Analyse
Læsetid: 5 min.

Historisk ringe valgresultat for Macron kan give et politisk lammet Frankrig

Den franske præsident Macron skal kæmpe for at kunne mønstre et flertal i Nationalforsamlingen, og flere af hans ministre kan tabe deres valg i anden valgrunde. Det står klart efter første runde af det franske parlamentsvalg, hvor Macrons regering og dens modstandere i venstrefløjsalliancen Nupes fik lige mange stemmer
Efter søndags første valgrunde i Frankrig er det usikkert, om Macron vil få et fast flertal i parlamentet. Får han ikke et fast flertal – som han har haft i sin første valgperiode – kan det gøre det langt sværere for ham at gennemføre sin politik.

Efter søndags første valgrunde i Frankrig er det usikkert, om Macron vil få et fast flertal i parlamentet. Får han ikke et fast flertal – som han har haft i sin første valgperiode – kan det gøre det langt sværere for ham at gennemføre sin politik.

Christian Hartmann/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
14. juni 2022

Hvis de taber deres valgkredse ved parlamentsvalget, er der ingen nåde. Så er det ud af regeringen, som ellers lige er blevet udpeget. Sådan er situationen for over ti af præsident Emmanuel Macrons ministre, og flere af dem fik noget at tænke over, efter første runde af valget til Nationalforsamlingen søndag løb af stablen.

Det gælder blandt andre europaminister Clément Beaune, som langtfra kan vide sig sikker på sin post, når han i anden valgrunde i sit valgdistrikt i Paris skal op mod Caroline Mécary fra venstrefløjen. Mønstret går igen for en lang række af de siddende ministre i den regering, Macron udpegede for godt en måned siden efter sejren ved præsidentvalget – og for Macrons kandidater i det hele taget. De kan ikke vide sig sikre på at kunne regere med et flertal i Nationalforsamlingen efter anden og afgørende valgrunde på næste søndag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her