Italien
Læsetid: 6 min.

Draghi og hans regering hænger i en tynd tråd

Italiens premierminister, Mario Draghi, melder sig alligevel klar til at fortsætte som regeringschef, men hans forsøg på at banke koalitionspartierne på plads giver bagslag. Regeringen er nær kollaps, da tre partier ikke vil udtrykke tillid til Draghi, og et nyvalg fremstår stadig mere uundgåeligt
Italiens premierminister Mario Draghi indgav i sidste uge sin afskedsbegæring efter et oprør mod ham fra et af regeringens partier. Men i går talte han i parlamentet med budskabet om, at han godt kan overtales til at fortsætte, hvis de øvrige regeringspartier opfylder en række betingelser. 

Italiens premierminister Mario Draghi indgav i sidste uge sin afskedsbegæring efter et oprør mod ham fra et af regeringens partier. Men i går talte han i parlamentet med budskabet om, at han godt kan overtales til at fortsætte, hvis de øvrige regeringspartier opfylder en række betingelser. 

GUGLIELMO MANGIAPANE

Udland
21. juli 2022

Sidste: Ifølge italienske medier vil Draghi træde tilbage torsdag formiddag

Mario Draghis dage som Italiens premierminister er talte. Efter 17 måneder på posten vil han ifølge det italienske nyhedsbureau Ansa annoncere sin afsked torsdag formiddag. Det vil ske i forbindelse med en debat i parlamentet, der starter klokken 9. Herefter vil han aflægge visit hos præsident Sergio Mattarella og officielt indgive sin afskedsbegæring.

Det sker efter tre partier i Draghis nationale samlingsregering – Femstjernebevægelsen, Lega og Forza Italia – onsdag aften nægtede at stemme ved en tillidsafstemning om at beholde ham som regeringschef.

Konsekvensen kan meget vel være, at præsident Mattarella vælger at udskrive valg.

Ifølge italienske medier vil et efterårsvalg sandsynligvis finde sted mellem den 25. september og den 22. september.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jes Enevoldsen

Der skulle under alle omstændigheder være valg i Italien i løbet af 6-8 måneder (talt fra den nu sandsynlige dato i slutningen af september. ) Om september eller næste forår skulle være den mindst "kritiske" periode er selvfølgelig umuligt at gætte på.
Dog er det næsten helt sikkert, at resultatet ville blive det samme: Italiens Brødre, Lega og Berlusconis Forza Italia omkring 44%. ; Partito Democratico og Femstjernebevæglesen omkring 33% og måske 5% til en centrumskoalition. Hvis Berlusoni ikke får kolde fødder bliver Meloni fra Italiens Brødre Italiens næste statsminister. Både Meloni og Berlusconi har støttet Draghis våbenleverancer til Ukraine og også Lega, men mindre overbevist. At mene at det skulle være en mere Putin-venlig regering er vist for tidligt at konkludere.
Draghi bliver fremstillet som en ikke-politisk redningsmand, men Femstjernebevægelsen har sagt stop fordi de ikke kunne komme igennem med nogle forslag som skulle tage hånd om den stigende fattigdom i landet og en mere grøn politik. Draghi hører til på højrefløjen (neo-liberalist), som han viste da Grækenland var ved at gå op i limningen. De sidste år, hvor gældsætning tilsyneladende er blevet legitimt , har han så væretmere pragmatisk. Han har, som forventet, udtrykt sig grønt ved festlige lejligheder, men hans minister for energi-området har været mere sort end grøn (mod EUs stop for fossil-biler i 2035, klar, men lidt skjult, tilhænger af atomkraft mm.) Det grønne fylder meget lidt i den italienske debat og Draghi-regeringen har ikke gjort noget særligt for at forberede befolkningen på, at der skal nye boller på suppen, hvis landet ikke skal ende som en ørken. - Det er ikke sjovt at se frem tll en Meloni-ledet regering, men hele hysteriet omkring Draghis afgang virker stærkt overdrevet.