Mordforsøg
Læsetid: 9 min.

Attentatet på Salman Rushdie viser, at fatwaen imod ham står ved magt

Den 75-årige forfatter er hårdt medtaget, men »ved godt mod« efter et knivangreb under en litteraturfestival, hvor han skulle tale om kunstnerisk frihed – en påmindelse om, at den strid, som udbrød, da han i 1988 udsendte romanen ’De sataniske vers’ aldrig er gået væk
Den britisk-indisk-amerikanske forfatter meldes lørdag at have genvundet bevidstheden efter en flere timer lang operation.

Den britisk-indisk-amerikanske forfatter meldes lørdag at have genvundet bevidstheden efter en flere timer lang operation.

Udland
15. august 2022

»Nyhederne er ikke gode,« lød det fredag aften fra den amerikanske litterære agent Andrew Wylie: Få timer forinden blev den berømte forfatter Salman Rushdie stukket ned af en overfaldsmand, netop som han gjorde sig klar til at gå på scenen ved en litteraturfestival om kunstnerisk frihed i Chautauqua Institution i delstaten New York.

75-årige Salman Rushdie er stadig i live efter hurtigt at være bragt i helikopter til nærmeste hospital. Men hans kvæstelser varsler ilde: Rushdie blev ramt flere gange i halsen, ansigtet og maven. »Salman vil sandsynligvis miste et øje,« sagde Wylie og tilføjede: »Nerveenderne i hans arm er skåret over, og hans lever perforeret.«

Den britisk-indisk-amerikanske forfatter meldtes lørdag at have genvundet bevidstheden efter en flere timer lang operation. Han er ikke længere i respirator, og lørdag aften tweetede hans forfatterkollega Aatish Taseer, at Rushdie »taler (og joker)«. Hans agent Andrew Wylie bekræfter, at Rushdie er ved godt mod.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kasper Pedersen

Folk forstår ikke Salman Rushdies kloge ord:

Respect for religion has become a code phrase meaning 'fear of religion.'
Religions, like all other ideas, deserve criticism, satire, and, yes, our fearless disrespect.

Søren Fosberg, Christian de Thurah, Jan Kauffmann, Marianne Fisker, Bent Nørgaard, Henrik Ilskov-Jensen, Brian Andersen, Jacob Nielsen, Flemming Olsen og Nels Friis Christensen anbefalede denne kommentar
Steffen Rahdoust Boeskov

@ Pedersen: Du har ret - jeg forstår ikke Rushdies ord, hvis han virkelig har sagt det, du citerer ham for.

Hvorfor skulle man være respektløs over for religioner og alle andre ideer/forestillinger?

erik pedersen, Inger Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

Kun hyklere, farisæere og ypperstepræster forlanger respekt for deres ideer.
Der er kun én ting her i livet, der skal respekteres - og det er livet selv.

Gert Friis Christiansen, Marianne Fisker, Martin Jensen, Bent Nørgaard, Nels Friis Christensen, Martin Sørensen, Henrik Ilskov-Jensen, Jacob Nielsen, Martin Kristensen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Livet selv er en tom kasse.

Steffen Rahdoust Boeskov

Nu mangler der jo en del kontekst, men hvis jeg skal prøve at forstå, hvad han mener, så må det være noget i retning af:

"Du skal ikke respektere, hvis andre forsøger at bruge deres ideer til at bestemme over dit liv."

Gert Friis Christiansen, erik pedersen, Marianne Fisker, Lillian Larsen, Flemming Olsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Martin Jensen

Steffen Gliese - underligt, at du konsekvent kommenterer med postulater i stedet for at underbygge dine kommentarer med et minimum af sammenhængende argumentation!
Det lyder som om, at du er fra 80'er-årgangene på KUA eller RUC, hvor "synsninger" blev begyndt at blive anset for et argument i sig selv og hvor det faglige niveau for alvor faldt, også i international henseende.

Det er lidt af en stærk titel, "De sataniske Vers". Men en god titel.
Bogen er alt andet end satanisk, den er oplysende, humoristisk og en ganske enkelt page-turner fortalt en en af alle tiders allerbedste fortællere.

Gad vide, om Rushdie overhovedet på nogen måde anede, da bogen udkom i 1988, at islamismen i den grad ville begynde et mega-terror-forløb de næste dekader?
Måske var den islamisle terror ikke så drastisk dengang som den senere blev. Husk nu, at ikke alle troende er enige med kriger og martyr retningerne. Så vidt jeg ved, er det et mindretal der er bindegale, dem man ALTID hører om. (Medierne).

Bogen er så vigtig, at titlen ikke kan være anderledes.

Rushdie åbnede med sin fantastiske geniale fortælling op for noget af det vigtigste der skal ændres i mennesket : Bevidstheden.

-The pen and the sword, the men and the word. - Make love, not war. /1968), hej, hej.

erik pedersen, Søren Fosberg, Henrik Plaschke og Marianne Fisker anbefalede denne kommentar
Mazdak Maleki

Hvor belejligt at der findes tre attentat og/ attentatførsøg i USA med relationer til Iran i løbet en uges tid -- når måske parterne er igen tæt på en atomaftale. Just saying...

Søren Fosberg

Attentatet viser at Rusdie står under Allahs beskyttelse mod Satans anslag på hans liv.

Kim Lahn skriver:
Islam er, efter min mening, en religion der er konstrueret af mennesker for at erobre.
---
Nævn mig en religion, det ikke er det - eller ikke har været brugt til at (retfærdiggøre) erobringer.