Reportage
Læsetid: 7 min.

Ukrainsk Donbas-soldat: »Folk skal forstå, at russerne er kommet her for at ødelægge os«

Mange af de frivillige ukrainske krigere på Ukrainekrigens største slagmark stammer selv fra Donbas og afviser, at prorussiske sympatier skulle være dominerende i deres hjemstavn
En brandmand fører en beboer i Konstantinovka i det østlige Ukraine gennem røg efter et russisk bombardement med klyngebomber.

En brandmand fører en beboer i Konstantinovka i det østlige Ukraine gennem røg efter et russisk bombardement med klyngebomber.

Nariman El-Mofty/AP/Ritzau Scanpix

Udland
22. juli 2022

KONSTANTINOVKA – I over en måned har Vasil pendlet fra sin hjemby i Østukraine til frontlinjen, der ligger godt en time derfra.

I april betegnede Vasil, der driver et hotel i Konstantinovka – en industriby i Donetsk-regionen – situationen som »completely fucked« med russiske artilleribeskydninger mod hans enhed, der forekom aldrig at få nogen ende.

I dag virker han synligt forandret: Han er tyndere, mere slidt – men med en kampmoral, der stadig er intakt.

»I vores brigade kommer over halvdelen af os fra Donbas,« siger Vasil med henvisning til den østlige region, som prorussiske styrker har kæmpet for at løsrive siden 2014 – og som nu i flere måneder har været primær slagmark for Ruslands angrebskrig mod Ukraine. For Vasil og mange andre i hans enhed er spørgsmålet om sejr eller nederlag ikke abstrakt. Bevæger frontlinjen sig længere mod vest, står han til at miste alt: sit hotel, sit hus, sin hjemby og sine naboer og omgangskreds.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Hansen

Igen, Putin Rusland er totalt ligeglad med befolkningerne om de er prorussiske eller ej, så bombes de tilbage til stenalderen, det her drejer sig ene og alene om magt og erobring af land intet andet hvor primitivt det så end kan virke anno 2022.

I de områder hvor der fandtes flest såkaldte prorussere, det er de områder der er totalt smadret og hvor der direkte er gået efter civile boligblokke, skoler, hospitaler, universiteter, teatre osv. alt sammen civile mål som ikke tjener noget som helst militært formål.

De ting ødelægger man ikke systematisk hvis man er der for at befri eller hjælpe en befolkning, eller vinde deres tillid og hjerter for den sags skyld.

Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Danny Hedegaard, Peter Beck-Lauritzen og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Russiske medier roser russerne! Vestlige medier roser ukrainerne/vestens våbenhjælp! Russerne efterlader alt i ruiner og strammer målene for deres "special mission"=flere regioner end Donbas's! Vestens våbenhjælp gør ukrainerne i stand til at pulverisere russisk militær og personel!
Savner et reelt overblik. Opregnes de russiske tab i Ukraine, personel, tanks, fly etc. er tabene under 10% af russernes totale styrke. Så der er langt igen, før russerne er "besejret"!
Vesten skal øge våbenleverancerne meget, før krigens gang "tipper". Vestens sanktioner har effekt, men der er "loop-holes"! Ikke alle russiske banker er omfattet, ikke alle vestlige lande, ex. CH, er lige effektfulde til at opfylde sanktionsbeslutningerne. Nogle betaler sågar rubler for russisk gas. Orban er særlig undtaget. Tyskerne er stadig fodslæbende med våbenhjælp, vel fordi de gerne vil have den russiske gas, fremfor at lukke for den, før Putin lukker den.
Lavrovs udtalelser, står de til troende? Er det tomme trusler, som alt anden russisk løgn og latin, ifølge vestlige medier? Minder forfærdeligt meget om WW2.
Troværdige oplysninger søges og er der sandhedsværdi i russernes opfattelse?

Lasse Schmidt

Sandhedsværdi i russernes opfattelse? Tjoh, det er der vel på samme måde som der er sandhedsværdi i, at jorden blev skabt af en gud. Det er sandt for den, der tror på det. Hvis man er til fakta, er russernes udgave primært usand.

Husk i øvrigt, at russerne aldrig vil kunne flytte 100% af tropper og materiel til Ukraine. fordi russerne er nødt til at beholde tropper østpå + har invaderet flere af deres tidligere kolonier over de sidste årtier. De er nødt til at beholde tropper i Moldova og Georgien. Formentlig også i Tjetjenien og Dagestan. Syrien kan de heller ikke trække sig helt ud af.

Russerne har sat sig selv i en dårlig situation, fordi de har været i krig med småstater i så mange år uden at få deres hær op på et fornuftigt niveau. Russerne er vant til at tæppebombe sig igennem konflikter i geografisk begrænsede områder, hvor de smadrer alt og alle uden respekt for liv. Nu ser det ud til, at russerne har bidt over en for stor mundfuld.

Ruslands tydelige vanskeligheder i Ukraine gør ondt på Ruslands støtter på Fox News og Dagbladet Arbejderen, der ikke ønsker at se Rusland besejret. Alle vi andre glæder os bare over, at Ukraine forsvarer sig med næb og kløer mod deres tidligere koloni-herrer.