krig i ukraine
Læsetid: 9 min.

Ukrainekrigen splitter USA’s fredsbevægelse. Selv Bernie og AOC støtter offensive våben

USA’s fredsaktivister er gået i chok over, at alle progressive demokrater i Kongressen stemmer for Bidens våbenbevilling på 31 milliarder dollar til Ukraine – udover de 14 milliarder, der allerede er spenderet. Ledere i fredsbevægelsen, Information har talt med, erkender, at de er splittet og for sent ude med en kampagne
Medea Benjamin (i midten) er en af USA’s mest prominente fredsaktivister. Hun er dybt skuffet over de progressive og liberale demokraters blåstempling af USA’s og NATO’s våbenleverancer til Ukraine.

Medea Benjamin (i midten) er en af USA’s mest prominente fredsaktivister. Hun er dybt skuffet over de progressive og liberale demokraters blåstempling af USA’s og NATO’s våbenleverancer til Ukraine.

Tasos Katopodis

Udland
17. maj 2022

Siden Vietnamkrigen i 1960’erne og 70’erne har den amerikanske fredsbevægelse – en paraply af flere forskellige organisationer – tjent som inspiration for generationer af antikrigsaktivister i Vesteuropa og i andre verdensdele.

Få vil glemme de kolossalt store demonstrationer i amerikanske storbyer før og efter USA’s invasion af Irak i 2002-03 eller de titusinder af aktivister, der fyldte New Yorks gader under republikanernes partikongres i august 2004.

Men i dag ligner den amerikanske fredsbevægelse en skygge af sig selv. Det til trods for, at USA på kort tid er blevet en uundværlig medspiller i Ukraines ihærdige bestræbelser på at sparke en russisk invasionsstyrke på op imod 80.000 soldater tilbage over grænsen til Rusland. En krig, som præsident Vladimir Putin og nogle vestlige kommentatorer har døbt NATO’s stedfortræderkrig mod Rusland. En påstand, der er blevet delvist bekræftet af ministre i Biden-regeringen.

»Rusland skal svækkes i en sådan grad, at det ikke er i stand til at gentage, hvad det har gjort i Ukraine,« sagde forsvarsminister Lloyd Austin i slutningen af april.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Enig, krig mellem USA/NATO og Rusland skal undgås. Men Putins historier og løgne skal have den konsekvens, at Putin skal sendes hjem til Kreml, uanset prisen! Prisen ser ud til at være overkommelig, Putins hær stående på ler-fødder, sålænge a-våben ikke anvendes!
Mon Putin er enerådende her?

Danny Hedegaard og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Medea er ikke en feministisk græsk gudinde. Hun er en rasende forsmået hustru, der slår sine børn ihjel for at hævne sig på sin mand. Jvf. tragedien "Medea" af Euripides.

Kasper Pedersen

Vild udvikling, som vi jo også har set hos Enhedslistens folketingsgruppe.
Nogle gange må man bare kæmpe for alt, hvad man har kært.

Bo Stefan Nielsen

Fuldstændig vanvittig position. Samme skammelige krysteri og tilpasning til tidens panik er rykket helt ind i Enhedslisten, som endda ligger langt til venstre for Sanders og AOC og har en lang tradition for anti-militarisme. Dermed er modstanden mod endeløs militarisering og eskalering desværre ramt for boven og overladt til de p.t. svage udenomsparlamentariske bevægelser. Svage fordi, vi har forsømt at holde freds- og nedrustningsbevægelserne aktive siden enden på Irak- og Afghanistankrigene. Jeg vil anbefale at deltage i den endnu spæde genopbygning af krigsmodstanden i Fredsinitiativet, Fredsministerium og Aldrig Mere Krig. Find disse på Facebook og diverse hjemmesider.

Lars Løfgren, Alvin Jensen, Alan Frederiksen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Udvalgte citater:

I krig er sandheden det første offer

"Mange har gennem historien forsøgt at tage æren for det berømte citat, og det er ofte blevet brugt til at beskrive, hvordan krig bruges som undskyldning for politisk snyd og bedrag. Ordene stammer fra den græske digter Aischylos (526-456 f.Kr.). Han deltog som soldat i flere krige, sidst under slaget ved Salamis i 480 f.Kr., hvor den persiske dominans i Grækenland blev brudt" Kilde:
https://historienet.dk/samfund/politik/politikere/tolv-udoedelige-citater

I krig er der ingen vindere, bare tabere.
Ukendt

To nationer i kamp er at sammenligne med to berusede personer som slås med krykker i en porcelænsforretning. Bortset fra at de i en lang tid efterfølgende må læges fra deres sår, må de også bagefter betale hele skaden.
David Hume, skotsk filosof og historiker 1711-1776

Sværdet truer, selv i skeden.
Arabisk ordsprog

Der findes intet militært forsvar mod atombomben, og der vil sikkert heller ikke blive fundet noget.
Albert Einstein

Der har aldrig være noget tidspunkt i historien, hvor medvirken af individuel tænkning og samvittighed var så nødvendig for verden, som den er i vore dage - - alle mennesker, overhovedet hvert menneske, kan bidrage til verdens forbedring.
Bertrand Russell

I fred trives bonde selv på stenet jord; i krig dør han af sult selv på frugtbar ager.
Manander Menandros, græsk komediedigter 342-290 f. Kr

Patrioter taler altid om at dø for deres land, men aldrig om at slå ihjel for det
Bertrand Russell

Ulykkeligt er det land, der har brug for helte.
Bertolt Brecht

Ovennævnte citater er taget fra: http://www.fredsakademiet.dk/library/slagord.htm

Med venlig hilsen
Alan