Essay
Læsetid: 8 min.

Colorado River – en kilde til vækst bliver drænet af overforbrug og tørke

En voksende økonomis overforbrug af vand gennem årtier kombineret med samme vækstøkonomis bivirkninger i form af temperaturstigninger, klimaændringer og tørke truer nu for alvor vandstanden i flere amerikanske floder og dermed selve grundlaget for væksten
Vandspejlet er faldet drastisk i Colorado River og afslører et hvidt bånd af mineralaflejringer fra tidligere tiders vandstande.

Vandspejlet er faldet drastisk i Colorado River og afslører et hvidt bånd af mineralaflejringer fra tidligere tiders vandstande.

Patrick T. Fallon

Udland
1. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det er millioner af år siden, længe før menneskets ankomst, at regnen og sneen, der faldt over Rocky Mountains, dannede den strøm af vand, som langsomt, langsomt og ved uendeligt slid på bjergmassivet formede den rende og siden dybe kløft, der i dag er kendt som Grand Canyon, et af planetens vildeste og mest spektakulære landskaber.

Strømmen fra bjergene fik et løb på over 2.300 kilometer fra udspringet i godt 3.000 meters højde i den nordlige del af det, der i dag er staten Colorado, og med retning mod sydvest til udmundingen i havet i et stort frugtbart delta lidt syd for grænsen mellem Californien og Mexico. Utrætteligt og tilsyneladende uopslideligt har dette hydrologiske kredsløb – nedbør i bjergene, strømmende flodvand, udløb i havet, fordampning fra havet, skydannelse og ny nedbør – formet landskabet og skabt betingelser for liv, herunder menneskelivet. 640.000 liter vand i sekundet angives som den vandmængde, som Colorado River har transporteret til Den Californiske Golf og derfra til Stillehavet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

"Han forventer en nervekrig mellem især Californien og Arizona om, hvem der blinker først og lægger en plan frem."

.. indsigten lader vente på sig.

Helle Bovenius, Mogens Kjær, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvis Trump bliver valgt vil han sikkert foreslå at fylde floden op med havvand, påstå at vandmanglen skyldes mexicanske immigranter eller lignende.

Og mange millioner amerikanere vil tro ham.

Rasmus Kristiansen, Helle Bovenius, Erik Tvedt, Emil Suhr Andersen, Gitte Loeyche, Erik Karlsen, Lise Lotte Rahbek og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Ingen elitepolitikere vil gøre noget ved den alarmerende ressourcekrise, som vor kapitalistiske, overforbrugende verden er blevet rodet ud i. Ingen.

Kald dem Trump, dumb og numb - it's all the same.

Det er næppe sadomasochisme, som driver værket. Det er forførelse, grådighed, frygt og uforstand.

Mikkel Jensen, Morten Jensen, Preben Bollerup Jensen, Dan Ysnæs, Carsten Munk, Jacob O, Torben Arendal, Flemming Berger, John Andersen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Peter Marckwardt, Birthe Drews, Mogens Kjær, erik pedersen, Mogens Holme og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Svært at sige, hvordan fremtidens globale vejrlig kommer til at se ud. Efter flere års tørke i bl.a. Californien står Las Vegas i ørkenstaten Nevada lige nu under vand grundet usædvanlige og heftige regnskyl. Så det kunne se ud til der bliver flere år med alt for lidt og flere år med alt for meget af både det ene og det andet, hvad vejret har at byde på.

Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Man kan ikke nulstille fortidens synder, men man kan i det mindste prøve at finde på løsninger til problemet.
Løsningen i Californien nær fremtid er - ud over en nedgang i forbruget (ca. 180 liter pr. person pr. døgn, hvor det i Danmark er ca. 105 liter) - afsaltning af havvand.

Der findes allerede flere store afsaltningsanlæg der, men kritikken går på, at de bruger store mængder energi, som produceres ved at afbrænde fossilt brændstof, hvorved det faktisk er med ti at forstærke problemet.
https://abc7news.com/california-drought-water-shortages-seawater-desalin...

Men her må man kunne udnytte, at sol og vind er store energikilder i Californien, og der findes faktisk afsaltningsanlæg, der kører på ren solenergi.

Vi ved allesammen godt, hvad det er, "som driver værket" (citat fra dig, Hanne). Men vi bliver nødt til også at se på løsninger, og det gælder ikke kun USA.

Anders Hüttel

Hvornår åbner vi sandhedsbarometeret om ferskvands tilstanden i Danmark.
Siden 1941, altså 71 år er vi blevet næsten 55% flere borgere - her!
Nu går 10% i husholdningerne, 20% i industrien og 70% til landbruget på Verdensplan.
Jeg har læst et postulat at dansk landbrug kun bruger 50%.
Af alt Verdens vand udgør ferskvand 2,5% der findes som grundvand, iskapper, sne, floder, søer, vandløb og andre vådområder.
Tidligere brugte hver dansker 200 liter ferskvand om dagen. Nu er vi nede på 101 liter om dagen. Når dansken bruger mindre bruger industrierne og landbruget så mere? Min regning stiger selv om jeg bruger 10m3 mindre på 3 år.
Ud omkring er der 1,1 milliard mennesker der kun har adgang til 5 liter vand om dagen - lige nu

Vores højt elskede og nødvendige landbrug som tjener kassen lige nu, særligt pga. inflationen betaler ikke afledningsafgift når de vander. Jeg betaler over 80,- kr for hver eneste kubikmeter.

99% af vores ferskvand er grundvand hvilket er meget unikt. Det bliver udfordret af de seneste års vejrfænomener. F.eks når der er skybrud og dobbelte skybrud skyller vandet bort og når ikke at trænge ned. Når det regner på en solskinsdag damper asfalten og kun få procent bliver til grundvand hvor det meste fordamper.

Gennesnitsvarmen i sommerhalvåret er steget, så hver eneste dråbe som kommer fra oven har en større risiko for at fordampe. Så min lomme tese er at der kommer mindre vand til vores grundvand kamre og årer.

Dertil er der i 60-70 år gentagende gange blevet sprøjtet med sprøjtegift på 2/3 af hele Danmarks areal. Hele Ærø summer af traktorer med sættevogne fyldt med giftigt korn i disse dage. Det er i alt fald ikke økologisk.

Mere en halvdelen af alle vandboringer på øen er lukkede i perioder eller permanent på grund af miljøgifte i vores ferskvand. Hvorfor fortsætter vi med at tillade at vores grundvand bliver forringet af mennesker.

Arne Albatros Olsen, Morten Jensen, Alan Frederiksen, Helle Bovenius, Dan Ysnæs, Jacob O, Torben Arendal, Erik Tvedt, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Kim Houmøller, Brian Andersen, Mogens Kjær og Inger Hørup anbefalede denne kommentar

"Mere en halvdelen af alle vandboringer på øen er lukkede i perioder eller permanent på grund af miljøgifte i vores ferskvand. Hvorfor fortsætter vi med at tillade at vores grundvand bliver forringet af mennesker."

Selv om man stoppede med at bruge miljøgifte den dag i dag, ville man finde dem i grundvandet mange år fremover.

De miljøfremmede stoffer, man finder i grundvandet i dag, er resultatet af en aktivitet, der fandt sted for 20, 30,, 40, 50 og flere år siden.

Rasmus Kristiansen, Alan Frederiksen, Helle Bovenius, Torben Arendal, John Andersen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Anders Hüttel
En hurtig oversigt over drikkevandstilstanden i Danmark:

- Der falder tilstrækkeligt regn til at det kan sive ned igennem de geologiske lag og blive til drikkevand set i forhold til det, der bliver brugt.
Tidligere var det nok at bore 5-15 meter ned efter drikkevand, som du måske husker det fra private husstandsbrønde. Nu borer man ned til drikkevandslag, som ligger 30-130 meter nede for at undgå forurening.
En drikkevandsboring koster penge. Jo førre drikkevandsboringer man kan nøjes med, jo færre penge skal man betale brøndborerne og jo færre nye rør, skal der lægges og jo færre sikringer af, at der ikke siver forurenet overfladevand ned ved siden af boringen.

- Priserne på drikkevand er delt i dels en administrativ del og en pris på vandet. Det er den administrative del, som er dyrest. Det er der, der betales for boringer, målinger af forurening, simpel vandrensning og rørføring.

Det er de geologiske lag, specielt lerlag, som beskytter drikkevandslagrene. De er ikke ens over hele verden, derfor kan man ikke umiddelbart sammenligne drikkevand i Nordafrika, hvor der heller ikke falder meget regn, eller andre kontinenter, med drikkevandet i Dk.

Du kan finde flere oplysninger her: https://mst.dk/natur-vand/vand-i-hverdagen/drikkevand/

Alan Frederiksen, Helle Bovenius, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Der er mere og mere, som taler for vi bør forberede os på uundgåelige klimaforandringer. Tiden, hvor vi kan forhindre dem er for længst forpasset. Vi skal fortsat arbejde for at stoppe udledning. Men tiden er lige så meget inde til damage control. Med de allerede udledte drivhusgasser er der indbygget uundgåelige minimum 1,5 grader+ celsius gennemsnitlig temperatur stigning og 10 til 15 meter stigning af havniveauet. 1,5 grader i gennemsnit lyder ikke af så meget. Men det er det. Og allerede nu smelter indlandsisen på Grønland og store millioner år gamle gletschere som det bl.a. ses i alperne. Og 10-15 meter stigning af havene vil sætte stort set alle kystnære byer i Danmark og resten af verden, store som små, under vand.

Vi er begyndt med at imødekomme forandringerne i den umiddelbare fremtid ved at sikre kyst og byer mod havstigninger på nogle få meter. Nok fordi det kan gøres relativt billig. Med 10-15 meter? Det kan vi vist godt glemme. Derfor bør nybyggeri befinde sig uden for farezonen for 10-15 meter havstigning. Ligesom kostbare investeringer inden for farezonen bør genovervejes og pengene måske bruges til rettidig udflytning af byggerier der vil blive ramt. Ligesom samfundet skal indstille sig på en vis økonomisk erstatning til de mennesker, hvis boliger bliver uforskyldt ramt. For at give befolkningen et valg, kan man om nogle år sætte en dato for bolighandler i farezonen, hvorefter det efter den dato ikke længere kan anses for uforskyldt at ens bolig kommer til at stå under vand for fremtiden. I dag handles boliger ved vandet til stærkt overvurderede priser alene grundet deres beliggenhed ved vandet. Der kan således være adskillige millioner kr. til forskel af to ellers ens bygninger alene grundet beliggenhed. Og denne herlighedsværdi er samfundet uvedkommende i et erstatnings øjemed.

Rasmus Kristiansen, Arne Albatros Olsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Men selvfølgelig. Nu skal vi jo ikke overdrive vel. Det skulle vi jo hverken i 1970, 1980, 1990, 2000, 2010 eller 2020. Så hvorfor dog nu.

Det går jo fint, når man kikker ud af vinduet. Så ingen grund til overilede beslutninger. Borgerlig ordentlighed og anstændighed skal nok varetage situationen med rettidig omhu.

Eller er der?

Rasmus Kristiansen, Arne Albatros Olsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

@Lise Lotte Rahbek
Der er så noget du ikke ved om Ærø. For vandlagene ligger i årer. Dvs. det ikke i magasiner. Grundvandet ligger højt på Ærø endda nogle gange 5 meter under gaden. De fleste boringer er allerhøjest er 25 meter dybe på Ærø.
Dvs. at gift kan trænge ned på 2-10 år de fleste steder på Øen.
Vi ved at de lukkede boringer ikke er fortidens med nutidens landmænds skyld.

Carsten Munk, Alan Frederiksen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Eva Schwanenflügel -31. juli, 2022 - 23:52.

"Hvis Trump bliver valgt vil han sikkert foreslå at fylde floden op med havvand..."

Selv om Trump har lutter inaktive stoffer i hovedet tror jeg at end ikke han ville foreslå sådan en løsning.
Floden har, som Jørgen Steen Nielsen nævner, udspring i 3 km's højde, og det er voldsomme mængder vand der skal til at fylde den op.

Man kan selvfølgelig aldrig vide....

Torben Siersbæk

@Hanne Utoft - 01. august, 2022 - 07:56.

"Ingen elitepolitikere vil gøre noget ved den alarmerende ressourcekrise"....

Hvem er "elitepolitikere" og hvem er ikke?

"Det er næppe sadomasochisme, som driver værket. Det er forførelse, grådighed, frygt og uforstand."

Nåeh... Ikke andet? Så er problemet jo let klaret, eller...?

Med andre ord: hvad kan man bruge din kommentar til?

Blive klogere?

Jørgen Ellegård Frederiksen

Og imens fortsætter vi herhjemme ufortrødent med et skylle vores toiletter ud med rent drikkevand ...

Torben Arendal, Rasmus Kristiansen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Anders Hüttel.
Du har ret i, at jeg ikke ved en dyt om Ærø.
Jeg var ikke klar over, det var Ærøs drikkevand, du ønskede et sandhedsbarometerstand af . Jeg finder selv ud --->

Eva Schwanenflügel og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben Siersbæk

Det er ligemeget med logik eller videnskab i Trumps tilfælde.

Jeg kan lige høre det for mig:

"We've got millions and millions of gallons of water ready to use..
Just like I got millions and millions more votes in the election that was stolen.."

Rasmus Kristiansen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

"De fleste boringer er allerhøjest er 25 meter dybe på Ærø."

Hvis vandboringerne på Ærø var meget dybere, ville der trænge saltvand ind. Det skyldes, at grundvandet under havet selvfølgelig afspejler vandet i havet, og da saltvand har større densitet end ferskvand, vil der trænge salt grundvand ind under det ferske grundvand.
Hvis Ærø nu var en kæmpestor ø, ville problemerne ikke være så store midt på øen.

Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Og som kransekagen af den amerikanske drøm ligger Las Vegas dovent i ørkenheden, og trodser enhver logik om sund fornuft og ressource forvaltning.

Men det ligger i hele stedets dna, som handler om den store gevinst, og legen med tilfældighedernes mulige mirakel, og hele den store spænding, som bygges op inden at , det sker, hvis det sker.

Hvilket igen giver mig anledning til lige at henlede opmærksomheden på en musikalsk nyfortolkning af den gamle nummer " Viva Las Vega", som i sin tid blev indspillet af Elvis og sidenhen ZZ Top.

Her som et indslag fra filmen "Army of the Death".

https://www.youtube.com/watch?v=eC3DC04UILk

Arne Albatros Olsen

Og som de synger i nummeret, " All you need is a strong heart and nerves of steel".

Jo, det behøver vi så absolut i fremtiden

Arne Albatros Olsen

Og i skal da heller ikke slippe for den ældre version af ZZ Top , hvor alle klichéerne i den grad luftes rent visuelt. Elvis er skam osse med.

https://www.youtube.com/watch?v=gOoKzw3JSCM

Det er efterfølgende spørgsmål er spørgsmål er selvfølgeligt, hvorvidt fremtiden for længst er spillet væk.