Reportage
Læsetid: 9 min.

Kollapset på Marmolada-gletsjeren er en advarsel: Alpernes is er ved at forsvinde

Da Marmolada – dronningen af de italienske gletsjere – forrige søndag kollapsede og dræbte 11 personer, var det en klar advarsel: På grund af klimaforandringerne vil gletsjerne i Alperne være så godt som forsvundet om få årtier. Konsekvenserne er uoverskuelige, advarer gletsjerekspert
Gletsjeren på Marmolada, der kaldes Dronningen af Dolomitterne, fordi den var den største gletsjer i området, er blevet målt i over 100 år og anses for at være et »naturligt termometer« for klimaændringernes effekt.

Gletsjeren på Marmolada, der kaldes Dronningen af Dolomitterne, fordi den var den største gletsjer i området, er blevet målt i over 100 år og anses for at være et »naturligt termometer« for klimaændringernes effekt.

Tiziana Fabi

Udland
14. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

CANAZEI. Ester Lorenz laver en dyb, langstrakt strubelyd. »Sådan lød det. Som en håndfuld jetjagere, der fløj lavt hen over bjerget. Det var et kæmpe brøl,« fortæller hun, mens hun dukker nakken, som om de imaginære fly igen passerer over hovedet på hende.

Da hun hørte lyden tidligt om eftermiddagen forrige søndag, kiggede hun op. Det supersoniske brøl kom i virkeligheden fra et kæmpe stykke af Marmolada-gletsjeren, som brød fri. En blanding af is, sten og vand hamrede ned ad bjerget med op mod 300 kilometer i timen og dræbte 11 personer, som gik ad en populær vandrerute på gletsjeren.

Ester Lorenz er ikke i tvivl om årsagen til gletsjerkollapset, der kommer efter en periode med ekstrem og usædvanlig varme på bjerget.

»Herfra kunne vi med vores egne øjne se en klimakatastrofe udspille sig lige foran os,« siger den 38-årige, som er født ved foden af bjerget Marmolada og nu arbejder i et bjergrefugium og restaurant med direkte udsigt til bjergets 3.343 meter høje tinde – den højeste i Dolomitterne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Da de nødvendige løsninger ikke må koste på økonomien. De må ikke medføre nedgang i beskæftigelsen. Det må ikke føre til nedsat vækst. Eksporten må det heller ikke gå ud over. Landbrugsproduktionen skal bevares. Osv, osv, osv....

Så er den eneste løsning der står tilbage at mødes til andagt med foldede hænder og bede vorherre om at klare problemerne. Vi vil nemlig ikke selv.

Rasmus Kristiansen, Naja Abelsen, Peter Mossing, uffe hellum, Ete Forchhammer , Marianne Wiltrup, Lillian Larsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Poul Reynolds, Anne-Marie Esmann, Gitte Loeyche, Stella Nielsen, Inge Lehmann, Morten Bo Johansen, Marianne Stockmarr, Niels Clausen, Margit Lund Christensen, Arne Albatros Olsen, Torben Bruhn Andersen, nanna Brendstrup, Alan Frederiksen, fin egenfeldt, Peter Mikkelsen, Klaus Lundahl Engelholt, Holger Nielsen, preben pedersen, Henning Andersen, Benny Nissen, Ove Junne, Michael Larsen, Jacob O, Kristian Knudsen, søren ploug, Alvin Jensen, erik pedersen, dorte eggersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Super. Det går fremad. Vi skal nok få kanøflet alverdens sne og is - Snart har vi eroderet hele Jorden så den ligner Mars. Så behøver Elon og Jeff ikke længere flyve til Mars. Så er de der allerede.

Point-of-no-return er et punkt , som bliver overskredet i al ubemærkethed. Og ikke under' dramatiske omstændighed, som alle verdens nyhedskanaler beretter om. Det sker i stilhed. Og konsekvenserne begynder først at vise sig flere årtier senere, hvor forandringen for alvor begynder at blive synlige og som alle verdens nyhedskanaler så beretter om. Og nyhedskanalerne beretter. Det har de gjort mere og mere de seneste år.

Men point-of-no-return blev overskredet længe før. Senest på det tidspunkt tilbage midt i 90'erne, hvor man opdagede indlandsisen på Grønland var begyndt at smelte. I stedet for at undres alvorligt den gang, blev der kun talt om de fantastiske muligheder det på sigt ville giver for at sejle nordom for at hente varer i Kina.

Sorry Boys and Girls. Men lige meget hvad vi end gør, så er løbet kort. Det må man selvfølgelig ikke skrive. For så er alt håb jo kørt. Så det lader jeg være med.

Hvad med at bygge et par atomkraftværker og suge CO2 ud af atmosfæren og pumpe det tilbage til undergrunden? Der var løsningen. Der skal kun pumpes ca. 3.000.000.000.000 tons CO2 ned i undergrunden, hvis vi stopper al yderligere drivhusgas udslip her og nu. Men det gør vi ikke. Så der skal nok lige smides 1.000.000.000.000 tons oven i som pumpes op mens vi pumper ned. Sådan er det jo. Der pumpes ca. 15.000.000 tons olie op af undergrunden dagligt (104.000.000 tønder af 159 liter). Kan der pumpes lige så meget CO2 retur hver dag vil det så tage ca. 730 år at pumpe CO2'en retur. Det er jo et stykke tid. Særligt, når man tænker på point-of-no-return for længst er overskredet. Men vi må vel prøve. Det skader da ikke.

Naja Abelsen, Peter Mossing, Ete Forchhammer , Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr, Margit Lund Christensen, Arne Albatros Olsen, Torben Bruhn Andersen, Klaus Lundahl Engelholt, Nikolaj Lykke Nielsen, Holger Nielsen, Michael Larsen, søren ploug, Alvin Jensen, erik pedersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Ja, Jeppe, bortset fra at a-kraft tager en hvælvedes tid at bygge og kun har yders begrænset med brændstofreserver.
Så skal det ikke gå ud over bnp er der kun tilbage at bede til gamle England.

uffe hellum, Holger Nielsen og søren ploug anbefalede denne kommentar
Erik Bresler

@Jeppe Theodor Lindholm
Det tager mere end 30 år fra politikerne beslutter at bygge et kk værk til det bliver tilsluttet forbrugerne.
Opstiller vi vindmøller/solceller og udbygger EL forbindelserne mellem landene så er vi færdige længe før. Men indrømmet kk lyder umiddelbart som en smart løsning.

Co2 regnskabet fra vugge til grav for henholdsvis kk og vind/sol viser at kk udleder mere Co2. En anden ulempe ved kk er at hvis en syg diktator begynder en voldelig invasion af nabolandet, så er et atomkraftværk et væsentligt mere kritisk bombemål end decentral vind og sol.

Naja Abelsen, Ete Forchhammer , Lillian Larsen, Stella Nielsen, Inge Lehmann, Marianne Stockmarr, Niels Clausen, Torben Bruhn Andersen, nanna Brendstrup og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Erik Bresler, hov, glemte lige @, sådan. Point-of-no-return er overskredet. Hvad vi gør nu er egentlig ligegyldig. 50 års chance er forpasset. Tag f.eks. el-biler. De løser intet. Andet end vi kan køre videre og føle os "ansvarsbeviste" på vej ud i lufthavnen. Og så er de da sjove. Fra nul til hundrede under 3 sekunder i en Plaid i ridiculous mode. Jordens ressourcer er endelige som i endelige.

Om hundrede år er der kun Mad Max tilbage.

Naja Abelsen, Arne Albatros Olsen, Torben Bruhn Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Jeppe Lindholm. Som du ganske korrekt beskriver det, så er enhver form for teknologisk fix dømt til at fejle.

Når man ser visualiseringer af målingerne fra NASA over CO2-indholdet i atmosfæren, kan man dog få den tanke, at naturen kan dog gøre noget ved CO2-indholdet rimeligt hurtigt. Men det kræver at vi stopper alle CO2-udledende aktiviteter ... og planter træer hvor det er muligt.

Men det kommer ikke til at ske, fordi det kræver et opgør med kapitalismen og de relaterede livsformer.

Så vi er alle fanger i et løbsk tog på vej mod afgrunden.

https://youtu.be/x1SgmFa0r04

Naja Abelsen, Marianne Wiltrup, Ole Busk Laursen, Inge Lehmann og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Vi er i fuld gang med at give kloden aktiv dødshjælp i den helt store skala.

Rasmus Kristiansen, Naja Abelsen, Ete Forchhammer , Torben Bruhn Andersen, Alan Frederiksen, Torben Skov, Carsten Munk og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Villiam Hansen

Sidste år blev 14 mennesker dræbt i en svævebaneulykke i Monte Mottarone vest for Lago Maggiore. Det viste sig efterfølgende, at nødbremsen var sat ud af kraft for at lette operationen, så da et kabel bristede, løb gondolen løbsk og blev knust. Det viser, hvordan man kan tænke, når man driver en turistvirksomhed, hvor risiko indgår sammen med hensynet til indtjeningen.

De 11 mennesker på Marmolada-gletsjeren døde ikke på grund af klimaforandringer, men på grund af en fejlvurdering af risikoen ved at færdes under gletsjeren. Man kan konstatere efter ulykken, at risikoen for en lavine var meget høj. Kunne man have konstateret det før ulykken? Ja, med grundlæggende viden om naturen og sund fornuft.

Efter hvad der oplyses, har det været usædvanlig varmt et stykke tid og nu 10 grader oppe i højden, altså kraftigt tøvejr. Hikerne går lige op mod den store hvide væg med smeltevandet brølende omkring sig...

Det moderne, mediemanipulerede menneske er en sær figur: Opskræmt over fantasmer, magthaverne lægger på deres telefoner, og samtidig sært tillidsfuldt vandrende lige ind i gabet på virkelige farer.

Naja Abelsen, uffe hellum, Ete Forchhammer , Lillian Larsen og Stella Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

"Alpernes is er ved at forsvinde"

Her kunne man passende citere Dr. Watson: "No shit Sherlock!". Men hey, der er sikkert stadig nogen, som har brug for et bevis mere, for at droppe illusionen om at klimaproblemer nok ikke er menneskeskabte. I en kort periode under starten af pandemien dykkede den globale CO2 udledning "mirakuløst". Hint-hint: Selvom pandemien kostede millioner af menneskeliv, og sikkert også er årsagen til Det Store Crypto Kollaps, så ændrede den fysiske virkelighed på planeten sig forbavsende lidt i samme periode. Jorden gik ikke under...

Torben Bruhn Andersen, erik pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Torben Skov, naturen gør hele forskellen. Naturen har også forsøgt at gøre sit "arbejde" og kompenserer for de skader industrialiseringen har forvoldt de sidste 150 år. Verdenshavene har således optaget en betydelig mængde overskydende CO2 og varme industrialiseringen har skabt. Men verdenshavene er mættede nu og har vel været det i en del år. Så nu får vi den fulde effekt at føle af de skader vi har forvoldt. Og industrialiseringen og ikke mindst kapitalismen har "angrebet" naturen fra alle vinkler. Ikke bare har vi frigivet opmagasineret CO2 fra under grundet, hvor det har ligget i mange millioner af år. Vi har samtidig fældet så meget skov verden over at det alene før eller siden må få konsekvenser. Og vi fælder videre i et tempo af ufattelige størrelser. Én enkelt skovmaskine kan rasere uanede mængder skov. Og når det ikke er nok tager du bare to kæmpe store buldosere med en kraftig jernkæde spændt i mellem og drøner bare derudaf gennem junglen. Et areal som Fyn klares vel på en uges tid. Og her i Europa har vi jo for længst fældet alt og det hele. For et par hundrede år siden var vest Europa dækket med træ.

Og det stopper ikke. Kanske enkelt fordi det ikke kan stoppe. Alt alt for mange er dybt afhængige af det fortsætter. Hvis alt gik i stå ville folk dø af sult og vi ville fare i flæsket på hinanden.

Men naturen vinder altid. På den ene eller den anden måde. Det er bare et spørgsmål om tid. Mennesket er her på lånt tid lige som alt andet levende. Når vi er væk kommer der bare noget nyt. I det mindste så længe solen skinner som nu.

Og det er der så men ikke så meget tragisk over. Det er bare naturen det billige skidt.

En dag, når alt lys i hele universet er slukket og alt materie og antimaterie er opslugt af sorte huller og de sidste to sorte huller æder hinanden opstår der igen en kritisk masse af uanede dimensioner. Og så siger det Big Bang igen, som så mange mange gange før. Og tral la la la :-)

Naja Abelsen, Marianne Wiltrup, Torben Skov og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg synes det er utroligt, at politikere ikke gør mere for at begrænse global opvarmning, jeg bliver mere og mere skeptisk overfor politikere hovedsageligt pga. det.
Min mor gav mig et godt sparetip, kun at bruge varmt vand fra hanen når det er nødvendigt og ellers bruge det kolde. Det er også smart på den måde, at man nok tit tænder for det varme vand for fx at vaske hænder, men slukker for vandet igen inden det varme vand når at komme ud. Så der kan det være lidt lige meget, men man har ved det alligevel brugt noget varmt vand som så bare er kommet ind i ens rør

Ete Forchhammer

"forhåbentlig kommer folk ikke kun hertil for at se på is og gletcheren..." artiklens mest deprimernede sætning, for det ved manden jo godt, at det er derfor de kommer... lad os sætte kikkerten for det blinde øje og fortsætte turisme og ødelæggende livsstil som før.