Interview
Læsetid: 9 min.

Den stærkes ret er tilbage. Men Vesten virker svækket før G7- og NATO-møde

Et skrumpet Vesten mødes til G7-topmøde i Bayern for at tackle presserende problemer – men Vestens forestillinger om en regelbaseret verdensorden står for fald, og Europa er nødt til at spille magtpolitikkens spil, mener politologen Herfried Münkler

Ullstein Bild/Ritzau Scanpix

Udland
25. juni 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

En sælsom blanding af alpeidyl, global politik og stormende protester kommer fra søndag til at præge området omkring Elmau-slottet i sydtyske Bayern. 18.000 politifolk og et sikkerhedsbudget på omkring en milliard kroner skal sikre, at lederne fra G7-landene Tyskland, USA, Frankrig, Italien, Japan, Canada og Storbritannien ikke belemres af de tusindvis af demonstranter, som forventes at troppe op i området.

Sidste gang, Tyskland havde G7-formandskabet og holdt hof i Elmau, var i 2015. Frontfigurerne var Angela Merkel og Barack Obama. Øverst på dagsordenen stod punkter som klima, plastik i havene og terrorisme.

Det virker, som om der er gået en halv evighed siden dengang. Men allerede i 2015 stod sikkerhedspolitik i forgrunden, efter at Putin i 2014 med egne ord havde »hentet Krim hjem« til Rusland, der af samme årsag blev kylet ud af det gode G8-selskab.

I år skulle fokus egentlig ligge på bæredygtig udvikling, klima, økonomisk stabilitet og global sundhed. Men igen har Rusland trængt sig op i toppen af G7’s liste over bekymringer – ligesom det selvsagt vil stå over alt andet ved NATO-topmødet i Spanien fra på tirsdag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Venstrepartiets Dietmar Bartsch fik læst og påskrevet bl.a af et par yngre damer i torsdagens udgave af "Markus Lanz" og på adresselisten for kritikken stod også SPDs venstrefløj.

Mens Bartsch undlod et hvert konkret svar på, hvordan man skal stoppe den russiske vold i Ukraine, gjorde han sig gennem lange historiske omsvøb og mange talebobler til talsmand for det synspunkt, at man skal strække armene i vejret og spørge Putin, om han ikke godt kunne tænke sig at forhandle om et eller andet. Også selvom Putin har gjort det klart, at forhandle vil han ikke men derimod tilintetgøre Ukraine

Det er ikke kun værten i Elmau, der må forholde sig til dette valg, uanset at han er kansler for et spaltet SPD. Det må de alle sammen, og derfor bliver det én af opgaverne at spejde efter, om der skulle komme et svar, enten et magtpolitisk eller en invitation til Putin til at fortsætte voldsorgierne, fra Elmau.

Rolf Andersen, Olaf Tehrani, Kim Folke Knudsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Jeg tror man begår en fejl , ved at skille klimaproblemerne fra sikkerhedsproblemerne.

Jacob Nielsen

Det der er helt afgørende, er at vi ikke bøjer os mod midten, og spiller despoternes spil. Det vi skal gøre os selv klart, er at vi vil leve et liv med de værdier som har givet os i Vesten et liv i frihed og velstand. Fordi alt andet vil være et tab og tilbagegang. Putin og Xi har intet at tilbyde os, andet end et dårligere liv. Hvis vi skal vælge mellem autokraternes eller en krig hvor vi kan risikere at miste alt, men tilgengæld også omdanne Rusland og Kina til pulver, og radioaktiv land, så skal vi naturligvis vælge det sidste.

Det eneste som vi skal gøre befolkningerne i Rusland og Kina klart, er at det er dem, og ikke os, der har ansvaret for at stoppe de mennesker som de selv har givet magten, inden at det går helt galt. For despoternes magt, kommer kun fra deres egen befolkning. Og derfor skal vi ikke skelne mellem magthaverne og deres undersåtter. For de bærer alle et ansvar.

Dennis Tomsen, Kim Folke Knudsen, Jørgen Munksgaard og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Europa og oprustning

Det haster åbenlyst med en revurdering af den atomare balance mellem Europa og Rusland. Rusland flytter ivrigt rundt på Iskander missiler som kan armeres med Kernevåben aktuelt i et iscenesat forsøg på at forsøge at skabe konflikt omkring Litauen og Suwalki korridoren, som meget sandsynligt er målet for det næste russiske militære angreb.

Tyskland, Frankrig Italien, Polen og Rumænien og andre større nationer i Europa må forberede sig ved at erklære sig som Atom magter. Hvis hele regnestykket hviler på USA, så falder korthuset sammen i det øjeblik en Donald Trump eller en Donald Trump tilhænger bliver USA næste Præsident i år 2024.

Donald Trump er ikke blot massivt utilfreds med de daværende europæiske forsvarsbudgetter og det med en vis rette. Han har faktisk truet med at trække USA helt ud af NATO. Så bliver magtforholdet mellem de europæiske demokratier og Rusland i en sådan situation meget skævt i Ruslands favør.

Rusland har tusindvis af Kernevåben og missiler. I Europa er alene Frankrig Kernevåben besidder og det er stærkt tvivlsomt om de franske atom våben reelt vil kunne indgå i et evt. forsvar mod et omfattende russisk angreb på flere NATO lande.

Det britiske Atomberedskab har været underfinansieret i årevis og er ikke blevet moderniseret tidssvarende.

Derfor 4 til 5 større nationer i Europa er nød til som følge af den imperiale russiske trussel at opbygge et Kernevåben beredskab, som kan afbalancere den for tiden russiske over magt på dette område.

Den nye europæiske Kernevåben kapacitet skal naturligvis integreres i et NATO samarbejde, hvis dette eksisterer i år 2024 men ellers så må en anden europæisk sikkerhedspolitisk organisation træde til og overtage det sikkerhedspolitiske hul, der kan opstå, hvis USA trækker sig ud af NATO eller ender i en borgerkrigslignende situation på hjemmefronten, som vil trække al opmærksomhed fra USA´s internationale opgaver.

VH
KFK

Michael Kamp

@Jacob Nielsen
Sikke krigerisk du er.
At udslette over 1,5 mia mennesker, fordi du i et hypotetisk fantasi-scenarie risikerer at ende i et autokrati og miste nogle friheder er måske lige voldsomt nok. Der er i hvertfald ingen proportionalitet = Krigsforbrydelse.

Bare du accepterer at samme ret selvfølgelig gælder den anden vej. For hvem siger at dit standpunkt er den rigtige. Selvom du nok selv tror det.

Du siger at det er undersåtterne der bærer ansvaret for magthavernes adfærd, fint det skal vi huske næste gang at Vesten med USA i spidsen decimerer befolkninger og smadrer lande ude i verden.

Husk at overholde selvsamme principper du pådutter andre.

Michael Kamp

JN
Og du tror da seriøst ikke at du selv slipper med, at bliver til støv hvis vi ender i en total atomkrig? ;)

Jørgen Mathiasen

@Michael Kamp
1) Der er med en vis forsinkelse blevet slettet et indlæg, som var værre en Jacob Nielsens. Man undrer sig over, at nogen kan foreslå en atomkrig, som om det svarede til en søndagsudflugt. Og hvad skal sådan noget i Information?

2) Det amerikanske folk har naturligvis ansvaret for, at en fordækt højreradikal som Donald Trump fik fire år som præsident, og det kan få ansvaret for, at han bliver genvalgt. Der er nogle russere, - i reglen eksilerede, som godt kan regne ud, hvad regningen for volden i Ukraine bliver for det russiske folk. Man kan begrænse den regning ved at afsætte Putin og stoppe krigen. Sker det ikke, vokser den bare. Hvor stor sådan én kan blive, kan man få at vide hos tyskerne.

Jacob Nielsen

@Jørgen Mathiasen

Det eneste jeg gør opmærksom på er at jeg er en meget stor tilhænger af doktrinen om Mutual Assured Destruction. Fordi det var den doktrin der gav stabilitet under den kolde krig, Og det er den doktrin der, efter min vurdering, er det eneste der kan sikre os mod at Rusland vil anvende masseødelæggelsesvåben mod et NATO-medlemsland, og alting ender i ragnerok.

Når det så er sagt, så anerkender jeg også at der er dem, i særdeleshed blandt Informations læsere, der mener at verden bliver mere sikker hvis man putter blomster i geværløbet, fremfor ammunition. Jeg mener, at hvis man vil have fred, så skal man være klar til at gå i krig.

Vi har prøvet at nedruste, gennem de seneste 20-30 år, og gøre os så svage, at vi ikke engang (i et af verdens rigeste lande), er i stand til at forsvare os selv længere. Problemet er bare, at det virkede ikke. Og vi har bragt os selv i den her hjælepløse situation, hvor vi må håbe på at USA kommer og hjælper os. Som om at håb er en strategi? Derfor denne ulykkelige men nødvendige aftale om udstationering af amerikanske soldater på dansk jord, hvilket var utænkeligt under den kolde krig, fordi vi dengang faktisk havde et militær der kunne forsvare Danmark.

Jørgen Mathiasen

@Jacob Nielsen
De europæiske NATO-medlemmer har i en længere periode profiteret af fredsdividenden, dvs. nedsatte udgifter til krudt & kugler. Det var ikke Putins annektion af Krim, der fik den til at skrumpe, men derimod valget af Donald Trump som præsident. Den faldt brat væk med kansler Olaf Scholz' tale den 27 februar, tre dage efter det russiske overfald på Ukraine, og der er ikke udsigt til, at den vender tilbage foreløbig.

Hvis de europæiske lande har været hjælpeløse over for noget, så er det over for de amerikanske vælgere, ikke den ret middelmådige russiske armé, og det er ikke umuligt, at amerikanerne én gang til vælger en Trump som præsident.
Tyskerne opdaterer nu deres forsvar med en engangsbevilling på €100 millarder og forhøjer forsvarsbudgettet til 2% af BNP, mens andre lande følger efter.

Blomsterpacifister er sjældne her, og de er også irrelevante. Derimod findes der nogle, som anvender argumenter, der lyder pacifistiske, men ikke er det. På det netop afholdte landsmøde hos Die Linke, vedtog man en udtalelse om, at man ikke skal levere våben til Ukraine: Når ukrainerne ikke har et luftforsvar, inviterer man russerne til at bombe nogle flere indkøbscentre.

Opgaven er at få stoppet krigsforbrydelserne og få verfet russerne ud af Ukraine uden at starte 3. verdenskrig. Det skal man bl.a. gøre ved at levere våben, stramme sanktionerne og fortsætte den finansielle hjælp til Ukraine.

Jens Thaarup Nyberg

@Jørgen Mathiassen
Fredsdividenden blev taget i forlægelse af Ussr’ opløsning, og Trump påpegede, at det måtte stoppe. Så nu følger Scholz den opfordring.

Og det er nok ikke så meget vælgerne i USA, der løber europæerne over ende, som det er en russofob gruppe i den amerikanske administration, med typer som Nuland.

Ukraines krigsforbrydelser er knapt belyste i pressen, men eksempler som srtilleribombatdement, inkluderende klyngebomber, af Donetsk bys centrale dele, uden militærstrategiske mål, i ugevis, er veldokumenteret.

Så opgaven må være at få standset krigen, og dermed de forbrydelser spm følger med de udbredt pirrede aggressioner. Og dele af den ukrainske hær er nu så demoraliseret, at officerer nægter indsats af deres folk. Det er snart tid for våbenhvile.

Flere våben vil kun koste i helbred og liv.