KLIMA
Læsetid: 3 min.

EU advarer: Kornproduktionen er ramt af tørken, der kan fortsætte i månedsvis

Mens brande hærger Sydeuropa, og England har passeret 40 grader, advarer EU-Kommissionen om alvorlig tørke med konsekvenser for fødevareproduktionen i dele af Europa
Efter mange måneder, hvor det stort set ikke har regnet i det nordlige Italien, er vandstanden i floden Po kritisk lav. Her ses en mole, som på grund af den lave vandstand nu ligger på bunden af floden.

Efter mange måneder, hvor det stort set ikke har regnet i det nordlige Italien, er vandstanden i floden Po kritisk lav. Her ses en mole, som på grund af den lave vandstand nu ligger på bunden af floden.

Abaca/Ritzau Scanpix

Udland
20. juli 2022

Når temperaturerne stiger til hedebølgeniveau, er der brug for mere vand, meget mere vand. Til at dæmpe tørsten, slukke skovbrandene, vande afgrøderne, drive og afkøle kraftværkerne. Men stigningen i temperaturer – Storbritannien passerede tirsdag 40 grader – er desværre ledsaget af fald i nedbør og vandressourcer. Store dele af Europa lider nu under både varme og tørke, og EU-Kommissionen advarer om, at fortsat tørke kan ramme både landbrugsproduktionen og energiforsyningen.

»Den alvorlige tørke, der har påvirket mange regioner i Europa siden årets begyndelse, fortsætter med at brede sig og blive værre,« skriver EU-Kommissionen i sin nye status over tørkesituationen, Drought in Europe – July 2022.

Rapporten bruger ordet »chokerende« om den andel af Europa, der i øjeblikket er omfattet af tørkeadvarsler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Naja Abelsen

Det er bare dybt sørgeligt at læse disse klimaartikler denne sommer, disse dage!
Og passende i heden!

Rasmus Kristiansen, Lars Jørgensen, Alan Frederiksen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Det er måske blot fantasteri at man vil tage fat på de globale opgaver for alvor, men hvis man en gang gør det , hvordan da? Det jeg lige kan tænke mig er et eller andet sanktionsregimente, noget der minder om det mange nu prøver mod Rusland. Jas, hvad kunne det ellers være? Det ville da så hurtigt gå op i en situatio med gensidige sanktioer og modsanktioner. Som "Hvis ikke I gør A så stopper vi madeksporten. Eller energieksporten. Modsvar fra de andre "gør B. ellers..."

Anders Bentsen

Jan Henrik Wegener, jeg tror ikke vi er eninge om årsagen til at Danmark eksporterer mad. I min optik er det fordi at vi traditionelt set er et landbrugsland og fiskeri land der kunne brødføde vores egen befolkning med de midler vi havde afsat til det. Efterhånden som industrialiseringen gjorde at bønderne og fiskerne kunne producere mere end vi selv kunne spise, og det startede en eksport blot for at tjene flere penge, IKKE for at hjælpe befolkningstallet i andre til at vokse.
I dag kunne vi sagtens tjene mere end i dag ved at bruge vores landbrugsjord på andre ting, og fiskeriet trænger til at holde en pause inden hele økosystemet er ødelagt. Og det er fandens tæt på at økosystemet i Østersøen er ødelagt af overfiskeri af ganske få storfiskere der tømmer havene med kæmpe trawl.
Det eneste rigtige vil være at stoppe fiskerne og landmændene, for de gør det ikke af sig selv!
Alle lande bør have en langt større grad af selvforsyning, ved du f.eks. at hvis du spiser 500g asparges fra sydamerika, så udleder de ca. 3kg CO2.
Jeg bemærkede i øvrigt at Nyhederne også har omtalt hvordan man i Singapore vil satse på kød og mel lavet i reaktorer i fremtiden. Det er opfundet men er pt ikke konkurrencedygtigt.

Jan Henrik Wegener

Anders Berntsen:
Den uenighed du mener der er mellem os, hvor kommer den til udtryk?
Hvis dit synspunkt bunder i en opfattelse af at Danmark for industrialiseringen før det 19. Århundrede, var selvforsynende med landbrugsprodukter og fisk, men heller ikke mere, mener jeg du tager fejl.
Dermed ikke sagt at transport ikke betyder miljøproblemer, men jeg er ikke overbevist om selvforsyning som universal løsning.
Det er vel tit at de enkle "fix"af problemerne ikke løser alt alligevel.
Jeg har da dels under studier dels på egen hånd, set eksport omtalt fra begyndelsen af hvad vi kan kalde historisk tid I Danmark.
Udveksling af produkter går meget langt tilbage.

Anders Bentsen

Nu skrev jeg ikke at vi alle skulle være selvforsynende, jeg skrev vi skulle have større GRAD af selvforsyning.
Jeg synes jeg læser mellem linierne, at du mener at vi eksporterer mad fordi der er nogen der sulter, og vi derfor er nogle flinke mennesker i Danmark , der vælger at sælge mad for at hjælpe dem. Det gør vi generelt ikke. Vi gør det for at tjene profit på det vi er gode til. Det er den uenighed jeg taler om.
Jeg ved ikke om vi eksporterede mad i gamle dage før industrialiseringen, men det jeg siger er, at vi de sidste 40-50år har brugt 60% af vores landbrugsjord på eksport formål, men landbruget tjener i meget rundetal 5% af det danske BNP, hvilket er et elendigt udbytte for at afsætte så store områder til glæde for andre lande (i øjeblikket primært Kina og England). Samtidigt ødelægger vi vores vandmiljø ved at udlede alt det gylle på vores marker og videre ud i havet.
Hvis vi stoppede fiskeri erhvervet i en årrække indtil bestandene var 1000% større, så kunne vi tale om at genoptage eksporten. Danmarks rigeste fisker er god for over 10mia kr. tjent på overfiskeri, hvad glæde har resten af Danmark af gridske fiskere? Om kort tid skal vi IGEN til at betale ophugningsstøtte og understøttelse til fiskere der ikke kan klare sig pga gridske elementer iblandt dem.

Jan Henrik Wegener

Det kan være en fordel at læse det der står på linjerne, og så være mere forsigtig med det man tror man kan læse mellem dem.
Jeg tror ikke i almindelighed at man sælger for at være flinke.
Men hvis en fødevareeksåortørfalder ud vil det da lægge pres på forbrugerne uanset hvilke grunde der måtte være.