Afskovning
Læsetid: 9 min.

Droner skærper buddhistmunkes modstand mod illegal skovhugst i Cambodja

To års pandemi har fået omfanget af ulovlig skovhugst til at eskalere i Cambodja. Det sydøstasiatiske land satte sidste år verdensrekord i afskovning, og ifølge en dansk professor står landet på tærsklen til en økologisk katastrofe. Men i en af provinserne har teknologi og beslutsomme munke skabt bemærkelsesværdige resultater. FN-leder bifalder udviklingen

Svaret på, hvorfor det i så høj grad er lykkedes munkene at beskytte området, skal findes i den autoritet og anerkendte rolle, de har i samfundet. Mens det for lokalbefolkningen er direkte livsfarligt at beskytte den natur, de lever af, er situationen en helt anden for munkene. Det handler først og fremmest om en respekt, som helt konkret afskrækker mange ulovlige skovhuggere fra at nærme sig.

Sovanvatey Khuon/Danmission

Udland
15. juni 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Buddhistiske munke, der bruger droner i kampen mod illegal fældning af værdifulde træarter, det er blevet et velkendt syn i provinsen Oddar Meanchey i den nordvestlige del af Cambodja. Kombinationen af munkene i de klassiske orangefarvede klæder og moderne teknologi har vist sig at være en succes.

Med dronerne overvåger munkene udviklingen i Monks Community Forest, som strækker sig over 18.261 hektar regnskov og tropisk blandingsskov. Det er et af de sidste intakte skovområder i landet. Her finder man tætte bestande af nogle af de mest efterspurgte og truede træarter i Sydøstasien, der er i meget høj kurs hos illegale skovhuggere. Det handler om fortjenester på tusindvis af dollar.

»De store skove, jeg tidligere har kendt, er hurtigt forsvundet. Det betyder, at der ingen træer er tilbage,« siger munkenes leder Tho Thoross.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her