Interview
Læsetid: 9 min.

Veteranklimaforkæmper: »En af de ting, der mangler mest i øjeblikket, er … fantasi«

Klimakampen må sætte turbo på – men også søge nye veje. Der er brug for at mobilisere meget bredere for at samle en kritisk masse, siger Luisa Neubauer, der stod for at organisere Tysklands udgave af den Thunberg-inspirerede Fridays for Future-bevægelse, og veteranaktivisten og kampagnelederen Kumi Naidoo i dette interview med klimaforkæmper Bill McKibben
Klimaaktivisterne Luisa Neubauer (forrest i billedet) og Kumi Naidoo vil ikke hævde at sidde inde med den idiotsikre formel for vejen fremad, men begge tumler med nye ideer. Alt for mange regeringer, påpeger de, er blevet autoritære, hvilket begrænser muligheden for protester.

Klimaaktivisterne Luisa Neubauer (forrest i billedet) og Kumi Naidoo vil ikke hævde at sidde inde med den idiotsikre formel for vejen fremad, men begge tumler med nye ideer. Alt for mange regeringer, påpeger de, er blevet autoritære, hvilket begrænser muligheden for protester.

Felipe Trueba

Udland
22. juni 2022

Når fremtidige historikere skal kortlægge klimabevægelsens historie, vil de kunne slå ned på september 2019 som skelsættende: Her gik noget i retning af syv millioner mennesker, de fleste af dem unge, på gaden i tusindvis af byer verden over.

At genlæse de vidnesbyrd, der dengang strømmede ind fra hele verden, er gribende og i nogle tilfælde hjerteskærende – journalisten Dom Phillips leverede opdateringer til The Guardian fra Brasilien, hvor indfødte grupper var forsamlet, og i denne uge indrømmede en mistænkt at have myrdet Phillips, mens han rapporterede fra Amazonas-landet, hvor hans lig blev fundet tidligere på måneden.

Selv var jeg til stede foran en opsat scene i New Yorks Battery Park, hvor Greta Thunberg – hvis skolestrejker blev afgørende for at anspore til denne massive bølge af klimaaktioner – opsummerede situationen for den kvarte million mennesker, der havde oversvømmet gaderne på det nedre Manhattan:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Tak. Artiklen indeholdt håb.

Jeg er ikke begavet indenfor fysik,
men er det muligt at forestille sig, at den varme, vi har hængende i atmosfæren fordi den ikke kan slippe ud pga drivhusgasserne,
kan indfanges og bruges som energi?

Eva Schwanenflügel og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

"Det kan ikke være business as usual, det kan ikke være regeringsførelse as usual"

Det er dét og kun dette som må ske!

Der kom lige en fucking veteran motorcykel med en gammel mand forbi mit vindue. Det er business as usual. De påstår at de er grønne når de ikke udskifter deres gamle skrammel - men for hver eneste meter, de kører ødelægger de fremtiden for os alle.

Jeg tænkte da i skrev om krigen. At danske småsparere og storaktionærer sikkert har sat deres penge i krudt og kugler: business as usual.
At de endnu ikke brændbeskattes på deres formuer ville være unusual, retfærdigt og godt for os alle.

På Ærø, fordi vi er få, vinker billisterne til de gående. De skulle lige vide hvad jeg tænker - hver eneste gang det sker.

Trailere som overalt bringer skrammel fra A til B - business as usual. Dem og deres trailere skulle tænke over deres ødelæggende adfærd. Jeg har tre levende bunker i min have med ophobet hæk, brændældere og mælkebøtter efter 5 år på Ærø uden kørerret. Levende vidundere og et hav af fugle.

Min energi svinger fra 2-3 ud af 50, haven får en time hver dag om sommeren.

Der er gift ved høfte 42 og 20 km i hver retning. Så nu har biologerne bestemt i miljøministeriet at undersøge om vores badevand egentlig er egnet til mennesker. Jeg tvivler seriøst efter at læst to UN rapporter og havenes tilstand og pga. det meste af vores daglige gøren, laden og destruktive adfærd er business as usual.

Helle Bovenius, Rasmus Kristiansen, Nikolaj Lykke Nielsen, johnny volke, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Jeg tror ikke det er fysik eller anden faglige viden, der forhindrer politikere i effektivt at skride ind over for klimaødelæggelserne.
I de tyske aviser Tagespost og die Zeit cirkulerer netop nu en historie om Freud, der beklagede sig over menneskets passivitet og efterfølgende aggression, når de skulle forklare hvorfor.
Han henviste (1917) til 3 krænkelser som mennesket er blevet udsat for i moderne tid: en kosmologisk, en biologisk og en psykologisk.
Mennesket bliver krænket når det opdager, at det må tilpasse sig verden. Det kan ikke få hele verden for sig selv.
Den kosmologiske krænkelse bestod i, at i 1917 (og i dag) mente europæerne, at de var skabelsens krone. Men Freud pegede på, at Copernicus jo havde ret. Jorden kredser 330.000 gange mere om solen end omvendt, fordi solen har så meget mere masse. Den nyere kosmologi kender slet ikke noget center i universet. Og slet ikke med mennesket i centrum. Som Freud formulerede den logiske slutning: 'Mennesket er ikke bedre end en sten.'
Så har mennesket meget lighed med dyr som Darwin havde påvist. Det var den biologiske krænkelse. Filosofferne reagerede. Hos Nietzsche sagde Zarathustra: 'Jeg lærer dig om overmennesket. Mennesket er noget, der skal overvindes.'
Men kan overmennesket afskaffe døden? Nej, svarede Freud, for desværre bruger afskaffelsen af ​​døden mere energi, end kosmos besidder. Så det forbliver det samme: mennesket og overmennesket kender til døden, så de er det samme væsen. Og ikke mere end en abe.
Den tredje krænkelse er psykologisk. Ifølge Freud er mennesket ikke herre i eget hus. Mennesket er fremmedgjort for sig selv. Det opdager mennesket ved udgangen af det 2. eller 3. leveår. Det må tilpasse sig andre mennesker og tage højde for forhindringer i sin omverden.
Se på de studerende der reagerer som narcisistisk krænkede småbørn. Vi vil ikke præstere som andre forlanger det. Vi vil selv bestemme hvor vi vil studere og hvad vi vil studere. Og de voksne, der vil have billig energi men ikke vil skære ned på deres forbrug. Osv osv.
Der er brug for voksne på Blå Stue.
Kan det liberale flertalsdemokrati levere?

Mogens Kjær, Anders Hüttel, Rasmus Kristiansen, Alan Frederiksen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

@Lise Lotte Rahbek : Varme er en form for energi, men for at omforme varme energi til andre energi former som mekanisk eller kemisk energi har du brug for temperaturforskelle mellem to reservoirer. Du skal have et varmt og et koldt område. Hvis du kun har den varme atmosphere kan du ikke få noget ud af det.
En varmepumpe flytter varme energi fra udeluften til dit indeklima, men det kræver tilførsel af energi. Et køleskab flytter varme fra indersiden af køleskabet til omgivelsrne og det kræver også energi.

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Tak for det, Jens Mose Pedersen.
Jeg går ud fra at det også gælder det meget omtalte PowertoX, at det kræver energi at flytte energi. Jeg begriber så ikke det næste afsnit, som jeg har læst, nemlig at energi ikke forsvinder men omdannes til en anden energiform... men alle skal heller ikke nødvendigvis forstå alt.

Anders Hüttel

For nogle dage siden, hvor det regnede så jeg noget jeg godt vidste sker. Efter regnen fordampede regnen fra den sorte asfalt som små stigende skyer. Det var 18 grader den dag, altså ikke særligt varmt. Men jorden var åbenbart kold.

Den 28/7-2021 var der 18 skybrud over Danmark, dog kun en syvendeplads for den 30/7-2017 var der 33 skybrud. Men 4 af de 18 skybrud fra sidste år var dobbelte.

DMI bruger nu 2011 som seneste sammenligning. Nok for ikke at skræmme os.
Jeg var interesseret i geografi hvor meterologi også er siden 1995 da jeg læste geo på seminariet i Århus. Siden 2007 indtil 16´ underviste jeg niende klasser i faget.

Og den er rav ruskende gal. Det behøver man ikke at være uddannet for at regne ud.

Hagl så store som petanquekugler i Frankrig forleden. Den store oversvømmelse i Tyskland sidste år. Lige nu er der 4 ud af 7 kontinenter som sveder som aldrig før.
Og vi slutter ugen med 28 grader ifølge DMI.

I 2019 overskred vi 400 parts per million co-2. Efter 2 år med corona siger google af vi nu ligger på 421,6 ppm co-2.

Altså ulidelig varme og en luft som er kvælende. Hvad kan det ikke ende med?

jens christian jacobsen

@Anders Hüttel
Ro på. Dejligt med varme oven på en iskold og fugtig juni.
Både som følge af at Golfstrømmen taber varme og fart fra den mexicanske golf og som følge af afsmeltning af polisen, vil nordvesteuropa de kommende årtier opleve mere kulde og nedbør end tidligere.
Jeg er enig i din dystre forudsigelse, men prøver at glæde mig over det lidt, der er at glædes over.