Krig i Ukraine
Læsetid: 8 min.

Sådan kan genopbygningen af Ukraine reducere de massive korruptionsproblemer

Planlægningen af Ukraines genopbygning er så småt begyndt, men Ukraines udfordringer med korruption får flere til at bekymre sig om, hvordan det vil gå, når de vestlige lande sender milliarder af dollar afsted til det krigshærgede land. Ifølge eksperter kan genopbygningen måske netop blive nøglen til løsningen
Selv om krigen i Ukraine stadig er i gang, tales der om genopbygningen af landet i internationale fora. Her rydder brandmænd og et redningshold stedet, efter en bygning blev delvist ødelagt af et russisk missil i det østlige Ukraine.

Selv om krigen i Ukraine stadig er i gang, tales der om genopbygningen af landet i internationale fora. Her rydder brandmænd og et redningshold stedet, efter en bygning blev delvist ødelagt af et russisk missil i det østlige Ukraine.

Miguel Medina/Ritzau Scanpix

Udland
13. juli 2022

Selv om det er mere end fire måneder siden, Nataliia Kulachek sidst befandt sig i sin hjemby Enerhodar, er hun sikker på, at hendes hus står der endnu. Det har hun i hvert fald fået at vide fra de af byens indbyggere, der er tilbage. For det meste er deres internetforbindelse meget ustabil, men når det lykkes Nataliia Kulachek at komme igennem til dem, fortæller de om, hvordan russerne har plyndret og ødelagt en stor del af byen. For nylig er folk også begyndt at forsvinde. En af dem var angiveligt en ung mand, der arbejdede på det lokale atomkraftværk og blev overfaldet af russiske soldater. Da han ankom til hospitalet, havde han fået skåret sine øjne ud og døde få timer senere, fik Nataliia Kulachek fortalt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

Er der nogen, der helt konkret kan forklare mig - så jeg kan forstå det - hvordan større tilførsel af penge skulle kunne mindske udbredt korrption???

Jeg venter i spænding...

uffe hellum, Espen Bøgh, Hans Aagaard, Kim Folke Knudsen, Finn Thøgersen, Flemming Berger, John Andersen, Steen K Petersen, Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Per Selmer, Holger Nielsen, Elisabeth From, Marianne Stockmarr, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Ervin Lazar, Alan Frederiksen, Mogens Holme, Hans Larsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Korruption er vel ikke nødvendigvis en kronisk lidelse men noget, der kan forhåbentlig kan mindskes via et samarbejde og vha lidt rimelige krav. Der er næppe anden og bedre vej frem.

Men okay, det positive ved samhandel, samarbejde og inklusion troede Vesten også på i relation til Rusland, hvilket blev tragisk.

Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

@Inger Pedersen

Nej, for det er - undskyld min ærlighed - et tåbeligt spørgsmål. Selvfølgelig kan penge ikke mindske korruption i sig selv.

Du kunne i stedet have stillet spørgsmålet: "Er det muligt at bekæmpe korruption i forbindelse med en større tilførsel af penge?" Det havde været relevant for debatten, og det forsøges belyst i den artikel, som du kommenterer på her. Så du kan jo evt. læse den.

Rolf Andersen, Morten Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Holger Nielsen, Torben Lindegaard, Marianne Stockmarr, Else Mortensen, Svend-Erik Runberg, Rasmus Grouleff, Emil Davidsen og Søren Kramer anbefalede denne kommentar

Så vidt jeg forstår er der to hovedtyper af korruption.
1) Den store hvor byggekontrakter o. lign. tappes for penge under processen. Model: mafia i Italien. Model: Putin og venner i forbindelse med alt officielt i Rusland. Vi har f.eks. ikke så vidt vides den slags korruption i Danmark.
2) Den lille hvor man betaler små tjenester der ikke burde betales for. Model trafikbetjent i USA ved hastighedsoverskridelser. Model hurtig adgang til sundhedsydelser i mange lande. Model handel med andelsboliger i Danmark ('penge under bordet').

Det må være forskellige tiltag der skal sættes ind over for de to typer.

Den store korruption må kunne kontrolleres ved kontrolinstanser der arbejder med at 'følg pengene'. Denne korruption er vel mht samfundsøkonomien den værste.

Den lille korruption er ødelæggende for tillid og solidaritet i civilsamfundet.
Den er nok også den sværeste at få bugt med. Den vil kræve en holdningsændring generelt. Den kræver også at man i civilsamfundet accepterer at risikere at miste ydelser (eksempelvis ikke får andelslejligheden hvis man ikke vil betale under bordet). Det kræver også at man kan tåle at blive uvenner med dem der ønsker sig en 'erkendtlighed' som 'tak for hjælpen' hvis man indberetter dem til myndigheder (f.eks. indberetter sælger af andelsboligen til bestyrelsen i foreningen).

Rolf Andersen, Christian Mondrup, Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Holger Nielsen, fin egenfeldt og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

Digitalisering er en af de enkleste måder at bekæmpe korruption.

Når du kan klare ting selv online, er der meget mindre risiko for, at en person med de rigtige forbindelser eller med mulighed for at tabe din ansøgning i papirkurven vil forvente en betaling fra dig.

uffe hellum, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen og Jan Ivanouw anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Landet Ukraine har åbenlyse, nok ret indgroede problemer med korruption.
Korruption er en form for menneskers adfærd.
Landet Ukraine bebos af ukrainere.
Korruptionen skal bekæmpes, og landet genopbygges af samme ukrainere.
Som at sætte ræven til at vogte gæs?
Eller findes opskriften på at få et nyt folk? - den kunne jo være nyttig i mange andre lande, mht. den grønne omstilling med mindre og et andet forbrug fx…
O.k., der skal nok være rigtig mange ukrainere der hellere end gerne vil korruptionen til livs, men bli’r det dem der kommer til fadet?
Kan landet hjælpes så det er dem der ikke har fået korruption (end ikke som sort arbejde og “vennetjenester”) ind med modermælken, der virkelig styrer?

Vidunderligt, hvis eksperimentet lykkes!

Inger Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Ditlev Palm og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Det er vigtigt at huske, at korruption altid er værst for de fattige, fordi de rige nok skal klare sig, selv om de skal betale lidt under bordet for noget, som burde være en ret for alle. Det har fx. i store dele af Afrika og Indien været umuligt at få en fastnet-telefon uden at betale bestikkelse. Derfor gik udbredelsen af fastnettelefoner i stå, og situationen blev reddet af mobiltelefoner.

Willy Johannsen

Rusland er Europas mest korrupte nation. Ukraine er næstmest. Og Danmark en af de mindst korrupte.
Men passer den slags opgørelser?
Og hvordan måler man overhovedet korruption?

Jeg har selv gennem årene oplevet masser af korruption i Danmark. Fra noget der beløb sig til nogle tusinde til millioner. Jeg hader og afskyr det.

Jeg har ikke mindst kunnet iagttage det som lejer hos almene boligselskaber. Nogle kender sikkert sagen, med et århusiansk boligselskab, hvor der er blevet svindlet for en snes millioner. I andre boligselskaber har bestyrelsesformænd og direktører fået kostbare gaver af de firmaer, som udfører arbejder for selskabet. I et selskab ville en bestyrelsesformand gerne have et eksklusivt beliggende rækkehus, og så byggede man for et syns skyld en snes huse mere, så formandens ikke skilte sig for meget ud.
Jeg tror, det er særligt dansk fænomen, hvad der foregår i den slags selskaber.
Almene boligselskabers besluttende organer består af almindelige lejere, som gennem årene kommer mere eller mindre i lommen deres formænd eller administrerende direktører, fordi de ikke selv kan overskue selskabets økonomi.
Nu er Bolig- og Planstyrelsen – langt om længe - ved at undersøge lønniveauet hos direktører for landets almene boligorganisationer samt bestyrelsernes vederlag. Jeg har selv boet i et af de selskaber, hvor direktøren var alt for grådig.

Der er ca. 560.000 almene boliger i Danmark, og de generer sandsynligvis årlige lejeindtægter på over 20 milliarder. Selskabernes regnskaber skal godkendes af kommunalbestyrelserne i de pågældende kommuner. Ofte en ren form sag. For hvem kan gennemskue regnskaberne?

Jeg har tit spekuleret på, hvor vi vil ligge på listen, hvis al dansk korruption blev kendt.
Jeg kender selv til en hel del mere, end det med de almene boligselskaber. Og det gør mange andre også. Også jer der læser dette. Men korruption – lille eller stor – er åbenbart blevet en slags olie i samfundsmaskineriet.
Vi er ikke bedre end andre.

David Zennaro, Inge Nielsen, Eric Erichsen, Ture Nilsson, John Andersen, Peter Beck-Lauritzen og Per Selmer anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Bekæmpelse af modstandere finder hele tiden sted. Ved krig, skærpes denne tilstand, ex. Tyskland, DK (internering af kommunister), USA (internering af japanere) etc. Følges også op af hetz, McCarthy-isme, osv. Altså normale tilstande i Ukraine!
Mht. korruption scorer Ukraine højt. Men, hvad indregnes i denne score? I EU har vi lobbyister! Korrumperer de politikerne? Ditto i USA, hvor politikkeres løn er lommepenge i forhold til deres indtægter fra "interesse-organisationer"! I DK får politikkere tilskud til valgkamp (Gritt Bager), fra private! Er det "gratis" for politikeren? Ditto partierne! Ukrainerne forsøger at gøre noget ved det, men indgroede adfærdsmønstre er svære at ændre. Zelensky er afsløret i at have penge i skattely, men det er fra før han blev præsident. Så et indslag, hvor soldater tog sig "kærligt" af en korrupt politimand. Den slags har vi også haft i DK, hvor ledere har lagt kollegers hastighedsbøder ned i skuffen (Århus). Vennetjenester og penge "under bordet" ses også i DK. Gad vide, hvordan transperant-undersøgelserne foregår?
Vedr. genopbygningspengene, har vi erfaring fra Marshall-hjælpen; i Tyskland gik det rigtig godt, det tyske Wirtschaftwunder opstod af denne hjælp. Ankermand var Ludwig Erhardt, så find en ukrainer, som ham, så kommer det til at gavne hele ukraine. UK og F fik ikke meget ud af deres Marshall-hjælp, da den blev uddelt til få, som tak for krigsindsatsen! Nå, intet er sort eller hvidt; indtil da, send masser af våben til Ukraine og send Putin hjem til Kreml.

Inger Pedersen

Lasse Schmidt

"Du kunne i stedet have stillet spørgsmålet: "Er det muligt at bekæmpe korruption i forbindelse med en større tilførsel af penge?" Det havde været relevant for debatten, og det forsøges belyst i den artikel, som du kommenterer på her. Så du kan jo evt. læse den."

Tak for input.

Jamen så vil jeg da her stille spørgsmålet:

Er det muligt at bekæmpe korruption i forbindelse med en større tilførsel af penge?

Håber på relevante svar :-)

Lasse Schmidt

@Inger Pedersen

Super! Jamen lad os da kaste os ud i det :-)

1. Digitalisering er en af de enkleste måder at bekæmpe korruption: Fjern muligheden for at være gate-keeper og tage penge for det. En stor pose penge til digital infrastruktur og noget i stil med NemID/MitID vil være en game changer.

2. Mindre centralisering er også en god idé. Sakset fra artiklen:
"civilsamfundsorganisationer kan få til opgave at overvåge, hvordan pengene bruges. Derfor bør der opstilles klare principper for, hvordan der føres tilsyn med aktiverne, samtidig med at civilsamfundet og diverse organisationer bliver involveret."

3. Byg på erfaringer fra andre lande.
Georgien havde succes med at mindske korruption i politi og grænsevagter. Moldova har valgt at hyre udenlandske firmaer til vej-byggerier for at komme problemet med korruption i store byggeprojekter til livs.

4. Mindsk bureaukratiet (det hænger lidt sammen med pkt 1 om digitalisering). Sakset fra artiklen:
"Hun håber, at man vil lade sig inspirere af Slovakiet, der er lykkedes med at reducere korruptionen en smule ved at begrænse bureaukratiet og gøre en række processer enklere:
Hvis virksomheder for eksempel ikke behøver at skaffe bestemte tilladelser, vil der heller ikke være anledning til at bestikke for at få dem. Så min opfattelse er, at man kan fjerne en stor del af korruptionen ved at opbygge institutioner og processer på den rigtige måde,« siger Ilona Sologoub."

En kombination af de 4 punkter vil kunne gøre en reel forskel. Man kan ikke fjerne korruption - der vil altid være en Løkke-ridder, der har brug for et billigt sommerhus - men man kan mindske det. Det tager mindst en generation at få det ned på skandinavisk niveau.

Derudover er én ting til, som jeg vil nævne: Jeg var i Moldova, da det blev meldt ud, at landet nu var kandidat til EU-medlemskab. Det betød noget, fordi Moldova ikke længere skulle lave en masse ting om for _måske_ at blive anset for værdig til en samtale på et senere tidspunkt. Nu var Moldova officielt værdig til en samtale, men Moldova skal lave om på nogle helt specifikke ting for at komme videre i processen. Det er simpelthen bare noget andet. Det mulige EU-medlemskab gør det lige pludselig meget mere vigtigt for den enkelte moldover, at ting bliver gjort ordentligt, for nu er der et reelt mål at arbejde frem mod. Den ændring forventer jeg vil aktivere civilsamfundet i en helt anden grad. Nu er der noget konkret at kæmpe for.

Kim Folke Knudsen

@Absurd diskussion II

Under den 2. Verdenskrig hvor mange talte om DE genopbygning i medierne i år 1942 ?

Formentlig tæt på ingen, for ødelæggelsen var først lige begyndt.

Den allierede luftoffensiv buldrede hen over Tyskland og Italien men også over de besatte lande, der i modsætning til Danmark blev ansat for bombemål for de allierede styrker. Alene i Frankrig døde op mod 100.000 civile som følge af allierede luftbombardementer og de voldsomme krigshandlinger i Normandiet i sommeren 1944.

Da krigen var slut lå 161 tyske byer i fuldstændig ruiner. Mindst 600.000 civile var døde millioner slået til invalider og hele landet fuldstændig udraderet fra landkortet.

DE´s redning var at USA var så velstående at de med Marshall planen kunne iværksætte en storstillet genopbygning af Tyskland ( eller rettere Vesttyskland ) for øst på var det hårdt arbejde og de sovjetiske finanser var ikke til storstillet genopbygning i det nye DDR.

Ukraine styrer nu med den vanvittige stedfortræderkrig, som reelt er en stormagts krig mellem USA og Rusland mod den totale ødelæggelse.

Russerne forsøgte sig med Russian Classic den lynhurtige invasion af landet i håb om at Zelenskyjs Regering som opfordret af amerikanerne ville flygte ud af landet. Det skete ikke og russerne blev ikke som planlagt budt velkommen af ukrainerne.

Det blev ikke DDR Juni opstanden anno år 1953. Det blev ikke Ungarn efteråret 1956. Det blev ikke Tjekkoslovakiet August 1968.

Det bliver måske for Russerne deres Vietnam eller deres 2. andet Afghanistan, den dyreste og mest fatale beslutning truffet i russisk historie siden år 1945. For nu er der sat et dybt og hadefuldt skel op mellem to folkeslag, som deler sprog og kultur gennem århundreder takket være den tåbelige og brutale invasion af Ukraine. Det vil tage årtier ja måske en generation at hele sårene.

For Ukraine lurer katastrofen den fuldstændige ødelæggelse for ligesom de allierede bombefly kunne bombe DE til aske og ruiner, så kan den russiske damptromle med 20 fold overlegenhed i artilleri male alle byer foran sig ned til støv. Tilbage bliver et par huleboere, der lever som stenalder mennesker i en ruinørken hvor der tidligere var liv og velstand. De russiske missilangreb ser ud til nu at være en del af en ødelæggelsesstrategi, hvor det ukrainske folk skal straffes med terrorbombardementer for deres støtte til Zelenskyj Regeringen. Vi i Vesten kigger på, som var der tale om en tyrefægterkamp vi kunne betragte på andægtig afstand uden at vi selv får halen på komedie.

I Vesten har vi for tiden travlt med at forarges over den russiske krigsførelse. Nuvel forståeligt men hukommelsen om egne gerninger skal lige med. For i vinteren 1944 til foråret 1945 blev den ene nok så betydningsløse tyske by efter den anden jævnet med Jorden og civile tab det var en del af afstraffelsen. Således gik Dresden, Pforzheim, Mainz, Halberstadt, Magdeburg, Nordhausen, Potsdam en undergang i møde, som mindede om Jordens undergang. Titusinder af døde mænd, kvinder og børn. En svidende lussing fordi vreden over de tyske krigsforbrydelser og herunder Holocaust var nået et niveau, hvor luftoffensiven blev mere og mere ondskabsfuld og bar præg af ren terror for terrorens egen skyld.

Det her må ikke gentage sig i Ukraine og heller ikke i Rusland.

Jeg ser i de vestlige medier, hvordan der triumferes hver gang et ammunitionslager ifølge medierne eksploderer ramt af ukrainske missiler i Donetsk Regionen. Men jeg er ikke så tankeløs, at jeg ikke indser at der dør mange civile i Donetsk Regionen på grund af de her angreb for ammunitionsdepoterne ligger ikke ude i en ødemark.

Der må og skal findes en fredsforhandling i denne sag. Ideen om at det hele skal overlades til Ukraine selv den holder ikke. Tænk hvis Ukraine valgte at bruge andre våben end konventionelle våben med større rækkevidde inde i Rusland. Så har vi ragnarok og et perspektiv som minder om udbruddet af den 1. Verdenskrig. Krigen der skulle være en rask lille lynkrig, hvor stormagterne fik lagt arm men som endte med at blive en ødelæggende krig for hele Europa. En 1. Verdenskrig hvor freden blev sluttet så ensidigt at hadet voksede hos Centralmagterne Østrig og Tyskland. Da Adolf Hitler kom til magten kunne han instrumentalisere dette had og grundlægge vejen mod den næste Verdenskrig den 2. Verdenskrig.

Perspektivet er det samme i denne konflikt. Magtens store tektoniske plader er bragt i bevægelse mellem USA, Kina, et Rusland som føler sig truet ved deres nationale grænser, og Indien. Nu er de kolde krige og de små modbydeligheder blevet til en varm krig, en krudttønde der når som helst kan eksplodere med hele Europa som muligt offer.

Der skal findes en afbalanceret model for hvorledes grænsen trækkes mellem Ukraine og Rusland. Laves der en løsning, der kun tilgodeser Rusland ( Ukraines undergang ), så lurer risikoen for at russerne føler sig inspireret til nye angreb på andre nabolande.

Hvis Rusland trampes flade af amerikansk militær støtte til Ukraine så lurer risikoen for borgerkrig i Rusland eller Rusland betragter hele forløbet som et attentat mod selve den russiske Konføderations eksistens. Det vil der blive svaret på fra russisk side og svaret det kender vi godt indholdet af. Jeg har intet ønske om at tilintetgøre Den Russiske Konføderation. Jeg har ønsket om at bringe fred og ordnede forhold så den dialog der nu er slået fuldstændig i smadder langsomt og over lang tid kan genopbygges. For i længden har Rusland brug for Europa ( ikke USA) og i længden har Europa brug for at have et forhold præget af samarbejde med den store nabo Rusland ( uanset hvilket styre der må sidde i Moskva ).

Det ser ud som at det er et meget vigtigt kardinalpunkt for Rusland ikke at tabe Donetsk området til en nation, der er tæt knyttet sammen med US interesser. Det vil svare til, hvis vi blev bedt om at afstå Sønderjylland dags dato til Tyskland (DE).

Rusland går aldrig nogensinde med til at afgive øen Krim. Den er en russisk juvel og forbundet med den russiske Sortehavsflåde. Ligegyldig hvor mange der ønsker sig Ukraines grænser fra 1994 igen opgiv. Det er vanvid at kræve en tilbagegivelse af Krim til Ukraine.

I Donetsk og Luhansk Regionerne skal konflikten fryses en våbenstilstand etableres og så må der over lang tid findes et kompromis, som får det til at vokse sammen som nu er sønderslået som følge af den vanvittige russiske invasion af Ukraine.

Der skal findes en diplomatisk løsning som afbalancerer de russiske interesser med behovet for at få sat punktum for at Rusland overfalder en anden nation, fordi Rusland vil med vold og magt bestemme over det lands folk og samfund.

Det er meget trist at se alle de enorme civile og militære tab på begge sider af grænsen Ukraine som Rusland og trist at være vidne til den enorme og fremskridende ødelæggelse af en region, som kunne have levet i sameksistens og velstand med hinanden.

VH
KFK

Lasse Schmidt

@KFK

Du skriver:
"Der må og skal findes en fredsforhandling i denne sag. Ideen om at det hele skal overlades til Ukraine selv den holder ikke."

Der er mange, der mener, at Ukraine og ukrainerne slet ikke er i stand til at træffe beslutninger for deres eget ve og vel. De skal bare indordne sig under stormagternes - og vores - interesser, skal de. De er slet ikke intelligente nok til at træffe lige så gode valg som os, de skide ukrainere.

Føj.

Michael Kamp

@Kim Folke Knudsen

Tak for et rigtig fint indspark, som præges af at være fri fra den propaganda der hersker i vores vestlige medier. Forfriskende at læse!

Mærkelig ordspils-leg, genopbygningen af Ukraine vil ikke ske på eksperternes præmisser, men alene på og med kapitalens medvirken, - så udsigten / troen på at komme af med korruptionen i Ukraine via genopbygningen virker unådelig naiv og infantil

Jens Christensen

Espen Bøgh, man må være helt kørt fast i ulidelige politiske dogmer, utvivlsomt yderst på venstrefløjen, når ens eget naive og infantile ordspilsleg tilsiger, at eksperter partout skulle være en modsætning til kapitals medvirken. Det er simpelthen alt for sort-hvidt.

En af de vigtigste byggesten/brundforudsætninger for korruption er, at der ikke er en direkte sammenhæng imellem en leveret ydelse og et dokumenteret krav om betaling og godkendelse af fakturaen, og faktisk betaling.

Når de alle fire er på plads, er den del af livscyklusen givetvist ren for korruption.

Hvergang nogen modtager betaling, uden at dokumentere kravet med en faktura, så er den person sikkert ikke særlig fremmende for processen.

Hvergang nogen sender en faktura, for ærligt udført arbejde, så er korruptionen lidt mindre, ihvertfald i situationen.
.