Analyse
Læsetid: 5 min.

Centralbankchef under voldsomt krydspres før udmelding om rentestigning

Torsdag forventes ECB at hæve renten for første gang i årevis. Men hvor meget, er spørgsmålet. Og kan centralbanken finde en troværdig model, der sikrer, at renten på de italienske statsobligationer ikke stikker af i fuld galop? Nye inflationstal understreger, at det er en svær balancegang
Meget er på spil for Christine Lagarde, chefen for den europæiske centralbank (ECB), når hun torsdag eftermiddag tager ordet i Frankfurt for at annoncere den første rentestigning i årevis.

Meget er på spil for Christine Lagarde, chefen for den europæiske centralbank (ECB), når hun torsdag eftermiddag tager ordet i Frankfurt for at annoncere den første rentestigning i årevis.

Michael Probst

Udland
21. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Priserne fortsætter med at tordne i vejret i Europa. I juni lå inflationen på 8,6 procent i eurozonen og 9,6 procent i hele EU. I Italien er der stadig risiko for politisk – og dermed økonomisk – kaos, hvis ikke i dag, så ved næste års parlamentsvalg. Samtidig koster en dollar nu mere end en euro for første gang i 20 år. Og krigen i Ukraine og Ruslands faldende gasleverancer holder Europas økonomi i en skruestik.

For Christine Lagarde, chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), er der derfor meget på spil, når hun torsdag eftermiddag tager ordet i Frankfurt for at annoncere den første rentestigning i årevis. Den politiske uro i Italien og de geopolitiske spændinger kunne ikke være kommet på et værre tidspunkt, for de falder sammen med, at ECB er tvunget til at stramme sin pengepolitiske kurs for at håndtere inflationens himmelflugt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

fin egenfeldt

Hvorfor forbereder man ikke befolkningen på, at en styret recession er den politik, der er den eneste strategi for fremgang; at vækst i bnp er det samme som tilbagegang, idet det yderligere accelerer vore samfunds forarmelse. I Ukraine ses samfundsnedbrydningen tydeligt. I øvrigt er den noget mere skjult overalt selvom vi konkret et sted ser forarmelsen i tal ved stigningerne i militærudgifter. Hvorfor fortæller man ikke, at de sidste mange års politiske og økonomiske strategi, som denne artikel reproducerer, udtrykker rablende vanvid og ekstrem destruktivitet. Vi er nødt til at indse det, før vi kan drøfte os frem til en ny kurs.

Flemming Berger, Morten Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar