Serbien i EU
Læsetid: 9 min.

EU’s integration af Serbien har indtil Ukrainekrigen været præget af »amatørfejl« og dårlig branding

Det går langsomt med at få Serbien med i EU. Landet har taget et demokratisk dyk, og EU’s kritik heraf har været til at overse. Men det, der ligner en gensidig tilfredshed med stilstanden, ophører med Ukrainekrigen
Særligt Tysklands kansler, Olaf Scholz (tv.), er begyndt at tale for en hurtigere integration af Vestbalkan i EU. I juni var han på besøg i Beograd, hvor han blandt andet mødtes med Serbiens præsident Aleksandar Vučić (th.)

Særligt Tysklands kansler, Olaf Scholz (tv.), er begyndt at tale for en hurtigere integration af Vestbalkan i EU. I juni var han på besøg i Beograd, hvor han blandt andet mødtes med Serbiens præsident Aleksandar Vučić (th.)

Milos Miskov/Ritzau Scanpix

Udland
25. juli 2022

På vejen Makedonska, der udspringer fra Trg Republike – Republikkens Plads i centrum af Beograd – er der hængt adskillige EU-flag op side om side med serbiske. De hænger der ikke normalt, men i dag blafrer de i vinden fra hver eneste lygtepæl her og til lufthavnen 17 kilometer herfra.

Det er, fordi formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, kommer til byen, forklarer redaktør Nikola Burazer fra webmediet European Western Balkans (EWB), der holder til nær Trg Republike. Men selv om der er besøg fra den europæiske spids, er det et andet europæisk event, der fylder mest i byen.

»Der er Final Four-stævne i basketball i de her dage. Folk ved næppe, at det er på grund af Charles Michels besøg, at der pludselig er flag oppe,« siger Burazer fra en kontorstol i mediets redaktørkontor. Ved siden af ham sidder chefredaktør Nemanja Štiplija, og bag de to redaktører står – formentligt mere permanent end i gadens lygtepæle – to store flag, et europæisk og et serbisk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Emil Høj & Magne Kaae

En grundig gennemgang af forholdet imellem EU & Serbien.

Det er helt fint, at EU gør sit for at bevare freden i det gamle Jugoslavien,
og vel især i Bosnien, selvom det betyder, at Aleksandar Vučić bliver
siddende på magten.

Det allermest opmuntrende i artiklen er oplysningen om, at flertallet af
serbere ifølge den seneste meningsmåling er imod EU medlemsskab.

Gid dog Serbien ville trække deres optagelsesansøgning tilbage -
så kan de derefter alliere sig med russerne, kineserne eller hvem Dælen,
de måtte ønske - de skulle aldrig høre et ondt ord fra mig, bare jeg slipper
for at komme i Union med den flok lede folkemordere -
og så sparer vi endda penge oven i hatten, hvis ellers serberne
kunne få taget sig sammen til at trække ansøgningen.

Peter Beck-Lauritzen

Heldigt at 28 artikler endnu ikke er åbnede! Reducer samhandel og investeringer tilsvarende Kinas og Ruslands. Så bliver der lang vej til at køre i Mercedes.
Hvordan bruges EU's investeringer, siver de til Vucic's kammerater? - som det sker i Ungarn! En "havkat"/Ungarn i "hyttefadet"/EU er nok!

gorm petersen

Da dæmoniseringen af serberne startede, på trods af at det var Kroatien og Slovenien, der begyndte krigen, var det en udbredt opfattelse hos DR1 Orientering, at det var for at provokere russerne.
Men den alkoholiserede Jeltsin lod sig ikke provokere.

Torben Lindegaard

@gorm petersen 25. juli, 2022 - 15:32

.... på trods af at det var Kroatien og Slovenien, der begyndte krigen ....
citat fra læserbrev

Sikke dog noget ævl.