Europapolitik
Læsetid: 11 min.

Ukraine er på nippet til at blive EU-kandidat. Det stiller Europa i et dybt geopolitisk og moralsk dilemma

Fredag vil EU-Kommissionen formentlig anbefale at gøre Ukraine til EU-kandidat, selv om landet fortsat er stærkt plaget af korruption og har ondt i retsstaten. Det giver Ukraine et europæisk perspektiv. Og EU enorme udfordringer
Den italienske premierminister, Mario Draghi, den rumænske præsident, Klaus Iohannis, den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, besøgte torsdag Ukraine for blandt andet at mødes med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Den italienske premierminister, Mario Draghi, den rumænske præsident, Klaus Iohannis, den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, besøgte torsdag Ukraine for blandt andet at mødes med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

Udland
17. juni 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

De bravt kæmpende ukrainske soldater på højdedraget ved Lysytsjansk og ved flodbyen Sievjerodonetsk opdagede næppe, at den tyske kansler, Olaf Scholz, den franske præsident, Emmanuel Macron, og den italienske premierminister, Mario Draghi, torsdag efter lang tids tøven dukkede op i Kyiv for at vise deres opbakning til landet og love både humanitær og finansiel hjælp samt stille EU-kandidatstatus i udsigt.

Og soldaterne får næppe heller tid til at tune ind på nyhederne, når EU-Kommissionen fredag forventes at fremlægge en rapport, der anbefaler, at Ukraine får status som kandidatland til EU. Det er en udvikling af fundamental betydning for både EU og for ukrainerne, der ser vejen ind i EU som en essentiel fasttømring til Europa – og som en stor del af det, de kæmper for.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@De russiske krigsforbrydelser som vi endnu ikke har set

I de besatte områder af Ukraine er Den Røde Terrorhær og hele det russiske sikkerhedsapparat gået i selvsving som sædvanlig for at udslette enhver form for civil modstand.

Metoderne minder om Gestapos og Nationalsocialisternes terrorkampagne mod danske patrioter og frihedskæmpere fra 1940-1945

Kun en tåbe frygter ikke det kommunistiske sammenrend i Kreml og Den Røde Terrorhær.

Processen blandt Europas nationer med at erkende faren fra Øst fra den store nabo er langsomt ved at trænge ind i alle kroge og hjørner. Der er umuligt at se noget som helst sympatisk overfor den russiske aggression - kun grusomhed i uendelige mængder. Intet har ændret sig siden diktator Josef Stalins dage jo han har fået en trofast ideologisk russisk efterfølger.

https://www.bbc.com/news/world-europe-61683513

VH
KFK

Kim Houmøller, Willy Johannsen, Flemming Olsen, Rolf Andersen, Jacob Nielsen, Steffen Gliese og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Ukraine

For mit vedkommende er regnestykket gjort op.

Der er himmelvid forskel mellem Kina og Rusland pt.

Nok er begge et parti systemer uden demokrati og med udbredt undertrykkelse.

Men Kina konflikter med USA om Taiwans stilling, som Kina ser som en uadskillelig del af Folkerepublikken Kina.

Men Kina har ikke overfaldet Japan eller Syd Korea eller andre nabo lande, fordi det lige strategisk var muligt at slå til nu da USA er ramt af krigstræthed oven på de langevarige krige i Irak og Afghanistan.

Det er en meget afgørende forskel.

at Kina stadigvæk indtil videre handler indenfor de internationale aftaler og ikke er gået helt amok, som den store nabo mod Nord Rusland.

Kina har heller ikke agenter udstationeret i Vesten som myrder kritiske borgere med giftmord Novichok og Polonium. Men det gør Forbrydersyndikatet i Kreml. Husk attentaterne i GB på russiske borgere, som havde søgt asyl i dette land.

Den russiske krigsførelse i Ukraine bidrager til indtrykket af et regime, der er dybt inspireret af den stalinistiske fortid, kan du ikke lide din nabo, så udslet ham fra Jordens overflade med alle til rådighed stående terrormidler.

De mange nationer som pt. ser Rusland som en fredsommelig handelspartner må til at overveje, hvilken Verden vi kommer til at leve i, hvis Rusland og det nuværende Regime i Kreml kommer til at fylde lidt for meget i Verdens politikken.

Jo tættere du er på den russiske nabo dets mere breder indtrykket sig af at bo op ad en Rockerborg, som er fyldt til randen med våben til at tærske naboerne på plads med.

Rusland har med dets ageren siden 24 Februar 2022 anbragt sig selv helt udenfor civilisationen.

VH
KFK

Kim Folke Knudsen

@Ukraine 2

Artilleri, raketkastere, og våben i rigelige mængder til at dæmme op for det russiske angreb i Donbass. Den ukrainske hær skal forsynes med vestlige våben og med vestlig teknologi samt uddannes i brugen af disse våben. Over tid vil det forøge trykket på Den Røde Terrorhær. Der er tale om en nødvendig omstilling af Ukraines hær, så den på længere sigt kan forsvare sig mod den åbenlyse trussel om udslettelse fra russernes side.

Ingeniørtropper bygning af pontonbroer levering af udstyr til at sejle og fragte materiel over floderne når russerne har ødelagt broer med deres missil angreb.

Til søs flere langt rækkende missilsystemer, så det bliver mere og mere ubehageligt for den russiske Sortehavsflåde at blokere de ukrainske havne herunder Odessa.

Uddannelse og anden form for støtte til den ukrainske hær skal ske indenfor NATO landenes regi.

Tilbyd ukrainske sårede soldater og civile rehabilitering på vores hospitaler i Vesten.

Så Ukraines meget belastede sygehusvæsen ikke står alene med alle de tragiske ulykker.

Lav Lend and Lease aftaler med den ukrainske regering, så der produceres de ønskede våben i Vesteuropa til Ukraines militær. Ukraine leverer ønskelisten og vi omstiller til krigsproduktion kampvogne, kanoner, og nødvendigt udstyr.

Uddan de ukrainske styrker i kommando enheder, som kan operere bag ved de russiske linjer og yde modstand mod den russiske besættelse af Ukraine.

Nato bør tilbyde Moldova et medlemskab nu for at sikre nationen mod at blive løbet over ende af den russiske krigsmaskine.

Langs hele grænsen mod Rusland og Hviderusland skal der ske en deployering af tropper, så der ikke opstår fristelser til at forsøge sig med nye militære overfald på Estland, Letland og Litauen samt Finland, Sverige og Polen. Vi skal ud over symbolske troppekontingenter. Hele området skal befæstes og klargøres til en mulig russisk invasion. For så er der en vis chance for at denne invasion ikke kommer og om alle omstændigheder mislykkes.

Godt at se at de europæiske statsoverhoveder var på besøg i Kyiv og fik set de ulykker, som russerne har anrettet.

Russiske soldater som overgiver sig og tages til fange skal behandles helt i overensstemmelse med Geneve Konventionen. Er der tale om krigsforbrydelser som skal undersøges, så skal deres chefer stilles for en domstol og dømmes herefter men med den sigtedes rettigheder.

Unge russiske rekrutter der giver indtryk af ikke at være indforstået med den russiske fremfærd skal hjælpes til om muligt at starte op med en ny tilværelse i Vesten selvfølgelig under forudsætning af at de vender regimet i Kreml ryggen.

Vi skal vise russerne, at der er en afgørende forskel mellem deres krigsførelse og Ukraines og Vestens krigsførelse.

Hvis Ukraines eksistens bringes i fare, så skal Ukraine tilbydes en indtræden i NATO.

Vores handelssanktioner mod Rusland skal op i gear, så der bliver tale om en total handelsblokade, der ikke ophører, før Rusland har trukket sig tilbage fra hele Ukraine også Donbass området.

Russerne skal vide, at de helt har overskredet grænsen. Nu bliver foden sat ned en gang for alle.

VH
KFK

Tina Petersen

Under normale forhold Ukraines EU-medlemskab ville fuldstændig destruere EU’s økonomi, men forholdene er jo ikke normale, vel? "Nu bliver foden sat ned en gang for alle."

I mellemtiden kan vi hygge os med klassikeren fra 1959 - 'On The Beach' https://www.d-archive.org/on-the-beach-1959/ (HD kan tilvælges i Settings) eller bogen med samme titel (på dansk 'Ventetid' og 'På stranden') af Nevil Shute. https://thebulletin.org/2015/08/the-continuing-relevance-of-on-the-beach/

Alvin Jensen

Inden Ukraine bliver medlem af eu kan både eu OG Rusland være fortid.

fin egenfeldt

Udmærkede oplæg -syns jeg! Men: Kina bør tage ansvar og tilbyde sig som mægler. Kun Kina står i en position der rummer tilstrækkelig magt. Kina forhindres måske af, at de selv har et "Ukraine-problem": Tibet!? In spe: Taiwan m.fl.. Hvis Kina skal demonstrerer en ny diplomatisk filosofi må de gå i retning af/lærer af småstater som Danmark (før Fogh etc.), Norge og Sverige i deres mæglings politik. De må afsværge deres imperialistiske/koloniale ambitioner, som vi ligeledes forsøger at afsværge vores.(Danmark+Norge og Sverige er lykkedes ret godt . Det tog vel 400 år) Alle - også EU, USA og EU - er velkomne til at forsøge sig med handels projekter a la"silk road" - men fælles klima politik til maximering af "profit" - især til fattige på gode projekter - er vigtigst. Så - Alvin Jensen - behøver EU og Rusland m.fl. næppe at behøve at blive fortid.

René Arestrup

Det er en vigtig gestus over for et hårdt presset land. Men det er næppe meget mere end en gestus. Ukraine vil formentlig forblive kandidat i årtier.

Torben Lindegaard

@Tina Petersen 16. juni, 2022 - 23:54

"On the Beach" - jeg fulgte dit link & googlede filmen.

Spændende .... Gregory Peck, Ava Gardner, Fred Astaire, and
Anthony Perkins spiller stjerneroller - hvad mere kan man forlange ??

Det gik også fint lige indtil Anthony Perkins dukkede op -
jeg fik de strækkeligste associationer til både Hitchcock & Norman Bates.

Jeg er sikker på, at de begge 2 vil ødelægge min nattesøvn i den
nærmeste fremtid; men jeg vil forsøge at tage mig sammen til at se
filmen til ende!!

Torben Lindegaard

@fin egenfeldt 17. juni, 2022 - 10:24

"Men: Kina bør tage ansvar og tilbyde sig som mægler"
citat fra læserbrev

Hvis Kina er vort håb om redning - så lades alt håb ude.

Men der er slet ikke brug for mægling -
der er derimod brug for resolut bevæbning af de ukrainske styrker,
så Rusland kan blive drevet helt ud af Ukraine incl. Krim.

Mario Draghi, Emmanuel Macron og Olaf Scholz er ikke til noget -
slet ikke når det kommer til forhandlinger med Putin -
det klares langt bedre af Ukraine selv, hvis det måtte blive nødvendigt.

Draghi opfordrer til våbenhvile på stedet - er han blevet vanvittig,
eller er det frygten for de italienske gasimport, der tynger??

Selvfølgelig kan man umiddelbart afskrive Draghi, som alene varetager
italienske interesser; men føler trang til at kloge sig på andre landes forhold.

Macron & Scholz er bare fulde af varm luft og uforskammede nok til at
afholde telefonkonference i 80 minutter med Putin -
uden at inddrage Ukraine i samtalen.

En interessant artikel.
Jeg har lagt mærke til at der her i debatterne som også andre steder inkl Facebook er en stribe bidragydere, der virker til at have en fælles nærmest sekterisk agenda. Jeg er begyndt at springe det over.
Et noget dysfunktionelt land som Ukraine kan ikke garantere efter krigen (engang) at undgå at udvikle sig til "en illiberal og autokratisk retning, når de først er inde i EU".

De politisk uerfarne og i virkeligheden ret ukendte personer, der leder landet i dag, kan få modstand og skeletter, der vælter ud af skabet. Og hvordan takler de efterkrigstiden? Som påvist i artiklen er det ikke just de vestlige værdier, der praktiseres nu. Modstand standes med trykkeufrihed og forsamlingsufrihed m.m.
Så, jo, der skal virkelig være kontrol med landet, hvis det skal opnå EU. Der er nok andre aspiranter der er før Ukraine i køen - med mindre dets økonomiske muligheder ikke lokker vesten for meget.

Alan Frederiksen, Tina Petersen, erik jensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jan August 17. juni, 2022 - 20:14

Der er pt 5 kandidatlande plus 2 potentielle kandidatlande -
og der er ikke noget pekuniært, der lokker dér i Vestbalkan plus Tyrkiet.
Alle 7 lande blive netto modtager af EU midler i al overskuelig fremtid.

Derfor skal vi alligevel optage de 7 lande, når og hvis de opfylder
Københavnerkriterierne - den eneste måde at holde freden på i
Balkan er ved at stille et EU medlemsskab med tilhørende gedigne
fondsoverførsler i udsigt for de 7 lande.

Nu kommer der så sandsynligvis 2 kandidatlande mere plus
1 potentielt kandidatland; men det har lange udsigter at få al det på plads,
og det kræver vel også en traktatændring, så vi ikke sidder med et antal
nye Ungarn.