Analyse
Læsetid: 7 min.

En trio af despoter i umage alliance: Tyrkiet, Iran og Rusland

Ikke stort andet end et fælles nag til Vesten binder Erdogan, Putin og Raisi sammen – alligevel udsendte de ved tirsdagens trepartstopmøde i Teheran signaler om vilje til at samarbejde og forsikringer om forståelse for hinandens bekymringer
Ruslands præsident Putin (tv.), Irans præsident Raisi (i midten) og Tyrkiets præsident Erdogan mødtes tirsdag til trepartstopmøde i Teheran.

Ruslands præsident Putin (tv.), Irans præsident Raisi (i midten) og Tyrkiets præsident Erdogan mødtes tirsdag til trepartstopmøde i Teheran.

Sergei Savostyanov/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
20. juli 2022

De er begge udsat for vestlige sanktioner – den ene for atomvåbenambitioner, den anden for angreb på Ukraine – så nu bestræber Iran og Rusland sig på at styrke deres gensidige forståelse. Og samtidig udbygge kontakterne til Tyrkiet for at vise verden, at de ikke står isoleret.

Derfor mødtes tre præsidenter – Ruslands Vladimir Putin, Tyrkiets Recep Tayyip Erdogan og Irans Ebrahim Raisi, tirsdag i Teheran. Officielt for at diskutere Syrien, hvor trioen har engageret sig i den såkaldte ’Astana-proces’, der skal finde en vej til at løse den syriske konflikt. Her ligger deres geopolitiske mål og interesser ikke på linje.

Et godt begreb til at beskrive forholdet mellem Vladimir Putin, Ebrahim Raisi og Recep Tayyip kunne være det engelske frenemies, fjender og venner i ét. Putin og Erdogan har i årevis dyrket et fortroligt, og respektfuldt, hvis ikke ligefrem venskabeligt forhold, hvilket dog ikke afholder de to statschefer fra bitterligt at bekrige hinanden på slagmarker i Syrien, Libyen og Kaukasus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

erik pedersen

Da jeg læste artiklen kom jeg pludselig til at tænke på en tv serie fra min barndom . Soap eller på dansk; Skum

Per Christiansen

Kan vi have Tyrkiet i Nato?

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Eller som de plejede at sige i reality-programmet Robinson:

"Nu bliver det endnu vildere!"

Billedet får mig af mystiske årsager til at tænke på de tre sylfider i Svanesøen, så jo, det er VILDT!

Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Kan vi have Tyrkiet i Nato?

Jeg stiller mig selv samme spørgsmål

Og det eneste svar jeg kan forestille mig, er at Tyrket er med på 'tålt ophold'. De er så tilstrækkeligt geopolitisk vigtige for USA, at man hellere vil have dem med i NATO som illoyalt medlem - end risikere at de allierer sig med Putin.

Nu gør de det så på sidelinien - og det er jo sådan Ergodan opererer. Han står med en fod i begge lejrer - og udnytter en hver situation til at maksimere Tyrkiets interesser.

Det samme gør USA og alle de andre stormager.
Det kaldes realpolitik

/O

Kim Folke Knudsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Alan Frederiksen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Den epoke hvor USA og Europas vestlige del har haft en eller anden form for overskud af magt havde/har sine problemer. De forsvinder foreløbig ikke med de konstellationer der byder sig til af andre "centre" rundt i Verden, om disse så er kombinationen BRIKS eller BRIIIKSN eller andre. De alternativer der måtte virke attraktive er tvivlsomme eller fremtidsmusik.

Kim Folke Knudsen

@Det er så yndigt at følges ad.

Hvilken trio det er altså Ruslands allierede de næste 100 år ?

Et præstestyre med middelalderregime og som sponsorerer terror i hele Verden og især i Mellemøsten.

Et præstestyre der tager tilfældige vesterlændinge og andre suspekte personer som gidsler arresterer dem i årevis forsøger psykisk og fysisk tortur for at bruge fangerne som handelsvarer til at afpresse Vesten.

Et præstestyre der mener dets mission er at ødelægge et af de få demokratier i Mellemøsten Israel ved at true Israel med udslettelse. Et præstestyre der gerne vil have adgang til Kernevåben, så de kan terrorisere hele Jordkloden endnu mere end de gør i forvejen. Russiske S400 missiler leveret til Iran. Det ligner en programmeret terrorhandling vendt mod Saudi Arabien, for de kan jo bruges af # halvmilitære grupper # sådan lidt af la Wagner hæren i Afrika. Og så er vi helt sikre på, at hvis de missiler affyres på rette tidspunkt mod saudiske olieinstallationer, så stiger energipriserne til nye himmelhøjder.

Den russiske afstraffelse af det naive Europa, der nu får Vladimir Putins økonomiske jernnæve at smage, indtil Europa kapitulerer og afleverer Ukraine, Litauen, Letland og Estland plus andre nationer - tilføj selv nationer til det russiske tag selv bord for forrige nationer.

Netop derfor handler denne krig og dette overfald på Ukraine om langt mere end en broderstrid om provinser i det østlige Ukraine.

Sikre vindere er allerede tydelige - Kina og Indien.

USA ser ud til at klare skærene, for det er utænkeligt at USA og Amerika i denne fase af krigen angribes af Rusland. Kontinentet på den anden side af Atlanterhavet er sikkert for en stund. USA har også så store egne energiressourcer, at de ikke i samme grad rammes af Vladimir Putins inflationskrig mod Europa.

Rusland triumferer på kort sigt men på længere sigt - Palle alene i Verden med vennerne fra Iran, Tyrkiet ???, Venezuela, Syrien og Donetsk Republikkerne.

Europa. Vi har godt nok gravet vores egen grav med vores handel baseret på billig sort energi fra Rusland og afsætte varer og ydelser til Kina helst så billigt og underbetalt som muligt. Nu ligger 40 års handelsregime i ruiner og alt skal endevendes og reformeres fra bunden af i Europa.

Europas ulykke: Et autoritært og fordærvet Republikansk parti som har undergravet tilliden til USA fuldstændig.

for kan vi være allierede i NATO med et USA styret af Republikanernes fanatikere, der har mere tilfælles med Rusland og diktaturer end med Europa og ikke mindst med demokratierne.

Republikanere som mener at et 10 årigt barn der er voldtaget skal gennemføre sit svangerskab uden mulighed for abort.

Republikanere som mener at klimakrisen den går over af sig selv, og vi skal excellerer i olie gas, og fossile energier så profitterne forøges.

Republikanere som mener, at du skal gå i indkøbscenteret iført en skudsikker vest og udstyret med raketudstyr håndgranater og maskinpistol for ellers risikerer du at blive mejet ned af en af våbenlobbyens venner.

Republikanere som mener at det er bedst for elevernes undervisning at eleverne og lærerne ikke mindst er udstyret med våben i klasseværelserne så en evt. forstyrret elev eller en af våbenlobbyens gode terrorist venner kan onduleres omgående.

Republikanere som mener, at når valgresultatet ikke går deres vej, så skal vi bare storme Kongressen og hænge de politikere som vi ikke kan lide. Ingen hæmninger ingen grænser midlet helliger målet vi og kun vi Det republikanske parti skal sidde på magten til tid og evighed.

Republikanere som i deres nationale storhedsvanvid mener i fuldt alvor, at USA skal gå i krig med Kina, Rusland, og Iran på en gang. USA vinder !

De samme Republikanere lagde grunden til katastrofen i Afghanistan, katastrofen i Syrien, Katastrofen og den mislykkede besættelse af Irak, katastrofen og nedsmeltningen i Libyen. Alle steder hvor USA og ikke mindst Det Republikanske parti stak halen mellem benene og flygtede væk, da konflikten voksede dem over hovedet.

Nu mener De Republikanerne i ramme alvor at USA lige skal tage en 3. Verdenskrig med Kina, Rusland og Iran på en gang- vanviddet er ikke begrænset til Rusland.

Genvalget af Joe Biden afgør og Demokraternes sejr over det fordærvede autokratiske Republikanske parti- Det er afgørende for, hvordan Verden ser ud til næste år.

År 2023 et skæbneår.

Der er ingen fortrydelsesret hvis det går galt og Donald Trump og konsorter får magten igen. heller ikke for danske journalister der har brugt 10 år på at lovprise og rose det spændende og udfordrende Republikanske eksperiment med Donald Trump som Præsident fra år 2016-2020.

Det Republikanske parti er så sølet ind i det brune skidt, at det snart ikke har noget som helst at gøre med deres stifter den stolte Præsident Abraham Lincoln og lignende storslåede personligheder i amerikansk historie.

Min støtte ligger 100% et sted hos Demokraterne og hos Præsident Joe Biden.

Gamle stakkels Europa må slå pjalterne sammen og reddes hvad reddes kan.

VH
KFK

gorm petersen

Alt havde været lettere, hvis ordet "Mafia" havde haft russisk oprindelse - men det har desværre italiensk oprindelse.

Det havde også været lettere, hvis jeg første gang havde lært ordet "Oligark" at kende i en russisk kontekst. Men det var Italiens Silvio Berlusconi, der som den første med sine tv-stationer fik lavet lovændringer så hans egne kriminelle aktiviteter kunne lovliggøres med tilbagevirkende kraft. Og i tiden forinden, havde Mafiaen med succes gennemført likvideringskampagner af selv højesterets dommere.

Hvis jeg var russer/iraner/tyrk ville jeg spørge mig selv, hvorfor italienerne aldrig er blevet ramt af sanktioner. Er der tale om en særlig form for italiensk charme ?

Landbrugsstyrelsen er blevet kritiseret for at lade svindel-sager forælde. Problemet er bare, at hvis ikke danske bønder var lidt kreative, ville de tabe tilskuds-konkurrencen med de italienske bønder, hvis kreativitet ingen kunne drømme om at betvivle.

Tidligere skulle der dokumenteres valgsvindel, før man kunne kaldes despot. I dag er en folkelig opbakning på over 50% åbenbart nok. Eksempelvis holdt man ikke op med at kalde Ungarns Viktor Orban for despot efter fornyligt at have vundet en "jordskreds-sejr". Den store folkelige opbakning understregede netop hans despoti.

Har ordet "Demokrati" totalt mistet sin oprindelige betydning ?

Nogle vil mene, at Tyrkiets Erdogan, har gjort en del for at mindske spændingerne mellem land og by - at hans væsentligste handicap i dag er uforsonlighed overfor PKK og en tidligere allieret, der i dag bor i USA.

Er vi sommetider for hurtige til at kalde folk for despoter ?

Selv Mathilde Klimer har indrømmet, at Putin har en betydelig goodwill blandt menige russere.

Trump var med til at afsløre, at meningsdannelsen var under kontrol (fake news). Det lykkedes at dæmonisere Hilary Clinton så hun tabte valget - altså var menings-kontrollen ikke stærkere, end at den kunne brydes.

Lars Olsens "Eliternes triumf" kunne godt opgraderes til en "International edition". Det væsentligste spørgsmål er stadig: Hvorfor skal vi tro på den veluddannede kystbanesocialist som "den gode konge", der kan overflødiggøre den folkelige deltagelse i demokratiet.

Sidst jeg så Margrethe Vestager på en valgplakat var det med teksten: "Jeg lytter til økonomerne". Dengang tænkte jeg: Jamen hvad skal jeg så med dig - var det ikke bedre at stemme på økonomerne ?

Karen Blixen sagde: Folk ønsker ikke at have det godt. Folk ønsker at være "yppige" (d.v.s. beundringsværdige). Kystbanesocialismens nedtur startede, da man begyndte at tale "ned" til arbejderne og de arbejdsløse.