Analyse
Læsetid: 5 min.

Stædig Erdogan står fast på kategorisk afvisning af Finland og Sverige i NATO

Tyrkiets absolutte nej til de to nordiske demokratier i NATO-klubben handler lige så meget om præsident Erdogans frustration over USA’s kritik af hans politik og Vestens manglende forståelse for Tyrkiets sikkerhedsproblemer
Som kompensation for Tyrkiets kølige forhold til Vesten har Erdogan indledt en charmeoffensiv overfor tidligere fjender – i denne uge blev Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman modtaget i Ankara.

Som kompensation for Tyrkiets kølige forhold til Vesten har Erdogan indledt en charmeoffensiv overfor tidligere fjender – i denne uge blev Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman modtaget i Ankara.

Umit Bektas

Udland
25. juni 2022

Sverige og Finland vil ikke indlede en optagelsesprocedure til NATO-medlemskab på den kommende uges topmøde i Madrid.

Allerede ved de to nordiske landes annoncering af deres ansøgninger, der er forårsaget af Ruslands angrebskrig mod Ukraine, satte Tyrkiet hælene i. NATO’s vedtægter kræver enstemmighed ved optagelse af nye medlemmer, og med typisk direkthed henviste præsident Recep Tayyip Erdogan til, at Sverige er værtsland for ’kurdiske og tyrkiske terrorister’, som Ankara forgæves har krævet udleveret.

Vurderinger af, at den tyrkiske modstand kunne klares med kosmetiske indrømmelser fra Sverige og Finland, har vist sig at være ønsketænkning. Et sidste øjebliksforsøg på at løse krisen ved et møde i mandags mellem diplomater fra de tre lande og med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg for bordenden endte da også i ingenting.

For som Stoltenberg formulerede fraværet af resultat: »Tyrkiet har legitime sikkerhedsbekymringer over terrorisme, som vi skal tage fat på. Så vi fortsætter forhandlingerne om Finlands og Sveriges NATO-ansøgninger, og jeg ser frem til at finde en vej frem så hurtigt som muligt.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Det passer med garanto svenskerne udemærket at Erdogan står fast.
Med fuldt medlemskab ville det betyde, at Sverige skulle give forsvarsgarantier til NATO i tilfælde af et angreb på andre lande inden for alliancen, hvilket Sverige undgår ved kun at samarbejde gennem Partnerskab for Fred - den ’aftale’ der gælder i øjeblikket. Her har Sverige kunnet vælge et samarbejde med NATO, der tager udgangspunkt i svenske forhold, hvor landet selv vælger, hvilke initiativer det bidrager til. Hvis Sverige havde været fuldt medlem da USA (9/11) blev angrebet, skulle Sverige have bidraget med støtte, da NATO mente, at angrebene var klassificeret som væbnede angreb på hele alliancen. Men Sverige har med Partnerskab for Fred-aftalen undgået at give nogen forsvarsbindende garantier, men samtidig nyde godt af det samarbejde, som NATO indebærer. Partnerskab for Fred er ideel for at bevare svensk exceptionalisme. Eller som vi siger på dansk: At blæse og have mel i munden.
Det fortsætter så....

Holger Nielsen, Alan Frederiksen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Ifølge meningsmålinger, som refereres i dette stykke fra tt bragt af ritzau/NTB https://www.msn.com/da-dk/nyheder/other/m%C3%A5ling-flertal-i-sverige-g%..., er der klart flertal i den svenske vælgerbefolkning FOR medlemskab af NATO.

Hvis det skal koges ned til noget simplificerende udtryk er det at "Svenskerne støtter svensk medlemskab af NATO".

Jeg tvivler ærlig talt på, at det passer svenske modstandere af NATO-medlemskab ret godt at ligge i ske med Erdogan!

Holger Nielsen, Rolf Andersen, Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Torben Siersbæk
Hvis man kan opnå nogenlunde samme fordele ved at være ude som inde og hvor det at være inde indebærer, at beslutninger overlades til andre - hvorfor så være inde? De var jo ude før Erdogan viste tænder. Desuden er der massiv modstand i det socialdemokratiske parti mod NATO-medlemskab udover at Venstrepartiet og Sverigesdemokraterne - ud fra helt forskellige motiver - holder fast i den gamle, svenske 'neutralitetspolitik.'
Men NATO bør naturligvis smide Tyrlkiet ud af NATO...

Holger Nielsen, Morten Hansen og Fam. Tejsner anbefalede denne kommentar
Jens Bo Kristiansen

Mon ikke Erdogan tager sig betalt af russerne for at holde Sverige og Finland ude?

Torben Siersbæk

"Desuden er der massiv modstand i det socialdemokratiske parti mod NATO-medlemskab"

Det ER altså morsomt som argumenterne for eller imod ditten og datten skifter som siv for vinden...

Når nu 50-75% af BEFOLKNINGEN mener noget "forkert" skynder nogen sig med at se på en andet af "det socialdemokratiske parti" (hvilket så er vælgerne? medlemmerne? funktionærerne? de valgte repræsentanter???) og så er det lige meget med resten!

Ved seneste valg scorede sosserne 28,26% af stemmerne. Massiv modstand er dermed vel ... 15-20% af vælgerne....

Æhhh - hvad skal man overhovedet bruge den slags argumenter til??

Torben Siersbæk

"se på en andet af" skulle selvf. være "se på en andel af"...

jens christian jacobsen

@Torben Siersbæk
Du aner som sædvanlig ikke hvad du taler om:
'..Når nu 50-75% af BEFOLKNINGEN mener noget "forkert"
I følge de sidste opinionsmålinger (maj 2022) af NATO-tilslutning i den svenske befolkning er ca en tredjedel for mens ca 20 % imod og ca en tredjedel ved ikke hvad de skal mene. Er det 50-75% af befolkningen der mener noget 'forkert?'
Der ER stor modstand inden for svenske socialdemokrater mod medlemskabet. Uanset om du bryder dig om det eller ej.
Du forsøger så på sædvanlig ulækker socialmedie-brug at defamere mit synspunkt ved at latterliggøre det, skyde mig motiver i skoene og du bruger stråmandsargumenter osv
Jeg ønsker ikke at fortsætte denne 'dialog' med dig.