Analyse
Læsetid: 5 min.

Inflationen er tæt på 10 procent i USA. Nu foretages et rentehop, der ikke er set siden 1980’erne

Den amerikanske centralbank, FED, foretager en aggressiv rentestigning, der skal dæmpe inflationen, men som også kan forstærke en økonomisk nedtur op til Midtvejsvalget. Rentestigningen har globale konsekvenser, men Europa står også i andre bitre dilemmaer
Priserne stiger hastigt i USA med en inflation på hele 9,1 procent.

Priserne stiger hastigt i USA med en inflation på hele 9,1 procent.

JUSTIN LANE

Udland
30. juli 2022

Ikke mindst for dem med fast ejendom eller aktier har det været lidt af en fest, siden finanskrisen slog igennem for snart 15 år siden og udløste ultralave renter på tværs af kloden. Men også mindrebemidlede folk med husdrømme eller startups med halvgode ideer kunne i det forgangne årti som regel skaffe billige penge. Den fest er ved at være slut.

Efter årevis med nulrenter var der i slutningen af 2010’erne godt nok en global tendens til rentestigninger, men den blev aflyst af COVID-pandemien, der bankede renterne tilbage mod nul.

Nu sker det så – på den hårde måde: For at dæmpe inflationen, der i USA i juni lå på hele 9,1 procent, har den amerikanske centralbank, FED, i denne uge atter hævet renten med 0,75 procentpoint, så den nu ligger mellem 2,25 og 2,50 procent. Et renteryk opad, som der ikke er set mage til siden 1980’erne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Theodor Lindholm

60-70% af benzin og diesel prisstigningerne løber raffinaderier og detailhandlen med. Sådan er det sikkert også med resten. De ekstra penge vi betaler forsvinder ikke op i den blå luft, men for den største part i lommerne på de i forvejen velhavende.

Det er ikke kaffe bonden der får sine lommer fyldt op, når kaffe prisen stiger med 40%.

Alvin Jensen, Jesper Sano Højdal, Inger Pedersen, Ole Olesen, Kurt Nielsen, Ole Riis, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jan Damskier

Hvem kaffen bonden?

Morten Balling

@Mathias Sonne

"Den fest er ved at være slut."

Du sætter ikke fest i gåseøjne?