Analyse
Læsetid: 4 min.

ECB træder hårdere på bremsen end forventet i historisk rentebeslutning

Midt under en italiensk politisk tordensky og høje inflationstal i Europa besluttede ECB-chef Christine Lagarde torsdag at stramme pengepolitikken mere end forventet. Renten hæves med 0,5 procentpoint, og et nyt værktøj, som skal holde italienske renter nede, har stramme krav til landet
På et pressemøde annoncerede chefen for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, at centralbanken hæver renteniveauet i eurozonen med 0,5 procentpoint.

På et pressemøde annoncerede chefen for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, at centralbanken hæver renteniveauet i eurozonen med 0,5 procentpoint.

Daniel Roland/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
22. juli 2022

Hvis målet var at skabe en overraskelse, så lykkedes missionen, da Christine Lagarde, chefen for Den Europæiske Centralbank, torsdag indtog talerstolen i Frankfurt. Centralbankens bestyrelse valgte at trække hårdere i håndbremsen end forventet og hævede således renteniveauet i eurozonen med 0,5 procentpoint. Mange havde forventet et rentehop på kun 0,25 procentpoint. Den danske Nationalbank besluttede omgående at følge ECB’s beslutning og hævede renten med 0,5 procentpoint. Beslutningen er ikke et chok, men en anelse skarpere end forventet.

»Styrelsesrådet vurderede, at det er hensigtsmæssigt at tage et større første skridt i retning af normalisering af styringsrenten, end det blev signaleret på det foregående møde,« lyder det fra ECB i en pressemeddelelse. Ved at hæve renten gøres det dyrere at låne penge, og det bliver mere attraktivt at spare op. Det skal lægge en dæmper på den omfattende inflation i Europa.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

I betragtning af, at renten fortsat er 0% og inflationen 8% virker det ærlig talt ikke særlig drastisk. Hvis nogen for 20 år siden havde spået, at vi ville få 0-rente, havde alle grinet af dem. Så vi er altså bare langsomt på vej tilbage til lidt mere normale tilstande.