Explainer
Læsetid: 5 min.

USA bliver beskyldt for at mangle en økonomisk politik i Asien. Her er Bidens svar

12 lande har meldt sig ind i den økonomiske klub, Joe Biden lancerede på sin rundtur i Asien. USA præsenterer det som en milepæl for sammenholdet i regionen, men konceptet bliver beskyldt for at være for løst og let til at konkurrere med Kinas økonomiske tyngde
Den australske premierminister Anthony Albanese, den amerikanske præsident Joe Biden, den japanske premierminister Fumio Kishida og den indiske premierminister Narendra Modi vinker til pressen forud for Quad-mødet på Kishidas kontor i Tokyo tirsdag den 24. maj.

Den australske premierminister Anthony Albanese, den amerikanske præsident Joe Biden, den japanske premierminister Fumio Kishida og den indiske premierminister Narendra Modi vinker til pressen forud for Quad-mødet på Kishidas kontor i Tokyo tirsdag den 24. maj.

AFP/Ritzau Scanpix

Udland
25. maj 2022

Krig i Ukraine og konflikt med Rusland står fortsat øverst på den internationale dagsorden, men set fra Washington ligger den langsigtede udfordring i en anden del af verden. Joe Biden har de seneste dage været på besøg i Seoul og Tokyo for at vise flaget over for USA’s allierede i Asien og signalere sammenhold over for et stærkere Kina.

Stormagterne Kina og USA er låst fast i en intens rivalisering, der først og fremmest udspiller sig i Asien – eller hvad der mere bredt kaldes Indo-Stillehavet. Biden har videreført hovedparten af de ideer og tiltag, der udgjorde Donald Trumps kinapolitik og har samtidig skruet op for det sikkerhedspolitiske samarbejde med lande som Indien, Japan og Australien. Men set fra Asien mangler den amerikanske indsats en vigtig komponent. USA har ganske enkelt ikke fremlagt et modspil til den økonomiske og handelsmæssige afhængighed af Kina, der bliver stadigt mere udtalt i regionen. Kina er allerede klodens største handelsnation, og i dets nærområde er det svært at få øje på et reelt alternativ.

Svaret kom mandag i Tokyo, hvor Biden lancerede konceptet Indo-Pacific Economic Framework (IPEF). Det ser vi nærmere på her:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her