Baggrund
Læsetid: 5 min.

EU’s store solidaritetstest: Skær gasforbruget ned med 15 procent

Alle EU-lande skal reducere deres gasforbrug med mindst 15 procent hen over vinteren, lyder det i en nødplan fra EU-Kommissionen. Den lægger op til, at vi europæere erkender vores gensidige afhængighed – og accepterer en centralisering af energipolitikken
Ursula von der Leyen, EU-Kommissionsformand, fremlagde onsdag en nødplan for EU-landenes gasforbrug hen over vinteren.

Ursula von der Leyen, EU-Kommissionsformand, fremlagde onsdag en nødplan for EU-landenes gasforbrug hen over vinteren.

John Thys/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
21. juli 2022

»Rusland afpresser os. Putin bruger energiforsyningen som våben.«

EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen lagde ikke fingrene imellem, da hun og tre øvrige spidser i EU-Kommissionen onsdag i Bruxelles fremlagde pakken Save Gas for a Safe Winter.

»Alle borgere, alle forretninger, alle offentlige institutioner kan bidrage til at reducere forbruget,« lød hendes budskab her midt i den europæiske hedebølge.

Fra næstformanden i EU-Kommissionen, Frans Timmermans, lød der lignende toner:

»Vi står i en politisk skabt krise, hvor Putins mål er at svække og splitte os. Derfor er det nødvendigt, at vi reagerer i fællesskab nu. (…) Vi må forberede os på worst case: at forsyningen af russisk gas lukkes helt.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steen Ole Rasmussen

Så længe Lindners ultimatum, kravet om at der der skal være fri hastighed på de tyske motorveje, står ved magt, kan man vel ikke tale om nogen som helst form for rimelig solidaritet på EU-plan! (bare en enkelt lille detalje)

FDP identificerer den personlige frihed med retten til at købe den største fossilbrænder, som individet har råd til, og pisse ud af Die Autobahn i det tempo som anskaffelsen kan nå op på.

Et af de argumenter, der har været fremme i den tyske debat omkring hastighedsbegrænsninger, har gået på, at der ikke var nye vejskilte nok til at bringe budskabet ud til bilisterne. Meget tysk og ekstremt lavpandet.

I den mere højpandede tyske debat finder man Jürgen Habermas, der tilsyneladende står last og brast med kansleren fra SPD, der minder meget om forgængeren, Merkel. Han skrev vist speciale om den mere herredømmefri diskurs og den store forkromede livsverden som overdommer i livets mange spørgsmål, også kaldet konsensus, fred og kærlighed. Det er i det hele taget fuldstændigt indiskutabelt nogle meget smukke tanker, præcist i forlængelse af fortællingen om demokrati, globalisering, oplysning, fornuftens overherredømme, flertallets nænsomme haven ret, magt, godhed, skønhed, sandhed osv. på sin side, hvorfor alt flasker sig uden strid og kævl.

Havelågen har så glemt, at ukrainerne ikke rigtigt kan bruge den tyske langmodighed, wandel durch handel, henvisninger til a-bomben som argument for ikke at forhindre Putin i at lukke for gassen, altså hensynet til de aller mest kortsigtede og egoistiske økonomiske interesser, der har bestemt ikke bare i tyskland men i hele EU, siden krigen brød ud i Ukraine i 2014.

Fordi tyskerne har suget russisk gas til sig og bygget og bygget sin afhængighed af selv samme forsyninger op siden krigen brød ud, skal hele EU nu være solidarisk med det gigantiske svineri med ressourcer, som Lindner og Tyskland står for!

Kære venner, det er Tyskland, der kører med klatten. Ikke at vi er ret meget bedre her hos os eller så mange andre steder, men kunne de nu ikke en gang for alle se og humme sig lidt der nede. Verdens 4. største økonomi med sølle ca. 90 millioner borgere burde virkeligt kunne sætte sit stinkende forbrug lidt ned. Det kunne vi andre også.

Hedebølge = galoperende global opvarmning, fødevarekrise (bl.a. funderet i ekstravagant forbrug af kød, svin, der fx æder 5 gange mere menneskemad, end de potentielt udgør for mennesker osv.), udsigt til folkevandringer der får det arabiske forår til at ligne en ferietur i en situtation, hvor Europa skal lære sig selv at fortsætte med at elske 8 millioner ukrainske flygtninge.

kjeld jensen, Søren Kramer, Steen K Petersen, Ervin Lazar, Holger Nielsen, Alvin Jensen, Peter Ravn-Olesen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Hvis vi kan være solidariske om at spare 15% på gasforbruget, så kan vi vel også være solidariske og udligne den økonomiske ulighed mellem de rige og de fattige i EU. En mindsteløn på 25.000 kr. og ordentlige pensioner til alle, samt en tidlig tilbagetrækning for alle, og ikke kun de rige, kunne da være en start.

Leif Drud, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Inge Lehmann, fin egenfeldt, Ervin Lazar, Holger Nielsen, Alvin Jensen, Christel Gruner-Olesen, David Zennaro, Kim Houmøller og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Jeg kan ikke undgå , at bide mærke i at ordet "SAFE" figurerer 2 gange i overskriften.

Tryghedsgarantier er et absolut must i politisk.

Men hele fortællingen om , hvordan Europa ,EU i det hele taget er havnet i denne meget utrygge og meget destabiliserende situation, er helt gemt af vejen.

Var det måske fordi, at et selvovervurderet og selvfed EU i den grad fuldstændig har fejlvurderet sanktionerne overfor Rusland, hvor man satte signalværdien over alt andet i forhold til , hvad sanktionerne faktisk indebærer for EU.

Det er meget muligt at Rusland er kravlet op i et meget højt træ, og ikke kan komme ned igen, men helt det samme kan siges om EU og sanktionspolitikken.

Amerikanerne er fuldstændig ligeglade. Et svækket Rusland , som også indebærer et svækket EU er jo lidt af en ønske situation for dem.

Jan S. Jensen, Lars Løfgren, Carsten Munk og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Nord Stream 1 er genåbnet som aftalt d. 21. juli 2022. Køre igen på 40% som før nedlukningen. Om den igen kommer op på fuld kapacitet igen må vise sig.

Alene Ursula von Leyens indgangsreprlik “Rusland afpresser os” er en decideret tåbelig indledning på, hvad der burde være en seriøs artikel.
Rusland har reageret og efter reparation af Nordstream 2 har de gudhjælpe mig genoptaget gasleverancerne til Europa, der har implementeret, jeg ved ikke hvor mange sanktioner mod Rusland.
Enhver må kunne se, at der er et ganske assymetrisk forhold mellem parterne.
Og den tåbelige von Leyen og den ikke mindre tåbelige danske regering har klappet hælene sammen og jawohl!
Det er i den grad på tide, at offentligheden præsenteres for nøgterne oplysninger om krigen. Hvor længe skal vi vente? Til Rusland har besejret den US- og NATO støttede Zelenskyy klart fascistiske kupregering?

I mit indlæg skulle der ha stået Nordstream 1.

Emil Davidsen

Gasleverancen er et to-ægget sværd.
EU (primært Tyskland+Italien) er afhængige af den for at opretholde nuværende økonomi og Putlers Rusland er afhængige af de penge EU sender retur for gassen. Putler prøver at ramme balancen imellem hvor meget han "slå igen" op imod hvad Russiske økonomi selv kan holde til. Han brugte ca. 8år på at forberede sig på denne krig, så, ligesom invasionen ind i Ukraine så kommer han også her til at starte lidt foran på point her.
I forhold til at omlægge forsyning til Indien/Kina så har Putler samme problem som EU har i forhold til amerikansk LNG. Manglende infrastruktur der tager tid at bygge.
At alt dette spiller ind i visse amerikaners hånd/verdensopfattelse er udelukkende Putlers fortjenst. NATO's bedste rekrutterings agent.

Jens Thaarup Nyberg

@Steen Ole Rasmussen

Jeg tror, du glemte bioethanolen vi putter i benzinen - er det ti %, her, og nu 15% i usa..

Og så, Tyskland er en af vores største samhandelspartnere; vi bliver fattige sammen.

Inge Lehmann

Emil Davidsen du glemmer som de fleste Frankrig.

De plejer at bruge det tyske elnet og deres egen vandkraft til at balancere deres elnet.

Deres akraftværker er nede pga kritisk fejl, der også skal kontrolleres i de andre værker, der bruger samme komponent. Reparationen regnes først færdig til næste år.

Og man kan vist påstå vandet er fordampet.

Så Frankrig har brug for al den gas det kan trække, hvilket er medansvarlig for de høje priser vi ser.

Personlig tror jeg Putin har forregnet sig.

Gazpromdøtre har opkøbt flere gaslagre i EU, som de undlod at fylde op som normalt sidste år.

Putin slap afsted med annektionen af Krim i 2014, uden der skete det store.

Så hvorfor skulle han ikke slippe afsted med Ukraine, når han havde den ekstra forsikring, at have EUs energiforsyning ved nosserne.

Han har forvekslet højere tærskel for villighed, til at undgå krig og økonomisk omkostning, som svaghed.

Nu har han skubbet Sverige og Finland i NATOs arme og skubbet den grønne omstilling i EU igang, som fører til en hurtigere uafhængighed fra Rusland.

Ligeledes er Rusland udsat for skrappe sanktioner. De bider især på teknologiområdet, der er vigtigt for de russiske våben.

Derudover kommerThyrafeltet igang igen til næste år, akraftværkerne i Frankrig formodes repareret, gasrørledningen fra Norge til Polen forventes færdig, vi har tilsluttet mere VE og forhåbentlig lykkes det endelig for Olkiluoto, at komme på nettet.

Dvs vi skal egentlig bare overstå vinteren og det burde kunne lykkes.

Jeg vil mene Putin har skudt sig selv i foden.

Ole Olesen, Inger Pedersen og Emil Davidsen anbefalede denne kommentar
Steen Ole Rasmussen

Hej Jens Thorup
Jeg tror ikke, at vi bliver fattigere af at prøjserne reducerer deres ekstravagante overforbrug af sprit, uanset om det kommer fra den latinamerikanske jungle, 250 millioner år gamle øgler eller afgassede selvdøde svin. Det hele fiser ud i atmosfæren, og ender som varme under den pande, som selvfedmen steger i. Der er intet solidarisk i det, uanset hvordan man vender og drejer det, og spørgsmålet, om hvad fattigdommen egentlig består i sådan rent mentalt set, kan hverken havelågen (her i Odense havde vi en marxist, der gik under navnet Døør, og i den forbindelse kom Jürgen til at hedde havelågen) eller Lindner afklare på tysk, uden at det kommer til at se slemt ud i det helt store regnskab, Holbergsk absurd teater gange mange, osv.

jens christian jacobsen

I al stilfærdighed: Den russiske del af dansk gasforbrug udgør ca 4%. Resten kommer fra mange andre kilder. Den russiske del af Tysklands gasforbrug udgør mindst 25 % og har indtil april 2022 været stigende.
Som hvem er de 'vi' som tyskeren von der Leyen mener 'vi' skal være solidariske med?

Emil Davidsen

@jens
Vi bliver ramt indirekte pga vores store handel med tyskerne, specifikt via de mange produktions virksomheder der primært ligger i Jylland. Det samme gælder mange andre europæiske lande med stor eksponering til det tyske produktions marked. Vi kan godt være irriteret over at tysker ikke lyttede da deres energi afhængig overfor Putin blev påpeget for flere år siden, men, vi kommer til at hæfte solidarisk om vi vil eller ej.

Inger Pedersen

Inge Lehmann

"Derudover kommerThyrafeltet igang igen til næste år, akraftværkerne i Frankrig formodes repareret, gasrørledningen fra Norge til Polen forventes færdig, vi har tilsluttet mere VE og forhåbentlig lykkes det endelig for Olkiluoto, at komme på nettet.

Dvs vi skal egentlig bare overstå vinteren og det burde kunne lykkes.

Jeg vil mene Putin har skudt sig selv i foden."

Det lyder ædrueligt - men det kan godt blive en noget kold vinter!
Og hvor mange nationale parlamentsvalg skal holdes i netop den periode - eller i tiden lige efter, mens sjaler, uldsokker, sivsko og restlageret af stearinlys til at holde varmen stadig vil være i frisk erindring?

Jawohl! Prøjsere! Tyskerhadet lever helt tydeligt hos Informations fossile læsere.

Inge Lehmann, Steen Ole Rasmussen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Emil Davidsen
Jeg forstår ikke din forklaring. Naturligvis påvirker et lands energisituation andre lande som det handler med. Men tilbage står at opvarmning af danske boliger er afhængig af prisen på energileverancer
til Danmark og ikke til Tyskland.
Det er endnu et (tysk) forsøg på føderal 'samordning' i Europa.

Peter Beck-Lauritzen

Italien får/fik 20% af sin energi fra russisk gas. NL 15%. DE 12,5%. Litauen 12%. Øvrige EU land mindre end 10%. Tyske gaslagre er ejet af russiske oligarker! Leveringen fra Rusland er på 40%, forsøges øget til 60%, som før vedligeholdelsesarbejde. EU burde kunne stoppe brugen af russisk gas meget snart. Ligeså olien. A-kraften får halvdelen af brændselsstavene fra Rusland!
HUSK at sende flere våben til Ukraine og få Putin hjemsendt!

Anders Thornvig Sørensen

Man kunne f.eks. begynde med at gøre det juridisk nemmere og økonomisk mere tiltrækkende at bruge solenergi. Der er et stort ledigt tagareal til potentiel anvendelse for solceller. Hele det fagområde trænger til en samlet kulegravning på nationalt og europæisk plan.

Steen Ole Rasmussen

Hej Steen Voigt
Du har fuldstændigt ret i, jeg hader den selvfedme, som man også finder i tysk selvforståelse, og som der lefles for i hele det store "solidariske" fællesskab.

Fortællingen, om at hvad der er godt for disse ekstremt storforbrugende og økonomisk højtflyvende tyskere, lokomotivet i europæisk økonomi, det er ikke bare godt for tyskerne men for os alle og dermed i det hele taget, er den store løgn, som de mest succesfulde har pakket sig selv ind i.

Viljen til at skrue ned for forbruget, indrømmelsen af, at det er noget forbandet svineri at pisse ud af motorvejen med fuld fart på og at man ikke kan forbruge sig ud af de problemer, som skyldes overforbruget, mangler.

Og ja, hadet gælder ikke kun tyskerne. Men alle, der lefler med og som dyrker løgnen.

Steen Ole Rasmussen. Enig i, at alle godt kan skrue ned for (unødvendigt) forbrug. Men du tror åbenbart, at alle 83 mio. tyskere er skide rige og storforbrugende. Tjek lige, hvad såkaldt almindelige tyskere ængstes for lige nu - og hvad Scholz aktuelt har tænkt sig at gøre. Jeg kan godt lide dine betragtninger og dine fortællinger, men realiteterne er bare helt andre for så mange. Og så er det tyskerhad at gribe til gamle klicheer (prøjsere) og i mine øjne helt ude.

jens christian jacobsen

Som forventet er der mange tilgængelige offentlige statistikker i Tyskland. Her kan man læse at tyskernes gasforbrug har ligget konstant højt siden årtusindeskiftet Data tyder heller ikke på, at en væsentlig omstilling til andre energiformer er planlagt eller igang.
Tyskerne må selv klare deres mangel på seriøsitet i klimaspørgsmål. Husk det når Mette F eller kaptajn Kofod bliver EU-højstemte på et tidspunkt efter industriferien afslutning.

Steen Ole Rasmussen

Hej igen, Steen Voigt

Du skriver at "jeg tror"!

Det, som du skriver, at jeg tror, tror jeg ikke. Jeg ved, at der er store sociale forskelle i tyskland. Jeg ved også, at der er gigantiske forskelle på, hvordan den pengeøkonomiske omsætning fordeler sig på EU-plan.

Når du skriver, at jeg tror noget andet, der hvor jeg ved, har det med et retorisk trick fra din side at gøre.

Fortællingen, som jeg kritiserer i enhver sammenhæng, går på, at hvad der er godt for den ene på konkurrencens vilkår, det er ikke bare godt for denne, men i det hele taget.

Fortællingen er løgn. Men den dyrkes i hele det politiske spektrum, fordi man helt ude på den yderste venstrefløj tilbeder fortællingen om, at vinderne sådan set skal have lov til at køre på i med fuld fart, så længe de betaler lidt af deres gevindst til dem, altså venstrefløjens tilhængere, primært tabere på markedet. Bare vinderne betaler lidt mere til taberne, så kan taberne leve med at være tabere. Man pakker det så ind i velfærdsstaten som overbygning og udtryk for retfærdighed og godhed, noget, som man skal være ond og uretfærdig for ikke at gå ind for.

Det, der har været konsekvensen af det gigantiske sammenhold, som man finder i alle repræsenterede politiske retninger, er, at naturen har måttet holde for. Så længe naturen kunne bære en fortsat øget omsætning og et fortsat øget forbrug, har man holdt sammen om, at kagen bare skulle vokse, så fik vi det bedre alle sammen, sammenlagt, og som udtryk for den sande udvikling, en verden hvor flest muligt var mest lykkelige.

Fortællingen bryder sammen, når grænsen for forbrug og vækst melder sig.

Så kan de højtflyvende ikke længere øge deres til de lidt mindre højtflyvendes delte fordel. Så skal alle og især de højest flyvende humme sig, sætte sit forbrug ned, for at der kan blive nok til alle.

Tysk økonomi er den største, den stærkeste, den mest stinkende overforbrugende af alle i europæisk sammenhæng.

Talen om at skulle være solidarisk med tyskland er lettere pervers i den situation, vi lever i.

Det er selve fortællingen, der er anfægtet, den store selvfede løgn om at konkurrencen på det fri markeds vilkår er løsningen på alle problemer. Putin har bare sat streg under faktum, at fortællingen er en løgn.

Når jeg siger det, som det er, at liberalismen ikke bare stinker, men at den som sand fortælling er død, at den har været det længe, så er det den store fortælling, jeg taler om.

Og nej, jeg går ikke ind for, at taberne på markedets betingelser skal have det dårligere.

Jeg går ind for, at man skal være ærlig og stoppe sin patetiske jagt på en vækst, som ikke længere er mulig.

Der er rigeligt til alle, især hvis de højtflyvende SAS-eller-ej-turister, bismarske efterkommere i gigantiske BMW-er, kongetro nordkøbenhavnere med og uden guccitasker på arm og alle andre medlemmere af magtelite på dansk og europæisk plan stopper sig selv og sin selvfede løgn op i sin egen dertil indrettede osv.

Der er grund til at udtrykke det på plat dansk og tysk, og historiens mange udtryk kan genanvendes og puttes ind i øvelsen på en måde, der effektivt og respektløst underminerer de falske form for historisk korrekthed.

At mene, at de prøjsiske efterkommere skal sætte farten ned, er ikke identisk med, at man gøre taberne i Tyskland fattigere. Og når man påstår det, så er det med intention, sandsynligvis for at forsvare fortællingen om, at vinderne skal have lov, så længe de betaler lidt almisser til ofrene for deres adfærd. Ik osse, Steen Voigt! Eller hur?

Jens Thaarup Nyberg

@Steen Ole Rasmussen
Ja, der er de, der tror på kapitalismens civiliserende kraft - og noget er der om det, forsåvidt samhandel kræver fred; men værre står det til med fordelingen af goder, en fordeling der har hidtil har udmøntet sig i utallige gadgets, frem for tid til nærvær og trivsel.