Analyse
Læsetid: 5 min.

Kina øger engagementet i Mellemøsten med milliarder til Saudi-Arabien

For første gang topper Saudi-Arabien listen over lande, der modtager flest investeringer langs den kinesiske silkevej. Olie og regional indflydelse står højt på Kinas ønskeliste, mens saudierne har brug for kinesiske penge og ekspertise til at opbygge en mindre råstofafhængig fremtid
Kong Salman af Saudi-Arabien var i 2017 på besøg i Beijing, hvor han blandt andet mødtes med Kinas præsident, Xi Jinping. Nu indtager Saudi-Arabien en førsteplads på listen over Kinas investeringer langs den nye silkevej.

Kong Salman af Saudi-Arabien var i 2017 på besøg i Beijing, hvor han blandt andet mødtes med Kinas præsident, Xi Jinping. Nu indtager Saudi-Arabien en førsteplads på listen over Kinas investeringer langs den nye silkevej.

Ng Han Guan/AP/Ritzau Scanpix

Udland
29. juli 2022

Da USA’s præsident Joe Biden tidligere på måneden rejste til Saudi-Arabien, lovede han ikke at efterlade et tomrum i Mellemøsten, der kan udfyldes af andre stormagter. Det lød som amerikansk ønsketænkning. USA’s tilstedeværelse og dominans i regionen er ikke, hvad den har været – og forholdet til det saudiske kongedømme slår revner.

I 80 år har Saudi-Arabien og USA ellers kørt et tæt strategisk parløb med flugtende sikkerheds- og energimæssige interesser. Så længe olien flød, betød andre uoverensstemmelser mindre. Men sådan ser virkeligheden ikke længere ud. Washington retter i stigende grad sit fokus mod Asien og rivaliseringen med Kina og lader andre hensyn træde i baggrunden. I Riyadh fik Biden den kolde skulder af kronprins Mohammed bin Salman.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Theodor Lindholm

Jamen er det ikke lige der Joe Biden har været på genopretningsbesøg og der, hvor Trump for et par år siden solgte for 700 milliarder kr. US våben?

No friends, no enemies. Interests only.

Torben K L Jensen

Hvorfor skulle Saudi-arabien - verdens rigeste land pr. capita. - bede Kina om at investere i landet ? Nu er det altså sådan Karmer at Kina køber olien i deres egen valuta Yuan i stedet for petro-dollar der så bliver brugt til at købe kinesisk infrastruktur feks. 5G fra Huawei,veje,broer og højhastighedstog. Saudi-arabien er bare blevet en del af "Belt and Road Initiative" ligesom en række andre lande i Mellemøsten der i blandt Iran.

Peter Beck-Lauritzen

Saudi og Kina har fællesinteresser: overvågning af befolkningen!
Men kinesiske penge har Saudierne da ikke behov for, men Yuan skal selvfølgelig bruges i Kina, lukket kredsløb. $ kan som bekendt bruges alle vegne.
Flot at Kina både kan blæse og have mel i munden; Saudi-Iran, Saudi-Yemen osv?

Jeppe Theodor Lindholm

Saudi Arabien mangler finansiering af deres 170 kilimeter lange, 200 meter brede og 500 meter høje Nemo ørkenby projekt med plads til 9.000.000 indbyggere. Og kineserne har jo pengene. De er jo i forvejen i gang med at opkøbe både de Afrikanske lande og USA. Største delen af den amerikanske stats gæld ejer kineserne i form af amerikanske statsobligationer.

Amerika First. Købt og betalt af kineserne :-)