der er håb forude, militæret får jo flere penge
Så måske får spejderne også nye uniformer ;-)

Peter Jensen

Markering af årsdagen for nationale begivenheder er, selv med et militært islæt, noget helt andet end en egentlig militærparade. Militærparader er magtdemonstrationer, hvor det handler om at fremvise den aktuelle militære styrke, og helst i overvældende grad med det nyeste udstyr.

Trods Danmarks mere beskedne styrker, kunne vi sagtens organisere en storstillet forestilling med kampvogne og det hele. Men det har vi ikke tradition for, så det ligger nok ikke til vores mentalitet.

Interessant nok har de fleste andre vestlige lande heller ikke tradition herfor. I hvert ikke i nogen form, der på nogen måde minder om Rusland og diverse andre tidligere eller nuværende diktaturstater. Den primære undtagelse med en vis lighed, er Frankrig og Bastilledagen. Da Trump overværede denne, blev han så imponeret, at han ønskede sig mere regulære militærparader i Washington, med alt udstyret. Men det blev modtaget meget modvilligt, selvom amerikanerne i højere grad end de fleste andre lande, inkl. Rusland, i rigeligt omfang har midlerne hertil.

Tina Petersen

"Omkring 11.000 militærklædte mænd og langt færre kvinder var mandag morgen samlet på Den Røde Plads i Moskva for at markere den 77’ende russiske sejrsdag."

@Eva Schwanenflügel, 09. maj, 2022 - 21:24 "Der var også mange helt små drenge tilstede, udklædt fra top til tå i militæruniformer. Det starter tidligt."

De var nok paradens maskotter, men ellers ja, det har du ret i. Der er noget uendeligt forstemmende, at se sagesløse børn hvirvlet ind i de voksnes ideologier.

Her er, hvad The Guardian ville vise omverdenen: https://www.youtube.com/watch?v=jiBXmbkwiSw - og her NBC News: https://www.youtube.com/watch?v=CpV16BQfbrQ

Jan S. Jensen

Som amatør-forsker i politisk kommunikation og russisk udenrigspolitik havde jeg i det mindste forventet, at Putin havde sat alle landets krigsdelfiner i højeste beredskab.

Niels Erlinger

Jeg synes lige, at jeg vil kommentere lidt på Danmarks fejring af genforeningen, når nu den bliver nævnt her sammen den russiske militærparade.

Rusland fejrer en afgørelse på slagmarken.
Danmark fejrer en afgørelse ved stemmeurnerne.

Og det synes jeg er en afgørende forskel ved de to fejringer.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, P.G. Olsen, Peter Beck-Lauritzen og René Arestrup anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Ja, det var en gyselig forestilling, vi så i går. Jeg nøjedes med at kigge lidt - uden lyd.
Helt som i Nordkorea.
Men russerne på den Røde Plads tegner ikke alle russere. Dem, der mener noget andet, holdt sig sandsynligvis væk .

Modstanden mod Putin giver sig udtryk andre steder. Jeg ved ikke, hvor mange der kender Meduza, som er blevet forbudt, men som nu sender fra Letland. De har et stort net af kontakter i Rusland, som har fingeren på pulsen:
https://meduza.io/en

Willy Johannsen

Den her Meduza artikel er med nogle helt anderledes syn på 9. maj:

https://meduza.io/en/feature/2022/05/09/this-should-be-a-day-of-mourning...

René Arestrup

Og her er Zelensky's bud på en mindedags-tale:

https://www.youtube.com/watch?v=CVlEkBHO_hc

Forskellen er slående...

Espen Bøgh

Paraden for Ruslands "geriatriske generaler med sildeslalat i lange baner", for en krig der i dag føres med disse generalers minder om krigen - som den skal føres ligesom den sidste store krig, virker helt absurd.

Når man ser al det materiel som russerne har mistet i krigen mod Ukraine, så kan det ende med Ukraine bliver verdens største eksportør af "gammelt jern"!

René Arestrup

@Rudy Jensen
Ja, det er så et ideologisk baseret forsøg på at begå et karaktermord.

Fint nok.

Men jeg bliver stadig mere opløftet af at lytte til Zelensky end til Putin....

Christa Una Ryholt, Lasse Schmidt, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen
Peter Møllgaard, Lasse Schmidt, René Arestrup og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Willy Johannsen
Tak for link.

Jeg kan ikke påstå, det kommer bag på mig efter den smøre om Zelinsky...

Lasse Schmidt

@Willy Johannsen

Også tak herfra. Jeg orkede ikke selv at slå det op - Rudys link var nok til at få kvalme. "celebrity populist pinochet" ... Hvis man læser den slags, tror på det og deler det, har man sat sig selv i bås med flat earthers.

William Mannicke

Jeg skal ikke afvise at nogle fejrer folkeafstemningen, og ikke genforeningen.

Men folkeafstemningens forudsætning var de allieredes sejr på slagmarken i nord Frankrig.
Uden sejr, igen mulighed for afstemning.

Den danske neutralitet under første verdenskrig, betød af DK, ikke engang sad på bagsædet, snarere på bagagebæreren, i forhandlingerne om fredsbetingelserne med Tyskland,

Men DK havde et es i ærmet. Storfinansmogulen (i dag ville man kalde det ”oligarken”: H.N. Andersen

H.N. Andersen, grundlægger af ØK, og mange andre store virksomheder, banede vejen ved, som uautoriseret ”diplomatisk” udsending at forhandle med engelske forbindelser, herunder det engelske kongehus, om muligheden for at få de tabte hertugdømmer tilbage under den danske konge, i forbindelse med Tysklands betingelsesløse overgivelse til de allierede.

Denne position havde han ikke mindst, som tæt rådgiver for den danske konge.
En rolle som senere ledte til den største forfatningsmæssige krise i nyere tid i Danmark: Påskekrisen i 1920.

Besindige personer blandt de allierede fik drejet ønsket om overtagelse af begge hertugdømmer til en folkeafstemning opdelt i mindre områder, baseret på fornuftig rådgivning, om sprog, kultur mm.

Og den er da værd at fejre, fornuften.
Når man nu ikke selv var blandt sejrherrerne på slagmarken.

Hvor meget fornuft kan forvente af Putin eller Zelenskiy på datoen den 9. maj ?
Vi kan håbe på, nogle besindige kan rådgive de to på et tidspunkt, inden det er for sent...

Og for de som vil vide mere:

TROELS FINK Da Sønderjylland blev delt
https://slaegtsbibliotek.dk/900708.pdf

Forfatningskrise i forlængelse af bl.a. folkeafstemningen om ... 28. marts 1920 besluttede kongen i samråd med sin nærmeste rådgiver H.N. Andersen at fyre ...
Påskekrisen i 1920 | Grænseforeningen.dk
https://graenseforeningen.dk › paaskekrisen-i-1920

... zoneopdelte folkeafstemninger førte til Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 og dermed til fastlæggelsen af den nuværende dansk-tyske grænse.
Danmark under 1. verdenskrig - Wikipedia, den frie encyklopædi
https://da.wikipedia.org › wiki › Danmark_under_1._v...