Rusland
Læsetid: 2 min.

Lækkede mails viser, hvordan firmaet Sibur betalte for villa, der kaldes ’Putins Datja’

Den petrokemiske gigant Sibur har betalt millionleje for en villa, der bruges af Ruslands præsident Vladimir Putin, og som Siburs ansatte ikke selv må anvende
En russisk virksomhed har ifølge lækkede mails betalt millioner af kroner i leje for luksusejendommen Villa Sellgren, som den russiske præsident Vladimir Putin har brugt som feriested.

En russisk virksomhed har ifølge lækkede mails betalt millioner af kroner i leje for luksusejendommen Villa Sellgren, som den russiske præsident Vladimir Putin har brugt som feriested.

Alexey Druzhinin

Udland
21. juni 2022

Lækkede emails viser, at den petrokemiske gigant Sibur har betalt store summer til en villa, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, har benyttet som feriested.

Sibur er på flere måder forbundet med den russiske præsident. Eksempelvis fik Putins tidligere svigersøn en aktiepost på 17 procent i Sibur, da han giftede sig med Putins datter, hvilket gjorde ham til milliardær.

Sibur har ifølge de lækkede mails betalt millioner af kroner i leje for luksusejendommen Villa Sellgren, der ligger nær Sankt Petersborg. Det afslører efterforskningscentret Organized Crime and Coruption Project OCCRP og Meduza i en undersøgelse, som Information og flere andre medier har haft adgang til i forbindelse med det internationale mediesamarbejde #RussianAssetTracker.

De lækkede mails viser, at Sibur i 2012 indgik en aftale om at betale mere end syv millioner kroner om året i leje for villaen. Lejen blev betalt via ejendomsadministratoren Nogata, men selv om Sibur betalte en millionleje for villaen, så havde petrogiganten og dens ansatte ikke ret til at anvende ejendommen. Flere af Siburs ledere undrer sig i mails over konstruktionen.

I en mail forklarer Siburs direktør Mikhail Mikhailov overrasket, at han har fået at vide, at Sibur lejer ejendommen. Han spørger bestyrelsesformanden, Dimitri Konov, om de ansatte i Sibur kan bruge den.

»Vi KAN IKKE bruge den,« svarer Konov.

Administrationsfirmaet Nogata tilhører Nikolai Sjamalov, der er nær ven af Putin og far til Kirill Sjamalov, der giftede sig med Putins datter i februar 2013.

I juni 2013 skrev en repræsentant for Nogata til Sibur, at en ny administrator skulle overtage driften af ejendommen, og at Siburs lejekontrakt var opsagt med ti dages varsel. Sibur blev instrueret om at kontakte det nye administrationsfirma for fremadrettet leje.

I den forbindelse var der en del mails frem og tilbage i Sibur med spørgsmål om, hvorvidt Sibur skulle fortsætte med at leje ejendommen. Bestyrelsesformanden, Dimitri Konov, lovede i en mail at få dette afklaret. To dage senere vendte han tilbage med svaret, at »vi fortsætter med at betale«.

Selv om Sibur betaler lejen for ejendommen, har Siburs ansatte altså ikke adgang til at besøge den, heller ikke for at foretage en periodisk kontrol med ejendommen.

I 2017 offentliggjorde den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalny en video med en undersøgelse af omstændighederne omkring villaen. De lækkede mails viser, at Siburs ledelse dagen efter lagde strategier for, hvordan omtalen på sociale medier skulle forsøges kontrolleret.

»Vi reagerer her og der, men med den hurtige organiske vækst af kommentarer til videoen bliver vores kommentarer ikke bemærket,« hedder det i mailen, hvor der henvises til en vedhæftet liste over kommentarer.

Disse kommentarer forsøger under forskellige navne at forsvare Putin og Sibur og angribe Navalny. 

»Selv om han har den datja, hvad så nu?«, lyder blandt andet en kommentar til Navalnys video, der angiveligt skulle stamme fra en mand ved navn Sergei.

I et skriftligt svar til det journalistiske samarbejde forklarer en repræsentant for Sibur, at arrangementet var en »fremleje«, der kun gav firmaet begrænset, ikke-eksklusiv adgang til ejendommen mellem 2012 og 2013. Ifølge svaret anvendte Sibur ejendommen til firmaarrangementer såsom ledelsesseminarer og teambuilding-øvelser. Videre hedder det i svaret, at Sibur ikke har kendskab til Vladimir Putins brug af villaen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og !

Willy Johannsen

Ja, bare et af de efterhånden utallige, efterhånden helt trivielle eksempler på, hvordan Putin og hans forbryderbande udplyndrer Rusland.
Og flertallet af russerne hylder dem.
En syg nation. Med mentalt syge mennesker.
Trist, trist, trist...