ørkendannelse
Læsetid: 6 min.

Det egyptiske militær er gået i krig mod ørkenen. Både Nilen og fødevaresikkerheden er truet

Ørkendannelse er en af verdens største menneske- og klimaskabte problemer, og et af de mest sårbare lande er Egypten. Her har man længe sagt, at ørkenen erobrer henimod 14 hektarer i timen. Landets generaler har op til COP27 i Sharm el-Sheikh svoret at generobre ørknen
Makhluf Abu Kassem lader sine får græsse udenfor Fayoum, Egypten, selvom jorden er tørret ind af varmen i august 2020.

Makhluf Abu Kassem lader sine får græsse udenfor Fayoum, Egypten, selvom jorden er tørret ind af varmen i august 2020.

Nariman El-Mofty/AP/Ritzau Scanpix

Udland
6. august 2022

FAYOUM, EGYPTEN – I årtusinder fungerede den egyptiske ørken som en bufferzone for Nildalens herskere. Ørkenen var dét, som holdt modstandere og fjendtlige hære væk, og enhver, der pønsede på at invadere, plyndre eller snylte på Nilens rigdomme, måtte tænke sig grundigt om, før de foretog sig en uigennemtænkt aggression.

I dag er historien lidt en anden. Hverken sudaneserne eller libyerne, som historisk har plaget egypterne, er i dag i en position til at lave narrestreger mod den egyptiske hær, den arabiske verdens største og bedst udrustede. I stedet er det nu selve ørkenen, som er blevet en plage for Egypten, på grund af de globale temperaturstigninger.

»Vi har i mange år hørt om ørkendannelse hist og pist. Vi lyttede ikke rigtig. Men nu er snakken alvor,« siger Hamada, som ikke ønsker sit navn i avisen, fordi udtalelser til medier er forhadte flere steder af Egypten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Tak for en interessant artikel.

Peter Beck-Lauritzen, Lise Lotte Rahbek, Christian Mondrup, Alan Frederiksen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi vandrer fra den ene ruinerende ødelæggelse til den næste uden pause. .

Hvis vi formåede at se os selv udefra, ville vi tænke, at det var en helt vanvittig og selvdestruktiv art.

Peter Beck-Lauritzen, Maia Aarskov, Morten Schunck, John Andersen, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Jacob Johansen, John Liebach, Carsten Munk, David Zennaro, Jesper Sano Højdal, Alan Frederiksen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Eller også at hvor der handles der spildes...

Jeppe Theodor Lindholm

Sådan er det jo... Naturens luner.

For 65 millioner år siden uddøde alle dinosaurerne efter at have domineret verden. Det var da meget heldig for os mennesker. Menneskeskabte klimaforandringer er sådan set også bare en af naturens luner. En lune som vi kan takke os selv for. Det er da en fordel frem for at blive ramt af en lidt for stor sten fra rummet. Vi har da i det mindste selv bestemt vores egen skæbne og nyt godt af det. Hvem kører ikke gerne bil, spiser godt og rejser til de varme lande og alt det andet? Og det er jo ikke slut endnu bare fordi ørkenen breder sig i Ægypten - Sahara har i øvrigt udbredt sig lige så længe jeg kan huske. Det er ikke et nyt fænomen.

Et sammenbrud af klimaet bliver i øvrigt det mindste problem for menneskeligheden i situationen. Et medhørende sammenbrud af civilisationen bliver langt være for det enkelte menneske.

Men hva. Skal det være sådan, så bliver det sådan. Dybest set er der kun et lille mindretal som vil have festen stopper. Det store flertal vil feste videre. De kan ikke andet. Det kan vi jo aflæse i meningsmålingerne. Partier med klimapolitik som hoved ideologi får nærmest ingen stemmer. Og politikken i øvrigt byder ikke på et ordentligt svar på fremtiden andet end el biler, som ikke løser andet end vi kan forsætte.

Hvordan skal det hele ende... Det får vi at se om nogle årtier.

Peter Beck-Lauritzen og Morten Schunck anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Så længe drivhus gasserne stiger i atmosfæren er der intet håb. Derfor er et totalt sammenbrud forestående. Ingen med deres fulde fem kan og vil benægte det!

Peter Beck-Lauritzen og Morten Schunck anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Selv på Jyllands-Posten har de med årtiers forsinkelse omsider opdaget noget er galt med klimaet. Nu mangler de bare at finde ud af det er den deregulerede hæmningsløse kapitalisme og de såkaldte markedskræfter, som deres redaktion og deres læsere er så store tilhængere af, der er hovedårsagen til ødelæggelserne. Samt at en omfordeling af de økonomiske midler er en del af en nødvendig forandring til en bæredygtig verden, som kun kan gå for langsom.

Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Ingrid Mohr og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Bentsen

Ja man kan da godt lave ørken om til frodigt land, det har man gjort med succes gennem flere år i Kina, og man er også startet for nyligt med at omdanne ørkenland syd for Sahara.