Baggrund
Læsetid: 5 min.

I USA er der ét masseskyderi om ugen

I Danmark og resten af Europa er tilfældige masseskyderier af den slags, der ramte Field’s i søndags så sjældne, at de hver især sætter sig i os som kollektive traumer. I USA er de tal i en statistik. Så det, vi ved om masseskyderier, ved vi fra USA
Groft sagt forekommer masseskyderier i to udgaver. De politisk motiverede og de mere vilkårlige. Skyderiet i Field’s lader til at høre under den sidste kategori. På billedet ses en familie, som mistede sin søn og bror ved masseskyderiet i Uvalde i Texas.

Groft sagt forekommer masseskyderier i to udgaver. De politisk motiverede og de mere vilkårlige. Skyderiet i Field’s lader til at høre under den sidste kategori. På billedet ses en familie, som mistede sin søn og bror ved masseskyderiet i Uvalde i Texas.

Jae C. Hong/AP/Ritzau Scanpix

Udland
5. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den 22-årige, som søndag skød og dræbte tre mennesker i storcenteret Field’s ved København, var tilsyneladende ikke en mand med en sag. Politiet har afvist at betegne tragedien som terrorisme og vurderer umiddelbart ikke, at gerningsmanden har haft et politisk motiv. Tværtimod tyder alt på, at der er tale om en psykisk syg mands mere eller mindre vilkårlige vold.

Det er en historie, vi først og fremmest kender fra Amerika. Sådan er det med de fleste ting, der angår masseskyderier – det vi ved, ved vi fra USA. Ikke fordi masseskyderier slet ikke forekommer i Europa. Det gør de jo: Breivik, Omar, Bataclan, Field’s. De er bare ekstremt sjældne. Mens næsten fire ud af 100.000 amerikanere bliver dræbt ved hjælp af skydevåben, gælder det ifølge FN 0,14 i Danmark og 0,099 i Tyskland. 

I USA har der alene i år været 303 masseskyderier. Søndag blev fire personer såret af skud i Mullins, South Carolina, og lørdag eftermiddag dræbte en 28-årig mand fire mennesker i den lille texanske by Haltom City.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Naturligvis er det dybt tragisk med masseskyderiet i Fields forleden, og det gælder alle de involverede, - de skræmte, de sålrede og de dræbte, og ikke at forglemme den psykisk syge der foretog denne forfærdelige handling.

En ting er det er en forfærdelig hændelse, men at se den udnyttet kynisk af liberale amerikanske politikere, - der udstiller deres egen dumhed og uvidenhed om forhold udenfor Amerikas grænser.

Enfoldigheden blandt mange amerikanske politikere er åbenbart, - at Amerika er verden!

Hvordan kan man finde på at sammenligne et enkelt masseskyderi i Danmark der sker med mange år imellem, og så sine egne skyderier på ugebasis - hvis ikke næsten dagligt?

- Det er kun en syg tankegang der kan fostre sådan en sammenligning, og helt ude af proportioner med virkeligheden, det er mennesker der burde behandles med psykofarmaka når deres virkelighedsopfattelse er så forvrænget.

Peter Beck-Lauritzen og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Det er desværre endda meget let at tænke sig en stor stigning i antallet af sådanne handlinger også her.
Dette selv om det hjælper med skrappe våbenrestriktioner. Men er disse plus psykiatri nok?
Er der kommet mere vrede og modvilje mellem folk? Og er der fjernet nogle grænser, som man kunne overveje om de havde en positiv side?

Jan Henrik Wegener, 05. juli, 2022 - 16:33

"Er der kommet mere vrede og modvilje mellem folk?"

Det skal du nok regne med der er, og en del af forklaringen er bl.a. udlicitering af f.eks. parkering; "hold din kæft og betal eller får du en retssag, der ivl koste dig endnu mere"!

Vort sprogbrug har også forandret sig ganske meget i de senere år, - det er blevet hårdere og hårdere mellem mennesker og de stærkeste mest brutale gloser anvender oftere over småting imellem mennesker.

Politiet or også blevet sværere at få fat i, så det er op til folk selv at klare tingene, og det benytter mange sig af ud fra et styrkeforhold de mener er i deres favør.

Jan Henrik Wegener

Mon dog parkeringsproblemet er så vigtigt? Eller er jeg blot uvidende fordi det ikke er mit?

Morten Balling

@Espen Bøgh

Nogle gange kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvordan det for blot 30 år siden var blevet modtaget af "omverdenen", hvis man hele tiden rendte rundt og tog billeder af sig selv, og derpå klisterede dem op på en væg og råbte "SE PÅ MIG, MIG, MIG!"