Kongresundersøgelse
Læsetid: 6 min.

Trump forsvarer sig på sønderlemmende republikanske vidnesbyrd med gamle løgne

Dag 2 af den amerikanske kongresundersøgelse om stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021 var rig på nye opsigtsvækkende vidnesbyrd imod ekspræsident Trump fra hans republikanske støtter – og dog fortsætter nogle af dem med at arbejde for hans politiske linje
Under mandagens høring fik publikum at vide, at Trump både traf beslutningen om at gøre krav på sejr og påstå at være offer for ’bedrageri’ på selve valgnatten i 2020 og på kraftige opfordringer fra en »beruset« Rudy Giuliani.

Under mandagens høring fik publikum at vide, at Trump både traf beslutningen om at gøre krav på sejr og påstå at være offer for ’bedrageri’ på selve valgnatten i 2020 og på kraftige opfordringer fra en »beruset« Rudy Giuliani.

Mandel Ngan

Udland
15. juni 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Donald Trump reagerer nu på de igangværende kongreshøringer om hans rolle i stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021.

Efter den anden høring, der fandt sted mandag, udsendte den tidligere præsident en veritabel bandbulle, hvori han rasede imod nye sønderlemmende vidnesbyrd, der faldt imod ham selv fra en bred vifte af hans daværende støtter og medarbejdere.

»Undersøgelsesudvalget vanærer alt, hvad vi holder helligt i vores forfatning. Hvis de havde haft reelle beviser, ville de afholde ordentlige høringer med lige stor repræsentation,« skriver Trump i sin erklæring, der fylder hele 12 sider.

»Det har de ikke, så de bruger den ulovligt sammensatte komité til at opføre et stort blændværk for det amerikanske folk i et ynkeligt sidste forsøg på at bedrage den amerikanske offentlighed … igen.«

Trumps skrivelse er rig på gammelkendte og allerede tilbageviste valgkonspirationsteorier og afsluttes med en bemærkning, der lader antyde, at Trump har besluttet sig for et comeback ved præsidentvalget i 2024.

»Dette er blot et forsøg på at stoppe en mand, der fører i alle meningsmålinger – over både republikanere og demokrater med stor afstand – fra at genopstille til præsidentposten,« skriver Trump.

Herefter går han over til at beskylde demokraterne for inflationen og de høje benzinpriser.

»Demokraterne ved, at jeg vil rette op på alt det, og de gør alt, hvad der står i deres magt for at stoppe mig – men vi kan ikke stoppes,« fortsætter han. »Vi er nødt til at redde Amerika.«

Beruset Giuliani

Under mandagens høring fik publikum at vide, at Trump både traf beslutningen om at gøre krav på sejr og påstå at være offer for ’bedrageri’ på selve valgnatten i 2020 og på kraftige opfordringer fra en »beruset« Rudy Giuliani.

Hvor andre rådgivere i Trumps inderkreds udtrykkeligt frarådede ham at slå ind på det spor, insisterede den tidligere New York-borgmester Giuliani på det, da han på valgnatten ankom til Det Hvide Hus, fortalte flere vidner.

Da Trump ud på natten talte til nationen, hævdede han da også, at der under stemmeoptællingerne var begået bedrageri mod det amerikanske folk, for »helt ærligt – vi vandt«. Disse udtalelser fra Trumps side markerede begyndelsen på, hvad der siden har stået som hans ufravigelige linje: at han fik »frastjålet« sin valgsejr.

På spørgsmålet, om nogen havde fået for meget at drikke på valgaftenen, sagde rådgiver Jason Miller: »Øh ja, borgmester Giuliani.«

Miller tilføjede: »Jeg tror, borgmesteren var beruset, men jeg var ikke klar over hans niveau af beruselse, da han for eksempel talte med præsidenten.«

»Der kom forslag fra – jeg tror, det var borgmester Giuliani – om at gå ud og erklære sejr og sige, at vi havde vundet klart.«

Liz Cheney, næstformand for undersøgelsesudvalget, sagde efterfølgende: »Præsident Trump afviste de råd, han på valgaftenen fik fra sine kampagneeksperter på valgaftenen og fulgte i stedet anbefalingen fra en tilsyneladende beruset Rudy Giuliani om bare at insistere på, at han vandt, insistere på, at stemmeoptællingen skulle stoppe og fejlagtigt hævde, at det hele havde været svindel.«

Bill Stepien, der var Trumps kampagneleder, sagde: »Stemmerne var stadig ved at blive talt op, og det stod efterhånden klart, at et resultat ikke ville kunne udråbes på valgnatten.«

»Min anbefaling var derfor, at Trump skulle sige, at der stadig blev optalt stemmer, og at det var for tidligt at udråbe noget resultat. Men præsidenten var uenig. Han troede, jeg tog fejl. Han ville gå en anden vej.«

Seniorrådgiver Jared Kushner forklarede for udvalget, at han selv havde sagt til præsident Trump: »Det er ikke den tilgang, jeg ville vælge, hvis jeg var dig.« Men Kushner sagde, at Trump hertil havde repliceret: »Jeg har tillid til Rudy.«

Adskillige af de republikanske rådgivere forsøgte efterfølgende at få Trump til at afstå fra at forfølge sine svindelanklager. Bill Barr, den daværende justitsminister, beskrev, hvordan Trump havde kaldt ham ind på Det Ovale Værelse og her havde forelagt ham en »amatøragtig« rapport, der skulle forestille at dokumentere svindel – og som han selv virkede overbevist om ville være nok til at sikre ham en ny periode.

Uden jordforbindelse

Under sin vidneafhøring udtalte Barr: »Jeg blev helt demoraliseret, fordi jeg troede, hvis han virkelig tror på det her, så har han altså mistet jordforbindelsen … han er blevet løsrevet fra virkeligheden, hvis han tror på det her.«

Han tilføjede, at han fra Trumps side aldrig oplevede nogen »hensigt om at interessere sig for, hvad der var fakta i denne sag«.

Under sin afhøring sagde kampagneleder Bill Stepien: »Før valget var det muligt at tale fornuftigt med præsidenten, selv om det godt kunne være noget af en brydekamp, men efter valget oplevede jeg, at han ikke så ud til at lytte.«

Han tilføjede: »Der var mit hold, og der var Rudys hold. Jeg havde ikke noget imod at blive kategoriseret som værende del af ’team normal’. Jeg har altid fortalt præsidenten sandheden.«

Med henvisning til beskyldningerne om valgsvindel sagde rådgiver Eric Herschmann: »Det, de foreslog, var vanvid. Overalt på radaren.«

Under mandagens høring fik undersøgelsesudvalget også underbygget, at Trumps påstande om valgsvindel ikke bare blot var tiltænkt at skulle holde ham ved magten, men også blev udnyttet som afsæt for at sende fundraising-e-mails til republikanske vælgere, langt hovedparten af dem små donorer.

Disse bidrag endte med at tilføre hele 250 millioner dollar til Trumps såkaldte Election Defense Fundmidler, der skulle forestille at være øremærket Trump-kampagnens bestræbelser på at gå rettens vej for at udfordre de påståede falske valgresultater.

Men ifølge de vidner, der blev afhørt herom mandag, var fonden blot »marketingtaktik«.

Honorar til inderkreds

I stedet flød de donerede midler over i Trumps såkaldte politiske aktionskomité, Save America PAC, der igen brugte pengene til blandt andet at honorere personer i Trumps netværk. Over 200.000 dollar gik til ansatte på Trumps hoteller, mens Donald Trump Jr.’s kæreste, Kimberly Guilfoyle, fik et honorar på 60.000 dollar for en to minutter lang tale ved Trump-tilhængernes demonstration foran Det Hvide Hus den 6. januar 2021.

Retskyndige iagttagere var hurtigt ude og påpege, at denne praksis meget vel kan udgøre såkaldt wire fraud – manipulation med pengeoverførsel – hvilket er ulovligt. USA’s justitsminister under Joe Biden, Merrick Garland, har da også givet udtryk for, at han selv og amerikanske statsanklagere nøje følger med i høringen.

Som under den første høring i torsdags gjorde undersøgelsesudvalget alene brug af vidneudsagn fra højtstående republikanske embedsmænd og medlemmer af Trumps egen inderkreds i sit forsøg på at eksponere, hvordan Trump forsøgte at klynge sig til magten og kuppe et demokratisk valg.

Et bemærkelsesværdigt aspekt ved høringerne er, at alle disse højtstående embedsmænd, som nu under ed siger, at Trump løj og angreb USA’s demokrati mod deres råd og i modstrid med alt, hvad der kunne dokumenteres, ikke har udtalt sig offentligt herom før nu.

Som Heather Cox Richardson, en amerikansk historiker og professor i historie ved Boston College, skriver i et opslag på sin facebookprofil.

»De kunne – og burde – være stået frem og have sagt fra før den 6. januar. Og alligevel brugte Barr for eksempel en stor del af sommeren på at levere ammunition til Trumps løgne om, hvordan valgets integritet ville blive kompromitteret – og da han endelig trak sig fra justitsministerposten den 14. december, skrev han et lykønskningsbrev til Trump, hvori han forsvarede det meste af hans politik.«

Tilsvarende kan man undre sig over Bill Stepien, Trumps kampagneleder, som mandag indrømmede, at der aldrig var beviser for, at Trump vandt valget, eller at afstemningen var udsat for bedrageri. For som Richardson påpeger, fører Stepien nu kampagne for den trumpistiske kandidat Harriet Hagemans kampagne for at afsætte Cheney i Wyoming.

Som Richardson gør opmærksom på, er republikanerne over hele landet ved at omskrive valglove på delstatsniveau i en erklæret hensigt om at forhindre flere »stjålne« valg, selv om de må vide, at anklagen om det stjålne præsidentvalg i 2020 er ganske grundløs.

»Ikke desto mindre er førende republikanere altså villige til at favne den store løgn for at skævvride vores valgsystem, så de kan bringe flere folk som Trump til magten,« pointerer hun.

Høringerne i den amerikanske kongres fortsætter. Tredje høring finder sted torsdag den 16. juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Trumps erklæring på 12 sider? Alt over 1 side forstår han ikke!

Torben Bruhn Andersen, John Andersen, Erik Karlsen, Holger Nielsen, Alvin Jensen, erik pedersen og Thomas Vestergaard anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Et demokrati kan kun fungere med en oplyst vælgerbefolkning og i et ikke (totalt) polariseret samfund. Dertil kommer et krav om almen opbakning og respekt for samtale og disrespekt for volds- og magtanvendelse. USA var vel nok et brugbart eksempel frem til ????. I dag må vi kæmpe for demokratiets bevarelse og udvikling uden USA som fanefører. Vi er virkelig i problemer!!!

Ete Forchhammer

Med noget af en forsinkelse modsiges Trump nu af sine egne… eller sker det virkelig, når samme politikere i en mindre skala reelt arbejder ud fra den tese, de over for komissionen har undsagt? … har man en gang solgt sin sjæl til Fanden, Trump eller en anden leder, synes tænkning og logik generelt hos nogle politikere at være forduftet.

Inger Pedersen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Et forsøg på højforræderi bør få alvorlige konsekvenser. En tur på flere år i hotel med tremmer for vinduerne må være minimum!

erik pedersen, Eva Schwanenflügel og erik jensen anbefalede denne kommentar