Reportage
Læsetid: 5 min.

Afghanske kvinder trodser Talebans undervisningsforbud: »Hun spurgte mig, ’slår de dig ihjel, hvis de opdager dig?’«

Piger, som er udelukket fra skolegang af Taleban, er klar til at løbe store risici for at få undervisning – det samme er de lærere, som er opsatte på at hjælpe dem
Piger følger med i undervisningen på en af de hemmelige skoler i Afghanistan den 28. juli.

Piger følger med i undervisningen på en af de hemmelige skoler i Afghanistan den 28. juli.

Nanna Muus Steffensen

Udland
16. august 2022

KABUL – Når inspektørerne melder deres ankomst ved skoleporten – og det gør de næsten hver uge for tiden – ved de store skolepiger præcis, hvad de skal gøre: De forlader hurtigt klasselokalerne og søger tilflugt i et muggent lagerrum. Her klemmer de sig tavse sammen i lange minutter, der nogle gange bliver til timer. Og håber på, at de også denne gang undgår at blive opdaget af de mænd, der vil spærre dem inde i deres hjem.

Taleban har forbudt ungdomsuddannelse for piger. Det er det eneste kønsbaserede forbud af sin art i verden.

Et år efter at USA og dets koalitionspartnere trak deres tropper ud af landet, og den militante islamistiske bevægelse greb magten i landet, er det nu en ulovlig modstandshandling at tage imod matematikundervisning. Teenagere, der burde lære om at løse ligninger, terpe engelsk grammatik eller recitere persisk poesi, løber betydelige risici for hårde repressalier, hvis de bliver fundet i et klasseværelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Frederik Schwane

Det er så frygteligt, at verdenssamfundet ikke har en holdning til, at halvdelen af et lands befolkning kan tvinges ind i grov undertrykkelse. Det minder lidt om tankesættet bagved hustruvold; det var jo bare husspektakler og så kunne resten af samfundet vende det blinde øje til.,

Viggo Okholm, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, erik pedersen, Alvin Jensen og Dan Jensen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Dette er efter min mening ikke et udtryk for religion. Denne misogyni finder man hele vejen ned gennem Pakistan og Indien, hvor der også er fortvivlende forhold for kvinder. Det kan kun lade sig gøre i Afghanistan, fordi mange mænd er enige med Taleban.

Alan Frederiksen, erik pedersen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

Trist, at halvdelen af befolkningen kan undertrykke den anden halvdel med henvisning til en tudsegammel bog:

Koranen
Sura 33 (Forbundsfællerne) vers 33
Bliv i jeres huse!
I må ikke stadse jer ud, som man gjorde tidligere, i uvidenhedens tid! Hold bøn, giv almisse og adlyd Gud og Hans udsending! Gud ønsker kun at fjerne urenheden fra jer, I Husets folk, og rense jer fuldstændig.

Der er vist noget "tankegods", der trænger til en opdatering?

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Indbyggertal i Afghanistan: 40.8 mio.
Taliban: 200.000
"Det anslås ifølge Combating Terrorism Center, at den aktive tilslutning til Taliban er på omkring 200.000 soldater og støtter.

Hvis befolkningen i Afghanistan er så meget imod Taliban, er de egentlig nok til at smide dem på porten.
Kan det tænkes at de hellere ser Taliban ved magten end den tidligere amerikanske besættelse?

Alan Frederiksen

Jeppe Lyngsø Bundgaard
16. august, 2022 - 11:24

Jeg tror bare den ofte ekstremt fattige landbefolkning, der udgør ca. 80% af Afghanistans indbyggertal, bare vil have lov til at dyrke jorden og holde husdyr i fred og ro. Mon ikke, da der blev indført 7 års skolepligt herhjemme i 1814, har været mange fattige familier på landet, der følte at skolegang var spild af tid. Familierne havde brug for deres børn som arbejdskraft. Det er typisk i byerne de mere velhavende og veluddannede borgere slår sig ned. Her findes der sikkert mænd, der ser positivt på, at deres døtre uddanner sig. Taliban har rødder i landdistrikterne, hvor man er dybt religiøse. Krigen i Afghanistan kostede ca. 47.000 civile livet og blev fortrinsvis udkæmpet i landdistrikterne.

Lars B. Jensen

Vores reaktion på den fejlslagne krig vi har ført i Afghanistan, er åbenbart at prøve at sulte dem ihjel med sanktioner.
Snart kommer der et valg og 90% af os stemmer på en hurtigere ødelæggelse af livet på vores vidunderlige klode.

Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, John Andersen, erik pedersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Emma Graham-Harrison

Det er godt nok en besk historie, som du fortæller.

Jeg læste i The Atlantic en historie af en deltager i den totalt mishandlede evakuation fra Afghanistan - den er også til at få ondt i maven af.

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2022/09/afghanistan-evacuat...

Lise Lotte Rahbek

Jeg er fuld af beundring for disse piger og kvinders mod.