Lækkede dokumenter
Læsetid: 7 min.

Da Silicon Valley ejede fremtiden, kunne Uber regne med hjælp fra europæiske toppolitikere

I dag er Uber i krise, men for små ti år siden var firmaet et symbol på techkapitalisme. Et nyt læk dokumenterer firmaets aggressive lobbyisme under opturen og tegner et belastende billede af fremtrædende politikere som Emmanuel Macron og Storbritanniens tidligere finansminister George Osborne
Den franske præsident, Emmanuel Macron, mødes med CEO i Uber, Dara Khosrowshahi, I maj 2018. Macron skulle efter sigende have spillet en central rolle i forhandlingen af det kompromis, som – dog med en række begrænsninger – i sidste ende gjorde det muligt for Uber at fortsætte selvskabets forretning i Frankrig.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, mødes med CEO i Uber, Dara Khosrowshahi, I maj 2018. Macron skulle efter sigende have spillet en central rolle i forhandlingen af det kompromis, som – dog med en række begrænsninger – i sidste ende gjorde det muligt for Uber at fortsætte selvskabets forretning i Frankrig.

Ritzau/Scanpix

Udland
12. juli 2022

For ikke så frygtelig mange år siden opfattede mange Uber som fremtiden. Et innovativt firma fra Silicon Valley, der med massiv venturekapital i ryggen drev en fastfrosset, overreguleret taxabranche fremad med ny teknologi, innovative løsninger og skærpet konkurrence. Firmaet var et eksempel på et ord, der blev talt en hel del om i midten af sidste årti: disruption.

Uber udtrykte »det mest fantastiske ved markedsøkonomi«, erklærede Liberal Alliances Joachim B. Olsen i 2015. Dets modstandere var »bagstræbere og maskinstormere«.

Siden da er det gået stærkt tilbage for techkapitalismens fortrop, ikke mindst fordi firmaet aldrig har skabt overskud, og det efter små 15 år på markedet virker tiltagende usandsynligt, at det nogensinde kommer til det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Siersbæk

Gad vide, om der også dukker danske politikernavne op i de lækkede dokumenter....

kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Thomas Jørgensen, Rolf Andersen, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

Sorry. DR havde et langt federe link til the Guardian.
https://www.theguardian.com/news/2022/jul/11/uber-files-whistleblower-lo...

Kasper Pedersen

Macron har vi sgu ikke været heldige med

Marie-Christine Poncelet

Macron er en bandit i habit. Det værste i hans ageren i forhold til UBER er at han har modarbejdet i det skjule den politik førte af den regering han var en del af og har givet UBER mulighed for at lave nogle lovændringer s forslage som parlament medlemmer tog til sig som deres og som blev stemt i parlamentet, intet ulovligt på det tidspunkt men etisk forkasteligt.
Macron var udpeget ikke folkevalgte og forfulgte sin egen ideologiske overbevisning: Ny Liberalisme, disruption og afskaffelse af arbejdsmarkedet s regler.
En ideologi som gennemsyrer hele vores samfundet , også i Danmark og som er en daglig ideologiske kamp for venstrefløjen og fagforeninger når man ser f.eks nemlig.com, alle disse platforme virksomheder som dukker op og ville dukke op i mange sammenhænge hvis de får lov.
Det der undrer mig er hvor tøvende man er for at fordømme det der ske og som kan føre til prekæritet for de fleste og enormt ulighed som om man ikke kan selv blive ramt af det.
Vi befinder os i en afgørende tidspunkt hvor man kan lade sig friste af en pseudo frihed a la Venstre, LA og RV vende ryggen til venstrefløjen og åbne døren på vid gabe for den Nye Liberalisme og disruption som vil føre til en privatisering af den offentlige sektor, på langt sigt en ødelæggelse af den danske model hvor fagforeningerne mister deres styrk, et samfund hvor frihed for nogle vil betyde slaveri for andre.

kjeld jensen, Kim Houmøller, Torben Skov og Kasper Pedersen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Hmm. Uber trævles nu op som det onde selv. Måske. Og alle der var for, er åbenbart onde. Ku nogle af os nådigst få et lille helle fra den plads i solen, da vi jo blot elskede ikke at blive behandlet decideret ringe af den ordinære taxa-industri - og i øvrigt var ret pjattede med, at teenagerne ikke blev overladt til 0-taxa efter kl 22.00 i weekenden - eller endnu værre, pirat-taxa. Det var blot det vi godt kunne lide, OK med jer?

Søren Kristensen

Jeg havde hverken råd til eller behov for at køre i taxa dengang, men jeg lagde mærke til at Mads Stephensen (kendt fra bl.a. Kender ud typen) havde en vinterjakke med et lille diskret UBER-logo på, som af og til sneg sig ind i bunden af billedet, dengang den populære livsstil tv-serie havde Christine Feldthaus som medvært . Det var først langt senere jeg fandt ud af at UBER ikke var et tøjmærke. Jeg var mere mere interesseret i selve jakken, fordi den så både elegant og varm ud. Heldigvis fandt jeg en der lignede ude i Fisketorvet, dog uden UBER logo - til gengæld var den på tilbud til halv pris! Det viste sig at den alt for varm til mit behov og efter et par varme og uvirksomme vintre gav jeg den væk til rengøringkonen på mit arbejde; hun har nemlig en svoger i London som er illegal indvandrer fra Gambia. Efter sigende skulle han være blevet meget glad for den. Bare for at sige at intet er så ondt at det ikke er godt for noget.