Afghanistan
Læsetid: 7 min.

Afghanistans familier er tvunget ud i grusomme valg

Ti måneder efter Taleban overtog magten i Afghanistan, har kvinderne mistet basale rettigheder, og teenagepiger må ikke længere gå i skole. Samtidig er der så stor mangel på mad, at familier må vælge, hvem der kan få noget at spise, oplyser organisation
Afghanske kvinder står i kø til uddeling af mad i Kabul. 

Afghanske kvinder står i kø til uddeling af mad i Kabul. 

HECTOR RETAMAL

Udland
20. juni 2022

Det er dystre tider i Afghanistan. Talebanregimet øger undertrykkelsen af civilbefolkningen, og der er dyb mangel på fødevarer i landet. I omegnen af 20 millioner mennesker står over for en fødevareusikkerhed af livstruende karakter, vurderer World Food Programme. Det er omtrent halvdelen af befolkningen.

Og så er der situationen for landets kvinder:

»Jeg havde tænkt, at det ville blive slemt, men ikke så slemt,« siger Torunn Wimpelmann, der er forskningsleder ved Chr. Michelsens Institutt i Bergen i Norge. Hun har forsket i Afghanistans udvikling med særligt fokus på kvinders rettigheder, og jeg har ringet til hende for at få en status på, hvordan situation ser ud i Afghanistan, omkring ti måneder efter Taleban overtog magten i landet efter tyve års amerikansk tilstedeværelse.

Hun begynder samtalen med at sige, at hun ikke er særlig optimistisk. Taleban har siden magtovertagelsen strammet grebet om piger og kvinders rettigheder, selv om bevægelsen havde sagt, at den havde ændret sig, siden den sad på magten fra 1996 til 2001.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

I denne fuldkommen ustabile og dybt umenneskelige situation, har Danmark valgt at fratage opholdstilladelser fra afghanske flygtninge.

"Efter otte år i Danmark må 18-årige Usna skifte gymnasie-undervisning ud med fundamentalistisk Islam – som hun og hendes lægeuddannede forældre flygtede fra.

I sidste uge kom afslaget fra Udlændingestyrelsen. Den fuldt ud integrerede og dygtige elev, som har boet i Græse Bakkeby i knap halvdelen af sit liv, skal nu ifølge Udlændingestyrelsen rejse tilbage til Afghanistan. Til Taliban."

https://www.sn.dk/frederikssund-kommune/i-chok-over-udvisning-udvist-fra...

Else Mortensen, Rolf Andersen, Else Marie Arevad, Jesper Bak, Anders Koch, nanna Brendstrup, Per Kortegaard, Lone Hansen, Søren Fosberg, Frederik Schwane, Josephine Kaldan, Alan Frederiksen, Niels Borre, Torben Lindegaard, erik pedersen, Ruth Sørensen, Annette Chronstedt, Per Klüver, jens peter hansen, Thomas Jørgensen, Peter Mikkelsen, Mogens Kjær, Arne Albatros Olsen, Ervin Lazar og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Gad vide om svenskerne eller nordmændene vil tage imod de danske klimaflygtninge, når havet stiger. Jeg tvivler.

Josephine Kaldan, Eva Schwanenflügel, Peter Mikkelsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Eva Schwanenflügel du skriver at situationen er ustabil. Nej den er nøjagtig som Taliban vil have og dagligdagen er som den var der for godt 20 år siden. Artiklen beskriver alt for godt Vestens magtesløshed når et radikalt religiøst styre tager over. At vi og det meste af Vesten greb ind blev en dundrende fiasko. En stor del af befolkningen støttede ikke moderniseringen og de udsendte tropper lå i evig krig med Taliban som ofte var støttet af de lokale beboere. Hvad er det lige vi skal gøre for at gøre det bedre for afghanerne ? At vi ikke skal sende flygtninge hjem er jo oplagt, men på længere sigt ? Det ser jo ikke ud til at der nogen i landet der virkelig ønsker at samfundet ændres. Det overfodrede afghanske militær solgte våbnene til Taliban og forsvarede ikke Kabul med et skud, regeringerne var dybt korrupte og tilslutningen til virkelige reformer er formentlig meget lille. Nu ved vi hvad vi ikke skal gøre. Og så gør vi ikke noget.

Rolf Andersen, Else Marie Arevad, nanna Brendstrup, Henning Kjær, Søren Fosberg, Bent Nørgaard, Inge Nielsen, Martin Mortensen og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Da vesten trak sig ud af Afghanistan, tog afghanerne mod Taliban med åbne arme. Det lever de så med nu.

Inge Nielsen

Hvad mon der skal til for at befolkningen SELV rejser sig mod taliban (mf), og stopper med at starte alle sætninger med "om alla vil" .....og selv tage handling.
Det er mig en gåde at selv veluddannede (og mange muslimer generelt) køber præmissen om at de ingen handlemulighed eller tankefrihed har over for eget liv , i forhold til en ideologi som med al tydelighed bringer undertrykkelse, vold, manipulation, død og grusomhed ..... og at (for mange) på ejendommelig vis oveni købet kræver at de lande de flygter til INDFØRER og respekterer netop grunlaget for grusomhederne de flygtede fra......jeg forstår det simpelhen ikke !!! ...... samtidig med at det lykkes dem at kalde danskere (og andre vestlige lande) racister, når vi siger nej til indførsel og praksis af ideologien (eller dele af den eller accept af den iboende kultur) .... jeg forstår ikke logikken -de er jo flygtet fra det !!

Søren Fosberg, Bent Nørgaard og Svend Jespersen anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Inge Nielsen
20. juni, 2022 - 16:10

Under krigen i Afghanistan døde der cirka 176,000 afghanere, heraf var over 46.000 civile. Der er sikkert mange afghanere, særligt i de områder hvor der blev kæmpet (landdistrikterne), der er glade for at vesten trak sig ud. Afghanistan er et ekstremt fattigt land, der er helt afhængig af sin landbrugsproduktion. Ca. 80 % af befolkningen bor i landområderne. Jeg kunne forestille mig de veluddannede afghanere bor i byerne og kun udgør en lille del af befolkningen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Civilian_casualties_in_the_war_in_Afghanis...(2001%E2%80%932021)

Tina Petersen, Carsten Munk, Josephine Kaldan, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Sinne Lundgaard Rasmussen

Hold kæft hvor er det nemt at sidde her i DK og konkludere at alle Afghanere elsker Taleban - undskyld mig men helt ærligt - skam jer!

Rolf Andersen, Tina Petersen, erik pedersen, Lone Hansen, Frederik Schwane, Carsten Munk, Josephine Kaldan og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inge Nielsen

Som i mange definerede fattige lande, er der en (måske lille?) Stinkende rig overklasse og en ekstrem voldsom korruption ..... og en kultur præget af absurd mangel på ønske om kulturændring og accept af at koranen (den givne tolkning/klan/imam) dels står over alt og dels af at ingen undrer sig over at eliten ikke kunne drømme om at dele eller omsætte deres formuer til samfundets fælles og udvikling .... do for den givne regering ..... og våbnet til folkets tavshed og accept, er våben og koranen.
Hvad skal der til før de selv siger stop?

Svend Jespersen

Jeg må indrømme, at jeg nok ikke helt forstår det. Vi har med kort mellemrum været vidner til to store konflikter, Talibans overtagelse af Afghanistan og Ruslands forsøg på at overtage Ukraine. To konflikter, hvor folket i det ene tilfælde lagde sig flat på ryggen i mødet med et totalitært regime og et andet, hvor befolkningen mobiliserede en overbevisende vilje til at kæmpe imod. Og i begge tilfælde må Vesten ifølge nogle bære hovedparten af skylden for striden og udfaldet af den.

Har alle mennesker ikke et frit valg, for eller imod totalitarisme? Og er det ikke helt naturligt, at vi her i Danmark mere ønsker at støtte en befolkning, som viser en indædt modvilje mod autoritære og grusomme regimer frem for at støtte en anden, hvor størsteparten tilsyneladende er ligeglad eller måske endda støtter de autoritære?

erik pedersen

Svend Jespersen Afghanistan er den diametrale modsætning af Ukraine. En stor del af befolkningen kommer kun udenfor hjemmet- som er omkranset af mure højere end husene- ved behov for hospitalsbesøg eller besøg hos deres forældre. Altid i mandlig selskab. Deres brødre/ sønner shopper beklædning for dem. De lærer ikke at læse, de udfører huslige pligter døgnet rundt. Altid til rådighed for mænd og drenge. De aner ikke hvordan verden ser ud udenfor landsbyen. Mændene har større bevægelsesfrihed, men er også underlagt kulturelle normer der er middelalderlige
De mennesker er ikke ligeglade, de er uoplyste.
Mvh Hanne Pedersen

Else Mortensen, Alan Frederiksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inge Nielsen

Ikke alle afghanere er /var uoplyste. Da vesten var der, gik piger i skole, mobiler fungerede, Kabul fungerede stort set som andre storbyer.

erik pedersen

At være i Kabul er som at være en helt anden verden.