ORbans tale
Læsetid: 4 min.

Viktor Orbán vækker forargelse med angreb på såkaldt ’raceblanding’ i Europa

Ungarns højrenationalistiske premierminister siger, at lande, hvor racer blandes, ’ikke er nationer længere’. Han taler også for stop for våbenleverancerne til Ukraine
I en tale lørdag forudsagde Ungarns premierminister, Viktor Orbán, Vestens forfald. Her kritiserede han Vestens militære støtte til Ukraine og positionerede sig selv som Moskvas allierede i EU.

I en tale lørdag forudsagde Ungarns premierminister, Viktor Orbán, Vestens forfald. Her kritiserede han Vestens militære støtte til Ukraine og positionerede sig selv som Moskvas allierede i EU.

Olivier Hoslet/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
26. juli 2022

Ungarns højrenationalistiske premierminister, Viktor Orbán, er gået til angreb på blandingen af europæiske og ikkeeuropæiske racer. Det gjorde han i en tale lørdag, som straks har vakt forargelse hos landets opposition og hos europæiske politikere.

»Vi (ungarere) er ikke en blandet race (...), og vi ønsker ikke at blive en blandet race,« sagde Viktor Orbán i sin tale under et besøg i Rumænien.

Han tilføjede, at lande, hvor europæere og ikkeeuropæere blander sig, »ikke længere er nationer«.

Viktor Orbán har i årevis fremsat lignende påstande, men denne gang blev hans udtalelser formuleret i skarpe højreekstremistiske vendinger.

Premierministerens tale har rystet Katalin Cseh, der er medlem af Europa-Parlamentet for oppositionspartiet Momentum.

»Hans udtalelser minder om en tid, jeg tror, ​​vi alle gerne vil glemme. De viser virkelig regimets sande farver,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Damskier

Højrenationalistisk? Nej, fascistisk.

Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Josephine Kaldan, Carsten Sperling, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Gitte Loeyche, Mads Berg, Inger Pedersen, Holger Nielsen, Hans Larsen, Kim Houmøller, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen og Jeppe Theodor Lindholm anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Orban toner rent flag og så må EU behandle Orban/Ungarn derefter. Klap kassen i, nægt ham særstatus med energi import fra Rusland. Sikke da et fjols! Men tak for "flagningen".

Steffen Gliese, Jesper Sano Højdal, Josephine Kaldan, Carsten Sperling, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Poul Søren Kjærsgaard, fin egenfeldt, Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Hans Larsen, Mads Horn, Torben Bruhn Andersen, Carsten Bjerre, Kim Houmøller, Bjørn Pedersen, Rolf Andersen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Jens Michael Hertz. der er professor i Human Genetik ved Syddansk Universitet om blandede racer i en artikel på videnskab.dk:
»Vi ved, at man i nogle befolkningsgrupper har anlæg for særlige arvelige sygdomme. Og blander man sig med mennesker inden for samme befolkningsgruppe, er der større risiko for, at ens børn får sygdommene.«
»For eksempel er der problemer med en genfejl blandt Ashkenazi Jøderne – der udgør en stor del af den jødiske befolkning. Hvis Ashkenazi Jøder finder sammen, har de større risiko for, at deres børn får den gendefekt, der fører til ’Gauchers sygdom’,«
Alle mennesker bærer anlæggene til 3-5 sjældne, arvelige sygdomme i deres gener. Hvis to mennesker med samme anlæg får et barn sammen, er der 25 procent risiko for, at barnet senere vil udvikle sygdommen..
»Og 3-4 procent af os med nordeuropæisk oprindelse bærer anlæggene til lungelidelsen cystisk fibrose. Den er til gengæld meget sjældent i Afrika og Asien.«
»Jo fjernere man er beslægtet, desto større er sandsynligheden for, at man ikke bærer de samme gen-fejl. Så ud fra det perspektiv er det vigtigt, at forskellige befolkningsgrupper blander gener af hensyn til fremtidens mennesker,«
https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/er-det-godt-blande-menneske-racer

Så blandede racer er godt for vores gen-masse. Det er Viktor Orban og de indvandrer fjendske partier herhjemme sikkert ligeglad med.

Steffen Gliese, Jesper Sano Højdal, Ruth Sørensen, Bjørn Høj Jakobsen, Carsten Sperling, Arne Albatros Olsen, fin egenfeldt, Gitte Loeyche, Mads Berg, erik pedersen, Holger Nielsen, Ole Svendsen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, Rolf Andersen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

At en europæisk, folkevalgt statsleder i nutidens Europa offentligt udtrykker en tro på ideen om menneskeracer, at et folkeslag skulle være defineret af dets blod, snarere end dets kultur og værdier, viser kun med al tydelighed at der er statsledere der ønsker normløse, værdiløse og kulturløse "samfunde". Racisme og racetro er et fravalg og fravær af både tillid til værdien af ens egen kultur, men også en erkendelse af at man ikke forstår sin egen kultur. I stedet tolker man blod som kultur.

Med andre ord er racisme de kulturløses, de kulturelt dovnes, og dem der ikke vil erkende at det at bevare sig selv som et folk, en kultur, nu engang kræver en aktiv kulturel indsats. Man bevarer sig selv som folk, som kultur, ved at vide hvem og hvad ens folk er, hvad der binder os sammen. Hvis dette bånd er så stærkt, at man kan kalde sig et folk, er det også så stærkt at det vil gøre udefrakommende til en del at dets eget folk. Dette er et faktum, der er blevet bevist historisk (og genetisk hvis man har set/hørt nogle af Rane Willerslevs foredrag) igen og igen.

Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, Jesper Sano Højdal, Bjørn Høj Jakobsen, Josephine Kaldan, Carsten Sperling, Inge Lehmann, erik jensen, Eva Schwanenflügel, Poul Søren Kjærsgaard, Rolf Andersen, Arne Albatros Olsen, fin egenfeldt, Mads Berg, erik pedersen, Holger Nielsen, Mads Horn, Kirsten Dyhrberg Grønne, Torben Bruhn Andersen og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar

Det "sjove" ved Victor Orbans udtalelser er ikke bare facismen, det er også dobbeltmoralen.
For Ungarn under Orban kører ikke en stram politik for statsborgerskab. Tvært imod er ungarske statsborgerskaber billigt til salg for kinesere.
En lang række velstående kinesere har benyttet sig af muligheden for at købe et EU pas i Ungarn, primært til deres børn.
Så forargelsen imod "raceblanding" stikker ikke dybere end som så.
På samme måde som vores danske politikere handler nationalismen reelt om fjendskab med bestemte kulturer: de mellemøstlige og afrikanske kulturer.
Ikke at nationalisterne fra hverken det ene eller det andet land vil sige det ligeud, de vil hellere komme med "flotte" principielle erklæringer.

uffe hellum, Per Engel Zepernick, Steffen Gliese, Lillian Larsen, Josephine Kaldan, Carsten Sperling, Inge Lehmann, erik jensen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Arne Albatros Olsen, erik pedersen, Ole Olesen, Holger Nielsen og Thomas Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

I arvelighedslæren er der et begreb, som hedder: "krydsningsfrodighed." Hvilket bevirker stærkere og kønnere afkom. (Det er derfor, at en mulat, er smukkere, end en "alm. lyserød.") En hver djævel, har sin tid. Og det har hr. Victor Orban, også. Bare vent, til ungarerne finder ud af, hvad har er for en "drønnert." Så kommer der andre "boller på suppen" i Ungarn, - og jeg tror ikke, at vi behøver, at vente så længe...

Holger Nielsen

Orban i EU? Nej tak han skal ud, fordi han skader hele Europa, han vil gerne have EU midler. Det gavner hans baglomme, for landet er han ligeglad med, så længe han har magten. Han spiller EU og Rusland ud mod hinanden, med sin russiske propaganda. Jeg kan ikke se, hvordan han kan være både i EU og så god ven med Putin, han kan lave en aftale med Rusland. Jeg tænker på, om Putin betaler Orban for det? Hvis Rusland vinder over Ukraine (det håber jeg ikke), så er der en mulighed for, at Rusland går ind i Ungarn, fordi så har Rusland en lang grænse til Nato. Men det vil så betyde 3 verdenskrig, jeg ved ikke om det er det, at Orban vil, eller om han ikke kan tænke så langt på grund af magt liderlighed. Igen han skal ud af EU, for han har lavet ballade nok, og nu laver han russisk propaganda. EU kan sagtens undvære Ungarn, men kan Ungarn undvære EU. Det mener han jo han kan, fordi han har Putin til hjælp.

Steffen Gliese, Carsten Sperling, Inge Lehmann og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

" taler også for stop for våbenleverancerne til Ukraine"
Tyske intellektuelle?
SPD?
Die Linke?

fin egenfeldt

Kære Holger; Det er vigtigt at skelne mellem Orban og Ungarn. Kun på den måde kan man støtte de helt sikkert mange fornuftige ungarske vælgere, der vil af med ham. Mon ikke det er muligt at finde måder, at vise almindelige Ungarere, at deres leder skaffer dem problemer på halsen og at racisme ikke giver bedre men ringere livsmuligheder på alle leder og kanter. "Skæg og snot skal holdes hver for sig"

Kasper Pedersen

"Vi er ikke en blandet race (...), og vi ønsker ikke at blive en blandet race"

Skal vi gætte på at ca. 90% af den ikke-vestlige verden tænker sådan?

Kinesere kan for eksempel ikke tåle synet af afrikanske studerende i Kina.

"Afrikanske studerende i Nanjing angribes af lokale kinesiske studerende"

Faktisk kan kinesere slet ikke tåle synet af en afrikaner - selv ikke på en plakat.

" Kina skrumper sort 'Star Wars'-stjerne
Den kinesiske 'Star Wars'-plakat har fået foretaget et par opsigtsvækkende ændringer

Således har flere andre sorte skuespillere som eksempelvis Denzel Washington også oplevet at være blevet bortcensureret fra kinesiske filmplakater, selv om de havde en fremtrædende rolle i deres film."

https://ekstrabladet.dk/underholdning/filmmagasinet/Filmnyheder/kina-skr...

https://en.wikipedia.org/wiki/Racism_in_China

Steffen Gliese, Niels Makholm og erik jensen anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Ungarn har ved indtrædelse i EU underskrevet, at de vil overholde både menneskerettigheder og demokratiet, samt retsstaten som af EU definerede minimumskrav.

Det er dem som Polen og Ungarn for tiden overtræder af nationalchauvinistiske grunde med argumentet om, at EU heller ikke skal blande sig i deres lande.

De har underskrevet reglerne og kan ikke være uvidende. Men de vil gerne have de støttepenge som EU solidarisk giver til mindre udviklede lande.

Sådan set pisser de på resten af EU-landene og siger hvorfor stinker du.

Desværre er der ikke indbygget regler i EU, der gør man kan smide lande der ikke overholder reglerne ud.

Men jeg mener Ungarn har virkelig fortjent, at gå fjernet alle fordele hvor det er muligt.
Jeg synes også man skal udstille hans nassende illoyalitet og fortælle ungarerne, der følger altså krav med som i har sagt ja til ved indtrædelse.

De menige ungarere har altså valgt Orban og må så også være med til at bære ansvaret.

Hvad angår de racerene ungarere og salg af statsborgerskab har nazisterne heller ikke været bibeltro.

Det har altid været udsigten til at rage værdier til sig, der er den primære motivation.

Og både nazisterne, DF og her Orban har altid sammenarbejdet med den formuende elite til at fremme deres interesser for øget indtjening på bekostning af de ikkeformuende. Til det gentager de gang på gang, at de arbejder for den lille mand og at denne bliver snydt af snyltende fremmede/jøder/bolsjevikker/irere osv.

Medierne ejet af de formuende, har altid været behjælpsomt med at udbrede disse myter.

De formuende har aldrig tvivlet på propaganda virker.

Steffen Gliese, Rolf Andersen og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

EU bør overveje om Ungarn overhovedet kan have en fremtid i EU efter sådanne udtalelser fra Viktor Orbán.

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Viktor Orbán er en klovn med nogle ret udviklede fornemmelser for at overtræde røde linjer. Han kan godt komme lidt grus i EUs maskineri nemlig på alle de felter, hvor han har vetoret og får støtte til at opretholde vetoretten fra andre EU-medlemmer, men han er reelt en lille mand i Bruxelles. Hvis hans medlemskab af EU var bare halvt så slemt, som han fremstiller det, kunne han melde sig ud i morgen og ind i den russiske føderation. Det gør han bare ikke.

De menige ungarere, som Inge Lehmann nævner, har ganske rigtigt et ansvar for deres handlinger i valgkabinen. Hvis vælgerne derimod erklærer, at de ikke rigtigt ved, hvorfor de har handlet, som de har, starter de overvejelserne om at indskrænke valgretten.

Søren Kristensen

Kan vi ikke bare sanktionere ham på plads - eller ud, på en eller anden måde?

Niels Makholm

@Kasper Pedersen Vi er heller ikke velkomne, som "lyserøde," alle steder i Afrika. Ovre i de tre gl. danske besiddelser,(som i dag kaldes Jomfru Ørene), kan man som dansker opleve, at blive spyttet efter. Stadigvæk, - så er der "intet nyt under solen."

Rolf Andersen

Næste gang vi skal udvide EU bør vi ikke bare 'nøjes' med at kigge 'papirarbejdet' igennem. Vi skal se, at det fungerer i praksis, gerne gennem f.eks. 5 år.

... siger en gammel kvalitetschef, der også har auditeret flere andre virksomheder. Det er altså ikke nok at kvalitetshåndbogen (lovene) er skrevet, man skal også kontrollere, at de bliver fulgt i virkeligheden.

Og nu er et land som regel lidt større end en virksomhed - derfor mit forslag om mindst 5 års praktisk 'prøvetid' inden godkendelsen.

Tina Petersen, uffe hellum, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Lillian Larsen og Niels Makholm anbefalede denne kommentar