Interview
Læsetid: 8 min.

Kenyansk klimaaktivist: Verdens ledere er fortsat afkoblet fra virkeligheden og svigter klimaet

I en tale til COP26 sidste år bad Elizabeth Wathuti verdens ledere om at åbne deres hjerter og forstå, hvad det er for en virkelighed, befolkningen i Afrika står midt i på grund af klimaforandringerne. I dag er hun ikke fyldt med optimisme og mener, at beslutningstagerne fortsat nedprioriterer klimaretfærdighed
Den kenyanske klimaaktivist Elizabeth Wathutis budskab bunder i en tro på det bedste i mennesker. Selv om hun ikke sidder i København fyldt op af optimisme oven på klimakonferencen i Bonn, er hun stadig sikker på, at hun nok skal få verdens ledere og de mennesker, der endnu ikke har fået øjnene op for klimakrisen, til at åbne deres hjerter. »Hvis jeg ikke troede på det, kunne jeg ikke fortsætte kampen,« siger hun.

Den kenyanske klimaaktivist Elizabeth Wathutis budskab bunder i en tro på det bedste i mennesker. Selv om hun ikke sidder i København fyldt op af optimisme oven på klimakonferencen i Bonn, er hun stadig sikker på, at hun nok skal få verdens ledere og de mennesker, der endnu ikke har fået øjnene op for klimakrisen, til at åbne deres hjerter. »Hvis jeg ikke troede på det, kunne jeg ikke fortsætte kampen,« siger hun.

Anders Rye Skjoldjensen

Udland
4. juli 2022

I solen på Vesterbro sidder den kenyanske klimaaktivist Elizabeth Wathuti. Hun er iført en sort T-shirt med teksten »Open your hearts« – åbn jeres hjerter.

Et budskab, hun fremførte i sin tale til verdens ledere under COP26 i Glasgow i november sidste år. Det gjorde hende verdenskendt, og hun har turneret med det lige siden. 

Netop nu er hun i København for at deltage i klimadebatter på Roskilde Festival. Inden det bød kalenderen på FN-klimakonferencen i den tyske by Bonn og det årlige økonomiske topmøde i den schweiziske by Davos, arrangeret af World Economic Forum.

Information møder hende til en snak om hendes forberedelse til COP27 i Egypten, om de tørkeramte områder i hendes hjemland Kenya, om Vestens forbrug af fossile brændstoffer efter krigen i Ukraine og ikke mindst, hvorvidt beslutningstagerne så har åbnet deres hjerter her otte måneder efter hendes tale.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Arne Albatros Olsen

For hvert år der går, bliver der skruet op for kilmaforandringerne i form af mere tørke, flere varmerekorder, flere oversvømmelser, osv.

Ingen kan overleve særlig længe i en sauna.

Rasmus Kristiansen, Alan Frederiksen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Susanne Kaspersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Det er ubæreligt når mennesker sulter og sveder ihjel.

Jeg var på stranden i går. Solen skinnede og vi var de eneste. Fordi touristerne holder sig væk. Roskilde er lige afsluttet lige som tour de france som mennesker har kastet deres penge efter. Da vi havde badet og kom tilbage til p-pladsen rullede en sort Porsche Taycan 4 Cross Turismo og to mænd steg ud og spurgte om vandet var varmt. En af mine venner er meget glad for biler. Det er helt anderledes for mig fordi jeg af medicinske årsager aldrig nogen sinde kan køre mere. Vi fik er tour rundt om den "flotte" porshe. Ejeren sagde af den havde en aktionsradius på 375 km og at de fik et nedslag på 400.000 i afgift mod at købe en ren elbil overfor en hybrid.
Sikke dog mange penge. Han åbnede motorhjelmen og vi stirrede ned mod en kasse med ladekabler. Han sagde at det eneste han skulle holde øje med var sprinklervæsken og at der kunne stå en kasse øl i hulrummet.
Øl og kørsel har vist aldrig hængt sammen.

Senere så jeg en artikel som skrev at 30 til 40% af alle Verdens varer ankommer til tiden. Så 60 til 70% af alle jeres porsher, dimser og fliser er forsinket, dage, uger, måneder. Årsagerne til forsinkelse er at "kagen" er pustet uforskammet meget op. Krige, strejker, utilfredshed, klimaforandringer og et jævnt stigende overforbrug og efterspørgsel.

Hvorfor skyder en 22 dreng 7 mennesker i field´s?. Hvorfor skulle Joakim B snakke på DR om hans træning. Jeg tror personlig at han spiser alt for meget.
Men det er kringlet for fattige spiser flere vilde dyr end normale spiser tremmedyr. Nu vil et dansk firma dæleme også høste tang til kunstige rejer.

Det ligger som en truede realitet at vi snart skal bruge 5 jordkloder hvis alle skal leve Dansk. Jeg har en kinamand tro på at de gamle økonomier altid vil vinde. Men Verden forandrer sig. Hvad er de otte største firmaer?
1 Walmart Inc., 2 China Petroleum & Chemical Corp., 3 Amazon.com Inc.,
4 PetroChina Co. Ltd., 5 Apple Inc., 6 CVS Health Corp., 7 Royal Dutch Shell og
8 Berkshire Hathaway Inc. (BRK. A)

Hvem er de største økomier?
1 USA, 2 Kina, 3 Japan, 4 Tyskland, 5 UK, Indien har overhalet Frankrig og har nok verdens hurtigst voksende økonomi, 7 Frankrig, 8 Italien, 9 Canada, 10 Syd korea.

Flyene er strandet i Kastrup fordi den anfærd er passé

Har jeg selv psykiske problemer, ja for jeg er en terminal patient indtil jeg får en lønnet arbejde med pension og ferie. Jeg har 57,- kr. til at holde ferie for til maj 2023. En lille kommune er en lille kommune og jeg har fortrudt at jeg nogen sinde valgte Ærø for at komme tættere på en søster og mine børn for intet er blevet indfriet.

I 92 lagde en person min tarot fremtid. Hun sagde fem ting som ville ske i en nær fremtid. Alle fem hændelser skete: Flyttede fra Nørrebro til Haderslev. Mødte en præst på Langeland som gav mig en bogliste på 11 bøger som jeg læste, Fik nyt arbejde, mødte en kvinde som jeg fik 2 børn med. 1992 er længe siden. Brundtland havde 6 år tidligere skrevet at menneskeheden var fucket.

Nu er selv begyndt at trække et tarot kort om dagen i min terminal syge virkelighed når jeg er alene. Jeg prøver nu at spørge til danskernes skæbne. Det blev major arkana kortet nr. 18. Der er 22 major arkana og 56 minor arkana i den bunke som jeg trak fra. Nr. 18 er månen og her er ledetrådende: Troskrise, Fantasi, Bedrag, Skjulte fjender. På kortet sidder en tæmmet hund og en vild ulv. Månen kaster det eneste lys der er over landskabet så den underbevidste stemme må lede vejen. I det mørke vand i forgrunden kryber en skorpion op at vandet. Vandet symboliserer også det underbevidste og skulte farer. Ifølge Aliester Crowley overbevisning symboliserer kortet for månen. Den mørkeste tid før daggry, krise men også overgang til vigtige forandringer.

Kortspil er dog stadig tilfældighed og en tidsrøver ligesom kapløbet mod et anstændigt arbejde som terminal syg.

Arne Albatros Olsen, erik jensen, Rasmus Kristiansen, Alan Frederiksen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Kun en tåbe frygter ikke klimaforandringerne --- Rådet for global omtanke

Arne Albatros Olsen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Kim Haagensen

I mine øjne tager Elizabeth Wathuti afsæt i forældet kolonialistisk tankegods, hvor den afrikanske befolkning generelt ikke har indflydelse på egen fremtid. Intet kan være mere forkert, men jo mere doktrinen italesættes, jo mere selvopfyldende bliver den. Afrika må træde i karakter, og binde egne samfundsmidler til udvikling og skabelse af velstand gennem fælles samfundsværdier. Befolkningstilvæksten er generelt et af problemerne, og de hårdt ramte områder af klimakrise, er ligeledes hårdt ramt af lokal vækst i befolkningstal, som skaber en selvforstærkende krise. Mennesket er jo i bund og grund blot et væsen, der flytter plantevækstens bundne kulstof tilbage til atmosfæren, og jo flere mennesker der deltager i processen, jo større problemer opstår på landjordens frugtbarhed. Jeg har med egne øjne set, hvordan effekterne af en total udnyttelse af jordens produktion af fødevarer og brændsel skaber erosion, udtørrede flader og forstærkning af fødevaremangel.

Anders Bentsen

Elizabeth Wathuti, jeg synes du burde henvende dig til dine egne når du gerne vil designe din verden. Jeg tror ikke mange i vesten er direkte uenige med dig, men hvorfor bør det være vores problem. Det er da fint at vi gør hvad vi kan for at give en hånd hvis vi kan, men det er jo dybest set noget afrika kan og skal løse ikk?
Hvorfor har Afrika ikke allerede for 5-10år siden startet med at tilbyde indoor solar vandindingssystemer der bruger langt mindre vand. Men Afrika har jo stadig et kæmpe overskud af mad, det er jo blot et spørgsmål om at fordele det, dvs. hvem skal betale for afrikanerne vil ikke!

Sanne Thelle

Anders Bentsen - du har vist misforstået noget - det er os, der er skyld i problemerne, og os, der har stjålet 'Afrika's penge i form af profitter fra 'Afrika's råstoffer. Det er den korteste version . ('Afrika' er mange forskellige nationer. ) Derfor henvender Elizabeth Wathuti sig klogt nok til os. Beklager, hvis jeg ikke har fanget din ironi, hvis det var det! Hvilket jeg næsten håber, det var.

Anders Bentsen

Forbandet vrøvl Sanne Thelle!!!
Ingen i min familie har nogensinde sat deres ben i Afrika, eller handlet med afrikanske slaver. Og det er ikke mit problem at der findes mennesker hvis forfædre har handlet med afrikanere.
De profitter fra råstoffer som du taler om, er IKKE stjålet fra afrikanere men typisk har hvide mennesker betalt afrikanere for at udvinde råstoffer med den værdi det har i Afrika. At visse europæere så har eksporteret visse råstoffer til Europa og solgt dem til en højere dagspris, gør det jo ikke til tyveri eller snyd. Det er sådan man handler.
Bare i min levetid har Danmark foræret Afrika i nærheden af 750mia. kr. og EU har sikkert foræret Afrika 80 gange så meget, hertil kommer hele den handelsgevinst som Afrika opnår når vi handler sammen.
INGEN anden verdensdel har fået så meget forærende af resten af verden som Afrika, og i den tid jeg har levet har man fået fuld betaling for alt der er gået ud af Afrika til EU.
Sandheden ER, at Kina og Schweiz investerer i Afrika og trækker et overskud ud, men det er jo ikke tyveri, dem i Afrika der tidligere ejede de pågældende miner, HAR fået betaling for minerne da købet blev gennemført.
Men Du skal ikke komme her og bebrejde mig at Afrika vælger at handle med Kina og andre. Hvis afrikas ledere mener det er en underskudsforretning at handle med deres omverden, så står det dem frit for at melde sig ud af det internationale samarbejde og smide alle hvide mennesker ud - præcis som de valgte at gøre i Zambia. Men det var jo ikke ligefrem en succes vel.
Hovedproblemet er at visse afrikanere er nationalister som mener at deres egne manglende evner til at slå til skyldes at Europa for 400 år siden ikke respekterede sorte, men husk, de første der tog sorte som slaver var SORTE der solgte slaver til hvide. Men slave handel blev ikke opfundet i 1600 tallet, men i vikingetiden hvor vi gjorde østeuropæiske slavere til trælle.