Energipolitik
Læsetid: 11 min.

Europas hus er utæt: Vi fyrer for gråspurvene – og Putin

Europas bygninger sluger hele 40 procent af vores energiforbrug. Nu vil EU-Kommissionen reagere på den akutte energikrise, men på længere sigt står vi foran enorme udfordringer i boligsektoren. Omvendt kan krisen være en større chance end 1970’ernes oliekrise
I dag renoveres knap én procent af bygningsmassen i Europa om året.

I dag renoveres knap én procent af bygningsmassen i Europa om året.

Erik Refner

Udland
20. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Verden oplever netop nu historiens første egentlige globale energikrise. Og som Det Internationale Energiagentur har advaret om i månedsvis, er situationen særligt farlig i Europa, der er epicentret for turbulenserne på energimarkederne. Jeg er specielt bekymret for de måneder, der står foran os.«

Fatih Birol, leder af energiagenturet, IEA, lagde ikke fingrene imellem, da han mandag kom med et opråb til de europæiske ledere: Vi sagde det allerede til jer lige efter det russiske overfald på Ukraine – vi skal spare langt mere på energien og især gassen.

At IEA kommer med sit opråb netop nu, hænger selvsagt sammen med den – formentlig – akutte energikrise, hvis Putin fortsat drosler ned eller helt lukker for hanen med gas til Europa. Men opråbet hænger også sammen med det større billede i et Europa, der hærges af hedebølger og brande, mens vi fortsat fyrer masser af fossil energi af for gråspurvene i vores boliger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jacob Nielsen

Verden mangler ikke energi. Vi har blot været grådige, og villet have det billigst muligt, uanset at vi nu står med håret i postkassen. Og det var ikke andet end et par år tilbage, at især venstrefløjen var dybt forarget over at Danmark først ville slukke for Nordsøolien i 2050. Og det er altså lige om lidt.

Eller sagt med andre ord: det eneste vi lærer af historien, er at vi intet lærer af den.

Engang var der et slogan der lød;, “aldrig mere en 9. april”, men vi står inøjagtig i samme situation idag, det var bare d. 24. februar, som dèn her gang, ramte os som en boomerang.

Alvin Jensen

Og det bliver meget være når vi også ser på hvad det kraver at bygge husene. Og Jacob, hade man fra starten af lyttet til den grønne venstrefløj ville vi ikke have de problemer nu. Så ville vi have haft rigeligt med grøn energi og kunde faktisk fråse med det.

Thomas Tanghus, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Jeppe Lyngsø Bundgaard og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Jeg bor til leje i et hus på Ærø.
Det første år brugte jeg 22.000 bare på olie.
2018 var det 16.000 kr.
2019 blev jeg opsagt så jeg slukkede for fyret og brugte 10.000 på polsk brænde.
2020 igen polsk brænde ca. 8.400 kr.
2021 blev jeg syg og brugte 6.300 på estisk brænde.
Ved hvert eneste hus i nabobyen Tranderup står der opstablet brænde i indkørslen.
Økonomierne er små, meget små, urimeligt lille på sygedagpenge.
Min udlejer har snakket om en varmepunpe i to år, men siden jeg kunne tillade mig at blive syg, har der været stille på den front.
Energien til at bo i et hus på Ærø er helt i bund når plæneklipperen er også itu. Gråspurvene har det fortrineligt. De føder unger under mit tag.
Min udlejeres hus er hulmursisoleret og der er plexiglas skruet på alle vinduer. Det kræver to mennesker at sætte op og tage ned. Så de sidder der konstant.

Når man har haft blodprop i hjernen er problemløsning en udfordring. Planlægning, nedsat hukommelse, dømmekraft, evaluering er alle fjerne udfordringer. Vi lader til at bagatelliserer det meste i vores urealistiske liv. For jeg kan slet ikke sætte mål, i denne tid, hvor alt flyder sammen.

Jeg har en tid ved lægen i overmorgen.

Erik Pedersen, Lillian Larsen, Jens Christensen, Jens Thaarup Nyberg, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Alan Frederiksen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Anders Bentsen

Taget i betragtning hvor vigtigt clean energy er i disse år, så er det påfaldende så svært små aktører har ved at slå igennem med deres nye former for energiproduktion - af forskellige årsager.. Jeg kan nævne E-cat der efter sigende er klar til produktion, men ikke kan sælge ordrer for 100mwh pga dårlig prisstruktur. Eller Zpower der vidst blot mangler producenter, så er de klar til at lave CO2 fri energi. Men der er jo stadig en risiko for at de ikke kan holde hvad de lover, men de små har det rigtig svært.
Men regeringen gør også påfaldende lidt for at tilpasse lovgivningen til klimaløsningerne. F.eks. er det en kæmpe fiasko at foreninger og kommuner mv. SKAL sælge produceret strøm til elnettet generelt, hvorefter de kan købe det tilbage ved først at betale 100% for tab i ledning og 100% i profit og så 500% i afgift til staten.. Faktisk er renewable energy et stort plus hvis det benyttes rigtigt.
En landmølle på 1mwh koster ca. 8mio kr. og producerer i snit 300kwh 24timer i døgnet. Hvis en by eller et boligområde med 500 boliger køber en mølle koster det hver husstand 16000kr. men tager de en finansiering til 3% over 20 år., skal hver husstand betale ca. 110kr per måned. For de 110kr. ville ejerne af mølle lauget hver kunne få ca. 15kwh per dag eller de ville spare ca. 450kwh x 2kr. eller 900kr. ved at binde sig til at betale 110kr.. Sådan burde det være, men i Danmark går regeringen KUN ind for klima tiltag hvis de kan beskatte det.
Tror du ikke dit boligområde ville have interesse i en vindmølle hvis alle beboere kunne spare 10000kr per år.?
Vi mangler bedre lovgivning tak!

John Jørgensen

Alvin; Hvad mener du omkring kravene til at bygge? Er det for nemt eller for svært at opfylde kravene?

Omstilling til mindre energiforbrug er skudt igang med Ukraine-krigen. EU knokler på med de midler der er i 'fællesskabet'. Desværre skal alle beslutninger accepteres af medlemslandende på kryds og tværs af holdninger og behov. Oftest er behovene opgjort i euro og ikke andet.
Gad vide hvor meget en nedlæggelse af landbrugsstøtten kunne dække? Mig bekendt er den støtte lig med cirka halvdelen af EU's budget og har ikke løst landbrugets problemer.

Holger Skjerning

Ikke helt rigtigt, at vi sviner med energien!
Alle vore boliger, bygget siden ca. 1980 er kraftigt isoleret, mange langt mere end objektivt nødvendigt.
Næsten alle biler og tog kører langt mere effektivt end for 20-30 år siden. Mange flere elbiler. Motorer i industrien og hjemmene er udskiftet med mere effektive. Der er monteret mange tusind flere varmepumper, der udnytter energien ca. 4 gange bedre end elvarme.
Næsten alle glødelamper og nu også "sparelamper" er udskiftet med LED-lamper, der er ca. 5 gange mere effektive.
Men næsten alt kan gøres endnu bedre, men det tager tid, og det bliver sværere og sværere at finde steder, hvor energi går til spilde!!
Det værste er, at vore politikere er de tungeste at danse med! - De vil stadig bygge vindmøller og solceller, selv om alle ved, at de ikke leverer stabil el til vores moderne samfund. De bygger på luftkasteller, som før eller siden afsløres, når "den grønne boble" eksploderer!