Irak
Læsetid: 4 min.

Borgerkrigen i Irak er afblæst – for nu

Efter flere måneders politiske intriger mellem landets shiamuslimske fraktioner fik Muqatada al Sadr med brug af vold demonstreret, at han er Iraks indiskutabelt mest magtfulde skikkelse. Hans modstandere har derfor afblæst konfrontationen – indtil videre
Militser under al-Sadrs kontrol i træfning med regeringsstyrker i Bagdads grønne zone tirsdag. Verden kan ånde lettet op over, at borgerkrigen indtil videre synes aflyst.

Militser under al-Sadrs kontrol i træfning med regeringsstyrker i Bagdads grønne zone tirsdag. Verden kan ånde lettet op over, at borgerkrigen indtil videre synes aflyst.

Ahmad al-Rubaye

Udland
31. august 2022

ISTANBUL – Iraks magtfulde shiapræst Muqtada al-Sadr opfordrede tirsdag sine væbnede tilhængere til at trække sig tilbage fra den grønne zone i hovedstaden Bagdad, hvor landets regeringsbygninger holder til, efter at sammenstød mellem hans tilhængere og irakiske sikkerhedsstyrker kostede mindst 30 mennesker livet.

Al-Sadr, der har millioner af tilhængere fra Iraks underklasse, sagde, at han var skuffet og ked af volden over de seneste dage, og beklagede, at mortérgranater fløj hen over hovederne på irakerne.

Hele balladen mellem al-Sadr og de iranskstøttede shia-fraktioner eskalerede tirsdag, da al-Sadr meddelte, at han ville trække sig fra politik. Udmeldingen blev af hans tilhængere tolket som en nedadgående pegefinger til Iraks fejlslagne politiske system. Efter flere måneders fredelige protester greb al-Sadrs tilhængere derfor til våben og stormede præsidentpaladset i Bagdad.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Johan á Rogvi

´For nu’ ..