Baggrund
Læsetid: 9 min.

Trump til Pence efter Bidens valgsejr: »Vil du være patriot eller tøsedreng?«

Dag tre i høringerne om Trumps rolle i stormløbet på Kongressen fokuserede på det massive pres fra Trump og hans støtter for at få Pence til at underkende præsidentvalgresultatet – men viste også, at vicepræsidentens forfatningstroskab var urokkelig
Trumps datter Ivanka Trump bevidnede dag tre med høringer, at samtalen mellem præsident og vicepræsident var blevet »temmelig ophidset«, og at hun havde hæftet sig ved, at Trump brugte en »anden tone«, end han plejede over for Pence.

Trumps datter Ivanka Trump bevidnede dag tre med høringer, at samtalen mellem præsident og vicepræsident var blevet »temmelig ophidset«, og at hun havde hæftet sig ved, at Trump brugte en »anden tone«, end han plejede over for Pence.

Drew Angerer/SIPA/Ritzau Scanpix

Udland
18. juni 2022

Rollefordelingen stod hurtigt klar, da den tredje tv-transmitterede kongreshøring om stormløbet på den amerikanske kongresbygning den 6. januar 2021 – og de hermed forbundne anklager imod Trump for at forsøge at kuppe sig til at fastholde magten – blev gennemført torsdag.

Der var en helt. Og der var tre personer i stærkt kompromitterende roller: Trump selv, selvfølgelig, men også to af hans advokater, John Eastman og Rudy Giuliani.

Helten var den tidligere vicepræsident Mike Pence – en mand, som politiske kommentatorer i årevis har yndet at betegne som stokkonservativ og ukarismatisk. For Pence ikke blot modstod et overvældende pres fra Trump og hans kreds af magtfulde støtter, men undslap også en voldelig lynchpøbel af ophidsede trumpister, hvoraf flere ikke lagde skjul på deres morderiske forsætter.

Og Pence blev manden, der i sidste ende gjorde det, som medlemmer af Kongressens undersøgelsesudvalg kaldte the right thing: Han reddede USA’s forfatningsmæssige orden. Og han reddede dermed den amerikanske republik fra et anslag imod selve hjertet af dens demokrati.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her