USA
Læsetid: 4 min.

Trump til justitsminister: »Jeg bliver siddende, hvis I ikke prøver at bevise valgsvindel«

Der var fare for, at USA slet ikke fik et magtskifte, udtalte Trumps justitsminister under femte høring i et amerikansk kongresudvalgs undersøgelse af stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021
Tidligere fungerende justitsminister Richard Donoghue videnede i den femte høring om stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021.

Tidligere fungerende justitsminister Richard Donoghue videnede i den femte høring om stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021.

Jonathan Ernst

Udland
25. juni 2022

Fire ting er værd at fremhæve fra torsdagens femte kongreshøring om Donald Trumps bestræbelser på at presse topembedsmænd i justitsministeriet til at omstøde resultaterne af præsidentvalget i 2020.

For det første kunne Richard Donoghue, der fra december 2020 til januar 2021 var fungerende justitsminister, over for Kongressens undersøgelsesudvalg personligt bevidne, hvordan justitsministeriet og FBI på Trumps eget bud var blevet nødt til at undersøge flere påstande om valgsvindel, som Trump og hans inderkreds i Det Hvide Hus selv havde forelagt for justitsministeriet.

Ikke en eneste af dem holdt for en nærmere prøvelse.

De fleste af disse påstande stammede fra internetkonspirationsteorier, fortalte Donoghue. Disse strakte sig fra en skrøne om, at en amerikansk grænsepolitimand skulle have beslaglagt en lastbil med makulerede stemmesedler til den ejendommelige tese, at en italiensk satellit på en eller anden måde havde påvirket stemmemaskinerne til at skifte stemmer fra Trump til Biden.

Donoghue refererede til den italienske satellitteori som »den rene sindssyge«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Alan Frederiksen

Det virkelige problem er ikke Trump, men at han har så mange tilhængere.

Lillian Larsen, Rolf Andersen, Per Møller, Claus Nielsen, Kim Morten Nissen og Peter Krogh anbefalede denne kommentar
Per Kirk Jørgensen

Ikke så vigtigt, men ud fra pålidelig kilde ser der ud til at blive byttet om på justitsminister og vicejustitsminister i denne artikel i perioden efter at William Barr havde forladt posten som justitsminister.

William Kern

Danske medier dækker desværre udviklingen i denne kongreshøring meget sporadisk, især når man sammenligner med dækningen for halv andet år siden af stormen mod kongressen. At Trump reelt forsøgte at iscenesætte et statskup synes at stå aldeles klart efter de seneste dages afhøringer i kongressen, og Nixons Watergate forekommer at være det rene amatørarbejde i sammenligning med Trumps målbevidste undergravning af de demokratiske institutioner.

Hvis man vil følge udviklingen, er de amerikanske medier Washington Post, Wall Street Journal og New York Times nogle gode valgmuligheder. De tilbyder for øvrigt alle fuld adgang til deres netaviser til priser på mellem en og to dollars om måneden.

Axel Hammerschmidt

@ William Kern

Jen har haft online ab til NYT siden 9/11.

Cheers

Axel