Rusland
Læsetid: 6 min.

Mystisk netværk af firmaer kontrollerer milliardværdier koblet til Putin

Et skjult netværk af sammenkoblede firmaer kontrollerer værdier for næsten 32 milliarder kroner, herunder paladser, lystyachter, fly og bankkonti, der kan knyttes til Ruslands præsident, Vladimir Putin
Alle værdier, der i offentligheden er blevet knyttet til Putin, viser sig at være forbundet via et netværk, der gemmer sig bag domænenavnet LLCInvest.ru.

Alle værdier, der i offentligheden er blevet knyttet til Putin, viser sig at være forbundet via et netværk, der gemmer sig bag domænenavnet LLCInvest.ru.

Mikhail Svetlov

Udland
21. juni 2022

Journalister har i årevis kæmpet med at dokumentere, hvad Ruslands præsident Vladimir Putin reelt ejer. Putin er blevet koblet til adskillige luksusejendomme, heriblandt en villa nord for Sankt Petersborg og et palads ved Sortehavet.

Men koblingen har aldrig været direkte. Paladset ved Sortehavet bliver på papiret ejet af Putins tidligere judomakker, rigmanden Arkady Rotenberg, og villaen ved Sankt Petersborg ejes af Sergei Rudnov, der er søn af en af Putins venner, som døde i 2015.

Nu viser det sig, at disse ejendomme samt andre værdier, herunder fly, lystyachter og forskellige bankkonti, er forbundet via en skjult teknisk infrastruktur, der kun er synlig via email-domænet LLCInvest.ru.

Det afslører organisationen OCCRP og Meduza i en undersøgelse, som Information og flere andre medier har haft adgang til i forbindelse med det internationale mediesamarbejde #RussianAssetTracker. 

Alle værdier, der i offentligheden er blevet knyttet til Putin, viser sig at være forbundet via et netværk, der gemmer sig bag domænenavnet LLCInvest.ru. Netværket er tilsyneladende større, end de værdier der allerede i offentligheden er knyttet til Putin, for de firmaer, der indgår i LLCInvest.ru, holder derudover en lang række andre værdier. Nogle af disse er tilknyttet Bank Rossija, der også kaldes ’Putins bank’, mens andre værdier i sidste ende ejes af medlemmer af Putins inderkreds.

Putins feriehytte

Nord for Sankt Petersborg, nær Finland, ligger villaen, der kendes som Villa Sellgren. 

I 2017 rapporterede den uafhængige tv-kanal Dozhd, at Vladimir Putin brugte villaen under ferier. Det var Dozhd, der fandt ud af, at villaen ejes af Sergei Rudnov. Tilsvarende med Putins palads nær Sortehavet, der også ejes via LLCInvest.ru. Det skiresort, hvor Putins datter blev gift, er ejet via LLCInvest.ru, og det er også flere andre luksuriøse ejendomme, som Putin har anvendt, samt et hus nær Moskva, der tidligere blev ejet af Putins datter og hendes mand.

Firmaer fra LLCInvest.ru-netværket ejer også lystyachterne Shellest, Nega, Aldoga og Brizo 46, der er sat i forbindelse med Putin. Toldpapirer viser, at lystyachter ejet af LLCInvest.ru-firmaer ofte oplagres for vinteren nær den finske by Kotka, ikke langt fra Sankt Petersborg. Det er samme sted, som yachten Fotinia, der angiveligt tilhører Ruslands premierminister, Dimitri Medvedev, også bliver opbevaret.

Undersøgelsen viser, at firmaer i netværket har bankkonti med mindst 3,5 milliarder kroner.

Firmaerne har det til fælles, at de holder en meget lav offentlig profil. Flyselskabet Russair skiller sig dog ud. Russair anvender samme infrastruktur som de øvrige firmaer i netværket, men har også egen hjemmeside med oplysninger om fly, der angiveligt kan chartres. Da firmaet bliver kontaktet telefonisk, nægter den kvinde, der svarer, dog at give nogen form for oplysninger om Russairs tjenesteydelser og beder om, at henvendelsen i stedet sker per mail. Denne mail bliver aldrig besvaret.

Data fra de russiske luftfartsmyndigheder viser, at Russair ikke selv ejer fly, men to helikoptere, der er registreret til kommerciel transport. Fire andre helikoptere og to Falcon 7X-jetfly er leaset af Russair og er ikke godkendt til kommercielt, men kun til privat brug.

Et voksende imperium

Ifølge FlightRadar flyver firmaets leasede fly mellem Sankt Petersborg, Krim og byen Gelendzhik ved Sortehavet. Det dyreste af flyene har halenummeret RA-09009 – det er samme nummer, som tidligere blev anvendt af et andet fly af samme type, der tilhørte den russiske føderale præsidents administration.

I juli sidste år blev flyet registreret for en flyvning med det såkaldte Special Flight Detachment, en tjeneste, der kun flyver for Ruslands præsident og en lille kreds fra regeringstoppen. Russairs leasede fly ejes af forsikringsselskabet Sogaz, der tidligere blev ejet af Gazprom.

En del af de firmaer, der kan knyttes til LLCInvest.ru bliver brugt som holdingselskaber for investeringer i andre og større firmaer.

Siden midten af 00’erne er Bank Rossija vokset til at være et forretningsimperium med investeringer i medier, telekommunikation, ejendomme og turisme. Investeringerne omfatter blandt andet skiresortet Igora og hotelkæden Tochka Na Karte, der af Bank Rossija selv omtales som en del af ’Bank Rossija Group’. Andre gange er koblingen mere indirekte, som når banken ejer en større andel af forsikringsselskabet Sogaz, der efterfølgende ejer større andele i russiske mediefirmaer som National Media Group og Channel One.

Købte op på Krim

Efter annekteringen af Krim i 2014 begyndte Bank Rossija at investere i ukrainske firmaer, der var blevet nationaliseret af den russiske stat efter besættelsen, inklusive to af halvøens største vinbryggere, Inkerman og Agronova og det dengang ufærdige hotelbyggeri Blue Wave Resort. Disse opkøb skete via firmaet Yuzhny Proect, som nu viser sig at være en del af LLCInvest.ru-netværket.

I 2017 overførte oligarken Gennady Timchenko sin andel på 17 procent af aktierne i den petrokemiske gigant Sibur til et firma ved navn Delta, der indgår i LLCInvest.ru-netværket. Det følgende år overførte han derefter 19 procent af aktierne i gasgiganten Novatek til firmaet Ena-Invest. Sibur og Novatek er to af de største firmaer i Rusland.

LLCInvest.ru kom første gang i søgelyset i 2017, da den russiske avis Sobesednik skrev, at domænet blev anvendt af en række fonde stiftet af Putins nærmeste kreds. Domænet er koblet til et it-firma, der hedder Moskomsvyaz og er tæt forbundet til Bank Rossija. Siden har OCCRP og Meduza arbejdet på at kortlægge det bagvedliggende netværk.

Lækkede data afslørede koblinger 

En større mængde data fra Moskomsvyaz blev lækket sidste år, og disse data viste, at der var tæt kommunikation mellem firmaer og personer via LLCInvest.ru. Også en anden lækage af mails viser, at firmaer samarbejder i det skjulte via LLCInvest. Mails fra det byggefirma, der byggede den villa, der kaldes ’Putins datja’ ved Sankt Petersborg, viser, at tre forskellige LLCInvest.ru-firmaer ejer land knyttet til ejendommen, mens et fjerde LLCInvest.ru-firma stod for opførelsen af villaen.

Mange af ejerne bag LLCInvest.ru-firmaerne kommer fra en kreds af venner og forretningsforbindelser, som Putin fik, da han var embedsmand i Sankt Petersborg i 90’erne.

I alt er det lykkedes at identificere 86 firmaer, der tilsyneladende er del af dette løse netværk. Tilsammen har firmaerne værdier for næsten 32 milliarder kroner i form af ejendomme, private luksusfly, lystyachter og forskellige bankkonti. Firmaerne er indbyrdes forbundet og deler direktører, adresser og revisorer på kryds og tværs.

En del af firmaerne ejes direkte af Bank Rossija, mens flere andre tilhører bankens bestyrelsesmedlemmer og aktionærer, inklusive milliardæren Yuri Kovalchuk og Svetlana Krivonogikh. Andre LLCInvest.ru-firmaer ejes af personer som Putins venner og forretningsforbindelser Arkady Rotenberg og Sergei Rudnov.

I forbindelse med researchen er over 100 emailadresser tilknyttet domænet blevet kontaktet. Flere mails er blevet åbnet, men ikke en eneste er blevet besvaret. Repræsentanter for LLCInvest.ru-firmaer er også blevet kontaktet telefonisk, men flere har blot smidt røret på uden at svare på spørgsmål. En enkelt person, der står registreret som direktør for fire forskellige firmaer, bekræftede, at han har en LLCInvest.ru-mailadresse, som han fik, da han blev ansat. Han forklarer, at han ikke ved, hvem der ejer firmaerne.

»Jeg er en ydmyg ansat og passer mig selv. Det eneste, jeg gør, er at underskrive papirer,« forklarede manden.

Researchen er blevet forelagt for det russiske præsidentembede, men Kremls svar, via pressechefen Dimitri Peskov, er helt kort, at »præsidenten for den russiske føderation er ikke forbundet til, eller på anden måde knyttet til de værdier og organisationer, I omtaler«.

Det er endnu uvist, om LLCInvest.ru-firmaerne udgør en uformel ejerstruktur, eller om de blot deler en bagvedliggende, teknisk infrastruktur. De 86 firmaer, der kan knyttes til netværket, udgør ikke en komplet liste over de tilknyttede firmaer, men der tegner sig et billede af, at Bank Rossija bruges til at sammenkoble milliarder af kroner i værdier, der stammer fra Putins inderkreds, og som Ruslands præsident nyder godt af.
 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

René Arestrup

Meget forståeligt at netværket har en kompliceret og dermed også temmelig fordækt konstruktion. Der jo trods alt tale om en af verdenshistoriens største tyverier.

Øzge Köprülü, Maia Aarskov, Peter Beck-Lauritzen, Lars Hansen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Sperling, Torben Siersbæk, Torben Lindegaard, Josephine Kaldan, David Zennaro, Danny Hedegaard, Holger Nielsen, Willy Johannsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Mikkel Schou

Verdenshistoriens største tyverier, som startede under Jeltsin og gennemførtes under vejledning af økonomer fra USA.

erik jensen, Peter Beck-Lauritzen, Anders Graae og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Mikkel Schou

Den der med rutinemæssigt at fraskrive USA skyld for noget som helst er... gab.

René Arestrup

@Mikkel Schou
'Verdenshistoriens største tyverier, som startede under Jeltsin og gennemførtes under vejledning af økonomer fra USA.'

Jeg tvivler på, at du kan finde en eneste amerikansk økonom, som anbefalede, at den postkommunistiske nomenklatura skulle skynde sig at rage så meget til sig som overhovedet muligt, så billigt som overhovedet muligt - altså stjæle den fælles ejendom, hvilket skete i stor stil og ofte under anvendelse af metoder, som ville få enhver Camorra-boss til at ligne en spejderdreng.

Men du ved måske bedre?

Mikkel Schou

Jeg ved, at de indkaldte økonomer anbefalede en akut privatisering af den russiske stats ejendom herunder energisektoren. Alle de udbudte værdier endte i hænderne på dem, vi senere kaldte oligarker. Det, vil jeg mene, skyldtes den sædvanlige uvidenhed i USA om forholdene i andre lande. Jeg var i Sankt Petersborg en uge efter, at Jeltsin i 1993 beordrede beskydning af parlamentet i Moskva. Jeg mødte akademikere, der havde sagt deres job op. På spørgsmålet om, hvad de så skulle lave, svarede de euforisk: Business. Import, eksport. For mig at se var hele den økonomiske omstilling i Rusland en illusion bygget på anbefalinger fra USA. Et billede står tilbage fra en tv-transmitteret scene i Moskva: Bill Clinton der sidder og griner, mens Jeltsin danser rundt i en brandert. Ja, russerne kunne have valgt en anden vej, men hvordan skulle de have kendt den, når de kun kendte til mulighederne i Sovjetunionen? I øvrigt var det jo for det meste medlemmer af den tidligere nomenklatura, der se deres snit til at få fingrene i kassen. Jeg husker ikke advarsler fra Vesten i den periode.

erik jensen, Tina Petersen, Peter Beck-Lauritzen, Anders Graae og John Andersen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Mikkel Schou
Der er - trods alt - forskel på et frit marked og tyveri. Og det, der foregik i den kaotiske Jeltsin-periode var tyveri i stor skala. Og jeg tvivler stærkt på, at de amerikanske økonomers forslag til liberalisering og privatisering tog afsæt i, at dem, der havde muligheden skulle have adgang til at tilegne sig de fælles værdier til spotpris eller helt gratis. Det var ene og alene den russiske elites eget amokløb - og en væsentlig årsag til at det russiske samfund i dag hviler på et pilråddent grundlag.

Annette Munch

Undskyld : Hvad er pointen/relevansen med denne artikel
Er det en nyhed, at Putin er involveret i adgangen til massive formuer gennem stråmænd og selvskabskonstruktioner? næppe
Er det en overraskelse for nogen inf. læsere? næppe

En sådan afdækning af netværk og ejendoms- og kapitalinteresser af de 1000 rigeste og politisk magtfulde mennesker i verden - eller bare Europa - vil afsløre præcis det samme mønster (formentlig).

Er det ulovligt? næppe. Det kaldes kapitalisme - uanset statsideologi

Er det tyveri fra Fællesskabet, som det er nævnt? Det kommer vel an på om det er legitimt dvs ikke forbudt efter gældende lokal lov.

Er det moralsk forkert og grådigt? Ja, Grådighed og udnyttelse af andre er desværre ikke forbudt nogen steder.

Øzge Köprülü, erik jensen, Peter Beck-Lauritzen, Tina Petersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Abramovits, som kommer fra en ussel barndom=ingen penge, kunne købe et gasselskab for nogle milliader! Hvor kom de fra? Han fik hjælp fra Yale osv., kloge amerikanske økonomer. Senere solgte han selskabet til staten, men blev senere "inviteret" til at købe selskabet igen på auktion, til dobbelt pris! Hvor kom de penge fra? Ydermere var der nogle kinesere i byen for at købe selskabet! De blev "kidnappet" og nåede ikke frem til auktionen! Der verserer så mange "historier " om de nyrige russere, men nogen er nok rigtige. Dem der har tabt på "tyverierne" har ny postadresse i Sibirien, i heldigste fald.

Maia Aarskov

Jeg ville ønske, at man brændte vellignende figurer af Putin af på samtlige landets Sankt-Hans-bål.