Californien
Læsetid: 6 min.

Californien vedtager første forbud i verden mod salg af benzinbiler fra 2035

Om 13 år vil forbrugere udelukkende kunne købe elbiler i USA’s mest folkerige stat, der har en bilpark på 14 millioner. 16 andre delstater forventes at følge Californiens eksempel, og den amerikanske bilindustri erklærer sig rede til at leve op til udfordringen
En potentiel kunde kigger biler i El Paso, Californien. Fra 2035 og frem kan fabrikanter, der sælger køretøjer i staten, som ikke lever op til et påbud om at udlede nul CO2, blive idømt en bødestraf på op til 20.000 dollar per bil.

En potentiel kunde kigger biler i El Paso, Californien. Fra 2035 og frem kan fabrikanter, der sælger køretøjer i staten, som ikke lever op til et påbud om at udlede nul CO2, blive idømt en bødestraf på op til 20.000 dollar per bil.

Mark J. Terrill/AP/Ritzau Scanpix

Udland
27. august 2022

Californien har den største bilpark i USA og en af de største i verden med 14 millioner benzinkøretøjer registreret i 2021. Det er også den stat, der er hårdest ramt af klimakrisen.

Hyppige skovbrande nær storbyer som Los Angeles og San Francisco, tørke denne sommer i de frodige landbrugsområder i Central Valley og en forhøjet risiko for en sjælden megastorm opstået i Stillehavet, der kan føre til katastrofale oversvømmelser ved kysten og inde i landet. Alle sammen fænomener, der i varierende grad kan føres tilbage til menneskeskabt klimaforandring.

Det er grunden til, at politikere i Californien i årtier har ligget helt i front i kampen i USA for et renere miljø og omstillingen til en grøn energisektor.

Torsdag tog den californiske regering et syvmileskridt i sine bestræbelser på at udskifte en benzinosende bilpark med elbiler i et regulativ vedtaget af en bestyrelse i miljøministeriet, der har som opdrag at regulere luftforurening. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

Hvis Tesla fyrede den af og vi undgik flere pandemier mm., så kunne de nogenlunde nå at bygge 14 millioner elbiler inden 2035. Der kører over en milliard personbiler globalt?

Theo Lindemann

Alle på hele kloden vil have en bil. Så der mangler sikkert et par milliarder biler yderligere før markedet er mættet. Der vil blive fremstillet biler med benzin- og dieselmotorer i mange mange år endnu verden over.

Der bliver i øvrigt forsat produceret originale Citroen 2CV. Nu bare som reservedele. Men du kan faktisk købe ALLE dele originalt produceret med de originale Citroen maskiner og samle det hele til en fabriks ny 2CV :-) Og alle dele bliver fortsat fremstillet i Frankrig. Så 2CV fortsætter med at køre de næste 100 år.

jens christian jacobsen

Tilbage i 70erne blev 2CV forbudt i Sverige, da den var en sikkerhedsmæssig risiko for passagerene.
Men ikke i Frankrig - idag?

Kim Houmøller

Vanvidsbilister bliver man jo forskånet for i en 2 CV! Desværre forurener den jo en del og brændstoføkonomien er ikke prangende.

jens christian jacobsen

...og sikkerheden i bund, jf de tynde blikplader 2CVerne var lavet af.