Britisk formandsvalg
Læsetid: 5 min.

En poleret rigmand eller en Thatcher-wannabe? Her er de to kandidater til posten som Storbritanniens næste premierminister

De konservative medlemmer af det britiske parlament har valgt de to kandidater, der skal kæmpe om formandsposten og dermed posten som Storbritanniens premierminister. Skal det være rigmanden Rishi Sunak eller Thatcher-wannabe Liz Truss?
Nuværende britisk udenrigsminister Liz Truss og tidligere finansminister Rishi Sunak står tilbage som de sidste to kandidater til at kæmpe om posten som Storbritanniens premierminister.

Nuværende britisk udenrigsminister Liz Truss og tidligere finansminister Rishi Sunak står tilbage som de sidste to kandidater til at kæmpe om posten som Storbritanniens premierminister.

Pa/PA Images/Ritzau Scanpix

Udland
21. juli 2022

I fem valgrunder har de konservative medlemmer af det britiske parlament stemt den ene kandidat ud af formandsvalget efter den anden, som var de til ’øråd’ i realityprogrammet Robinson Ekspeditionen.

Torsdag stod to kandidater tilbage: den tidligere finansminister Rishi Sunak og den nuværende udenrigsminister, Liz Truss.

På forhånd har Rishi Sunak været udråbt som favorit, og ved de fem valgrunder har han været den kandidat, der har fået flest stemmer fra de konservative parlamentsmedlemmer. Men Liz Truss nyder stor popularitet hos de hårdkogte Brexit-tilhængere og højrefløjen i Det Konservative Parti. Truss var dog kun få stemmer fra at tabe til Penny Mordaunt, som har været bookmakernes favorit.

Formandsvalget har været en kamp om skat og ikke mindst image, fortæller de to professorer ved henholdsvis Copenhagen Business School og King’s College London Edward Ashbee og Andrew Blick. Og formandsvalget har indtil videre været særdeles beskidt med mudderkastning i en sådan grad, at konservative parlamentsmedlemmer har ytret bekymring for partiets omdømme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Jeg sætter en halvtredser på damen.

Willy Johannsen

In Liz we trust - når det gælder krigen i Ukraine.

Alan Frederiksen

Jeg elsker citater også selvom jeg ikke nødvendigvis er enig med dem:

John Stuart Mill:

“Conservatives are not necessarily stupid, but most stupid people are conservatives"

Noam Chomsky:

"If we don't believe in freedom of expression for people we despise, we don't believe in it at all."

Josef Stalin:

"When we hang the capitalist they will sell us the ropes we use"

Kasper Pedersen

Storkapitalen vil slavegøre arbejderen.

Rothschild's Emmanuel Macron i Frankrig.
Goldman Sachs' Rishi Sunak i Storbritanien.

Vi bliver alle fattige.